#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: Santa Fé

"Ik geloof dat de beste omschrijving momenteel psychedelische pop is"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan Santa Fé.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen woensdagavond (11 januari, red.) al in het gebouw van Cleopatra om kwart over tien!

Wat voor muziek maken jullie?
We maken liedjes met gitaren en een synth, vaak een beetje space, soms rustig en soms weer hard, en vaak ook best vrolijk en dansbaar. Ik geloof dat de beste omschrijving momenteel psychedelische pop is. We begonnen wat meer met garage, zijn langzaamaan wat meer de spacekant op gegaan en zijn altijd op zoek naar mooie melodieën en harmonieën.

Hoe is Santa Fé ontstaan en hoe lang bestaan jullie al?
Een aantal jaren geleden waren Karel, Kimon, Ollie en Arno vaak stiekem of niet stiekem aan het luisteren als Vox Von Braun aan het oefenen was bij Ollie thuis. Na het oefenen gingen ze altijd in het geluidshok hangen met de band en toen ging Ben ze instrumenten leren spelen. Na steeds vaker jammen, kwamen er liedjes uit rollen en is Santa Fé geboren! 

Voor wie zouden jullie graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
God, ja jezus. Ik denk dat dat voor iedereen wel weer een beetje verschilt eigenlijk. Maar het zou supercool zijn om voor bands als Deerhunter of Ariel Pink te spelen. Dat zijn acts die tegenwoordig nog altijd vernieuwend en origineel zijn. Vooral alles wat Bradford Cox aanraakt, verandert in goud!

Wat heeft 2016 jullie gebracht?
We hebben in 2016 een nieuwe EP uitgebracht die Get Well Soon heet. Eigenlijk was het voor ons een EP waarbij we voornamelijk oude liedjes opnieuw geïnterpreteerd en eindelijk gebundeld hebben, fysiek hebben uitgebracht en heel trots op zijn!! Daarnaast was er het afgelopen jaar natuurlijk ook een emotionele rollercoaster: Robert en Karel zijn gestopt bij Santa Fé en Jorne en Jan hebben het van ze overgenomen.

Wat zijn de plannen voor 2017?
2016 was vooral een jaar van resetten en ons voorbereiden op een nieuw jaar en dat is dan dus 2017. Dat wordt best wel exciting! We zijn druk bezig met nieuwe hitjes en die klinken best heel goed en die hopen we dit jaar op te gaan nemen en te releasen. Daarnaast gaan we hopelijk weer veel shows spelen.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Nou, we hebben veel nieuwe en goede liedjes die we gaan spelen, dus dat wordt heel leuk en daarnaast hebben we ook een andere samenstelling. Met Jan als drummer hebben we weer net een ander, tof geluid! Dus daar moet iedereen natuurlijk bij zijn!!

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Nou, we hopen dat er weer nieuwe mensen zijn die Santa Fé ontdekken en het gaan luisteren, en het zou cool zijn als er wat shows uit voortvloeien. Vorige jaren hebben we ook een aantal shows tijdens Grunnsonic gespeeld en dat waren allemaal hele leuke shows, dus dat gaat ook nu wel weer goedkomen.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Nou, we hebben inmiddels op best veel plekken gespeeld in Groningen, maar graag nog een keertje in de Grote Zaal van Vera en die Watertoren bij het Noorderplantsoen lijkt ons stiekem ook een hele geinige locatie.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Hmmmmmmm, Kinoo is heel erg leuk om te kijken. Hele goede popliedjes en hele aardige jongens. Dat hoor je natuurlijk niet echt als ze aan het spelen zijn, maar whatever. Oh, en FAKE O’s of spelen die niet? Als die wel spelen, moet je dat ook kijken, want dat is eindelijk weer eens goeie punk uit de stad!