#ESNS16 Lokaal talent op Eurosonic Noorderslag

Ook buiten Grunnsonic om valt er genoeg te genieten van Gronings gemusiceer

Tekst: Jan van der Meulen Foto's: Harold Zijp, André Eggens, Jan Westerhof en Bob de Vries ,

Ook dit jaar biedt Grunnsonic natuurlijk bakken met lokaal talent in de vorm van vele gratis toegankelijke optredens door de hele stad. Hartstikke leuk natuurlijk, maar dat betekent niet dat Eurosonic Noorderslag zich buiten Grunnsonic om niet met de lokale scene bemoeit. Ook op ESNS 2016 mogen diverse Grunninger muzikanten de eer van de stad weer gaan verdedigen. Een overzicht.

Avery Plains

Laten we eens met een flinke schop onder de kont aftrappen, en wel een schop afkomstig van Groningens eigen Avery Plains. De band is een samenraapsel van ervaren muzikanten die ieder al in andere acts furore maakten, maar wel een samenraapsel dat heel goed werkt. Afgelopen jaar bracht de band het naar zichzelf genoemde debuutalbum uit, en het bleek meteen een puik gespeelde en vakkundig in elkaar gedraaide gitaarplaat. Woensdag staan de mannen in de Jack Daniel’s Barn. Komt dat zien!

De Rooie Jager Roodshow

De Rooie Neger is inmiddels vaste klant geworden in Vera. Deze muziekliefhebber pur sang heeft maar één regel: it’s my party and I draai what I want to! Het is bij de Rooie Neger altijd maar afwachten wat er gedraaid wordt, het kan letterlijk alles zijn. Wat echter wel van tevoren bekend is, is dat het een feest wordt. De Neger staat erom bekend zijn publiek precies te geven wat het nodig heeft. Lijkt de sfeer wat in te kakken? Speedrockplaatje op die draaitafel. Wordt er niet genoeg met elkaar gecommuniceerd? De Neger brengt sfeer met een polonaiseplaat. Vrijdagnacht in Vera, voor diegenen die weer eens ouderwets verrast willen worden.

Orange Skyline

Stefan van der Wielen en de zijnen zitten waarlijk in de lift. Bij elk optreden maakt het kwartet maar weer duidelijk donders goed te weten hoe je live dient te spelen. De immer dampende en springerige shows maakten al dat de band in de afgelopen jaren een flinke schare fans heeft opgebouwd, ook getuige de enorme rij bij de signeersessie na het optreden op Plato Planet afgelopen jaar. Een mooie beloning kon niet uitblijven, en die kwam in november in de vorm van twee optredens in de Ziggo Dome als voorprogramma van Kensington. Vorig jaar stond Orange Skyline al op Noorderslag, maar ook dit jaar slaat de band Eurosonic niet over. Je kunt ze vrijdag 15 januari zelfs voor nop gaan bekijken in de Jack Daniel’s Barn.

Pushin Wood Soundsystem

De LOFT-feesten in Vera staan elke maand weer garant voor een flink potje swingen op fijne funk- en soulsets. Dan kan het toch geen toeval meer zijn dat de drie heren van Pushin Wood Soundsystem elke keer bij deze geslaagde fuifjes betrokken zijn? Inderdaad. De mannen weten immer vlotte en dansbare sets neer te zetten en gaan precies dat kunstje op deze ESNS-editie herhalen in Vera. Als je vrijdag niet te vroeg op hoeft en donderdagnacht nog wat energie over hebt, weet je waar je moet zijn.

The Black Cult

Groningens eigen garagerocktrio The Black Cult mag uiteraard ook op deze ESNS niet ontbreken. Gewapend met de nieuwe single My Time bestormen ze woensdag de Jack Daniel’s Barn. Voor de alleszins redelijke prijs van welgeteld geen enkele euro mag je dit energieke trio eigenlijk niet missen. Wie heeft het over Ty Segall of Afterpartees? Probeer deze specialiteit van eigen bodem ook eens, zouden wij zeggen.

Town of Saints

Met reeds een tournee door maar liefst elf Europese landen achter de rug en een nominatie voor meest veelbelovende Nederlandse acts bij de 3FM awards op zak, mag aangenomen worden dat je bij een optreden van Town of Saints kwaliteit voorgeschoteld krijgt. Aanstekelijke indie met een vleugje folk is wat de luisteraar van het vijftal mag verwachten, en er mag gedanst worden. Wie het optreden van woensdag in Huize Maas moet missen, kan op vrijdag de schade in de Jack Daniel’s Barn inhalen.

Inge van Calkar

Op de ESNS-site wordt de vergelijking tussen Inge van Calkar en KT Tunstall getrokken. Bepaald geen bescheiden statement, maar in dit geval zeker terecht. Op haar in 2014 uitgekomen debuutalbum laat de Groningse schone, die eerder de muziekscene al met haar band Zaza bestormde, horen over een helder en licht stemgeluid te beschikken. Een stem die de folky popliedjes die ze schrijft mooi aanvult en de luisteraar als een warm bad zal ervaren. Komt dat zien op donderdag in de Jack Daniel’s Barn om in januari toch alvast een beetje van de lente te proeven.

North to the Night

Bij het luisteren naar North to the Night komen als snel vergelijkingen met acts als Mooncake en Explosions in the Sky naar boven drijven, toch niet de minste namen. Het zestal brengt uitgesponnen instrumentale jams ten gehore waarbij het geen uitzondering is wanneer de tien minuten worden aangetikt. Kortom: een optreden om jezelf eens lekker in te verliezen. Woensdagmiddag gaat het gebeuren in de Jack Daniel’s Barn.

Santa Fé

De muziek van Groninger rockers Santa Fé laat zich omschrijven als een warme zomerdag. Desalniettemin misstaan de sterke composities van de band ook niet in hartje januari. De afgelopen twee jaar bracht Santa Fé al twee sterke EP’s uit waar de compositionele kundigheid vanaf druipt. Live staan de heren evengoed hun mannetje. In 2015 werd hun nummer Children ook al opgepikt door het Amerikaanse Burger Records, dus elke kans om ze gratis te zien kan wel eens de laatste zijn. Wie op woensdagmiddag de Jack Daniel’s Barn betreed om de heren te zien spelen, zal zijn winterdepressie daar in elk geval achterlaten.