De Spotifylijst van… Roelie Vuitton

“Ik hou niet zo van mensen die zichzelf te serieus nemen, zoals Madonna”

Tekst: Yorick Altena Foto: André Eggens ,

‘Je favoriete bleekscheet’ zo wordt Roelie Vuitton geïntroduceerd op zijn eigen website. De Groningse rapper en designer verwierf enige bekendheid met Blocnotes en werkte samen met onder meer Kraantje Pappie en Lucky Fonz III. Niet de minste namen, maar waar haalt deze man zijn inspiratie nou vandaan? Ondanks dat hij naar eigen zeggen niks van Spotify snapt, heeft hij er voor 3voor12 groningen een mooi lijstje uit weten te persen.

Kanye West – Family Business
“Om te beginnen mijn favoriete artiest, dit is echt mijn hero. Ik luister al heel lang naar rap en hiphop en op een gegeven moment, rond het jaar 2000, was het echt saai. Het was dood aan het bloeden. Rapmuziek was populair, er was wel shit aan de hand. Maar Kanye West heeft de muziek echt veranderd. Hij zorgde voor een soort revival met soul-samples, precies wat we nodig hadden. Ik vind hem ook grappig, hij is net een groot kind. Hij is ook aan het spelen met zijn muziek. De lol die hij heeft, hoor je terug in de muziek. Hij neemt zichzelf niet te serieus, ik hou niet zo van mensen die zichzelf te serieus nemen, zoals Madonna.”

Dj Smokey – Double My Cup
“Ik hou ook wel van obscure shit, zoals dit. Dj Smokey maakt 808 based muziek, geïnspireerd door stripclubmuziek uit Miami.” Voor de lezers die niet zo goed in de materie zitten: met 808 wordt de Roland TR-808 drumcomputer bedoeld, een klassieker in zijn soort. “Ja man, dit kan ik echt de hele dag luisteren.”

Dj Rashad & Spinn – She a Go
“Dit vind ik trouwens ook te gek”, zegt Roelant terwijl hij een nieuw nummer toevoegt aan zijn lijst. “Ja, het blijft moeilijk om te kiezen. Maar dit is in Nederland heel klein, heel underground. Het genre heet juke and footwork, het komt uit Chicago en is een soort dansstroming. Als ik het mensen voor de eerste keer laat horen, denken ze vaak: wat is dit, man? Het klinkt soms echt alsof de plaat blijft hangen. De muziek is heel dansbaar en rauw.”

Three 6 Mafia – Late Nite Tip
“Vroeger luisterde ik nooit naar deze gasten. Ik vond het te grof en begreep het gewoon niet. Nu snap ik ze en vind ik het alleen maar vet. Dat komt eigenlijk door A$AP Rocky, die heeft de duistere hiphop uit Houston en Memphis in een nieuw jasje gestoken, waardoor ik geïnteresseerd raakte in deze muziek. Dat was eerst een bittere pil, want je moet echt in de muziek gaan zitten. Dat kost tijd, maar op een gegeven moment snap je het. Je hoort hier Lord Infamous, hij is helaas overleden, maar op zijn flow heb ik mijn stijl gebaseerd.”

SZA – Julia
“Dit vind ik vooral een hele mooie vrouw, ik volg haar op Instagram. Ze zingt ook echt hele toffe liedjes. Ze zit bij het label van Kendrick Lamar. Het is een beetje poppy, ze heeft een stem waar je verliefd op wordt. Echt fijn om naar te luisteren.”

Solange – Losing You
“Dit is het zusje van Beyoncé. Ik wist altijd dat zij bestond, maar ik had nooit een hoge pet van haar op. Ik wist niet wat ze deed, en toen heb ik haar een keer opgezocht. Solange probeert geen tweede Beyoncé te zijn en dat vind ik tof. Dit nummer is best wel een hit in Amerika. Het klinkt als de oude Madonna, waar ik trouwens geen hekel aan heb. Het is retro, maar dan van deze tijd. Maar ja, wat is deze tijd?”

Spooky Black – Without U
“Deze man maakt r&b. Zoek dit maar eens op YouTube op, het is redelijk obscuur. Zo'n drie jaar terug kwam hij met deze muziek en mensen moesten er vaak om lachen, vooral om hoe hij eruitziet. Nu heeft de video vijf miljoen views. Wat ik hier heel vet aan vind: Spooky Black maakt nu heel andere muziek onder een andere naam, het gaat hem niet om succes. Het is heel oprecht.”

Gil Scott Heron & Jamie XX – NY Is Killing Me
“In de jaren zeventig was Gil Scott Heron heel groot. Hij was een zanger en een soort van poëet. Een paar jaar geleden is hij helaas overleden. Met Jamie XX, die zijn tijd ver vooruit is, heeft hij zijn laatste album gemaakt en ik vind dit echt een bijzondere samenwerking. Gil Scott Heron zingt vanuit een bepaalde levensvisie, zijn teksten hebben een politieke lading, maar hij pretendeert geen activist te zijn. Dat vind ik heel vet. Hij was oprecht verbaasd over hoe fucked up de wereld is.”

Burial – Archangel
“Dit nummer zorgt voor ruimte in mijn hoofd. Bij mij zorgt het voor het gevoel dat je de stad uitgaat. Ik luisterde dit vaak in 2011, toen het net uit was met m’n meisje. De artiest Burial is vrij anoniem en geeft weinig interviews. De man werkt vanuit de visie dat wanneer je weinig van een artiest weet, je de muziek beter kan waarderen. Ikzelf hou er ook niet van om veel uitleg bij mijn muziek te geven. Het gaat er niet om waarom je muziek maakt, maar dát je iets maakt.”

Project Pat – F**k A Bitch
“Deze rapper komt ook van Three 6 Mafia, zijn flow is heel goed. Het is echt heel rauw en underground. Mijn zus vraagt mij wel eens waar ik allemaal naar luister, dan laat ik haar dit horen. Dan denkt ze echt: Wat!? Dit is echt fantastische muziek, het is zo goor en ongepolijst.”

Future – Rich $ex
“Omdat ik vroeger luisterde naar hiphop met veel betekenis, luister ik nu naar hiphop met minder moeilijke teksten. Het laat meer ruimte voor invulling. Rich $ex vind ik echt heel absurd, dat je het daar over hebt! De artiest vind ik ook wel een aparte guy, hij heeft echt iets van twintig kinderen ofzo. Hij heeft zo’n ander leven dan ik.”