#NZON16: Tips van de redactie

Wat mag je dit jaar echt niet missen op Noorderzon?

Tekst: Saksia Evers, Yorick Altena, Frank Huizenga en Abel de Kam Foto's: Jan Lenting, Jan Westerhof en Harold Zijp ,

We zijn alweer halverwege de maand augustus: dat betekent dat Noorderzon bijna van start gaat! Het jaarlijks terugkerende muziek- en theaterfestival slaagt er altijd in om spannende acts te boeken. Dit jaar is het aanbod weer gigantisch. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet hebben de redactieleden van 3voor12 het programma doorgespit en de meest veelbelovende muziek op een rijtje gezet.

Daniël Norgren

Als je het hebt over Zweedse singer-songwriters, heb je het al snel over The Tallest Man On Earth. Toch heeft Zweden nog veel meer te bieden in die hoek. Neem bijvoorbeeld Daniël Norgren. Deze zanger is niet alleen stukken groter dan zijn landgenoot, muzikaal lijkt hij ook wat breder onderlegd. Country en blues voeren de boventoon, maar jazz, gospel en rock zijn nooit ver weg. In mei 2015 was Norgren ook al even op bezoek in Groningen om een adembenemende, intieme set te spelen voor een bomvol Vera. Nu - ruim een jaar later - staat hij gratis en voor niets op Het Dok in het Noorderplantsoen. Zijn laatste album borduurt heerlijk voort op de stijl van voorganger Alabursy.

Zondag 28 augustus, 19:30 - Het Dok

Douwe Dijkstra en de sneue vertoning

Necropop? Ja, necropop, zo omschrijven Douwe Dijkstra en Adriaan Groffen hun muziek het allerliefst. Het duo treedt steevast op gekleed als begrafenisondernemers en tot hun vaste decorstukken behoren een doodskist en een tafeltje met koffie en plakken cake. Toegegeven: het klinkt allemaal vrij luguber, maar de twee heren geven door de combinatie van muziek met cabaret feilloos een luchtige draai aan een vrij zwaar onderwerp. De term necropop lijkt dus prima op zijn plaats.

Zondag 21 augustus, 16:00 - Podium Plataan

Black Oak

Onbekenden van Noorderzon zijn ze niet: Geert van der Velde van The Black Atlantic en Thijs Kuijken van I Am Oak. Tijdens eerdere edities traden de twee al regelmatig op, maar nog niet eerder samen. Beide singer-songwriters zijn al jaren fan van elkaars werk en besloten in 2014 samen muziek te schrijven. Dat resulteerde in split-EP Black Oak en dit jaar volgde debuutalbum Equinox. Deze zomer keren de singer-songwriters als Black Oak terug naar het sprookjesachtige Noorderzon. Laat je in vervoering brengen door met elkaar versmeltende stemmen, dromerige klanken en melancholische melodieën.

Donderdag 18 augustus, 20:00 - Podium Plataan

Joost Dijkema

Wegens een technische storing ging vorig jaar het optreden van Joost Dijkema samen met John Hekert op Podium Plataan niet door. Dit jaar gaat Dijkema - onder andere bekend van bands als Loud Squirt, Reverse Cowgirls en punkband Recipees - echter in de herkansing. Solo wordt hij in de regio vooral geprezen vanwege zijn fingerpicking gitaarspel. Met een adembenemende vingervlugheid beroert hij de snaren. Dat kunstje leverde eveneens een bijdrage op voor Willem Kolvoorts project Where The Candy Beetle Dwells. Muziek met een country-, americana,- en bluesgehalte; soms instrumentaal, soms vergezeld van een warme stem met een incidenteel rauw randje.

Dinsdag 23 augustus, 20:00 - Podium Plataan

De Kat

De Kat is een band met een chemie waar menig alchemist jaloers op zou zijn. Dit viertal speelt expressieve bluesrock met een vleugje psychedelica. Ondanks dat de band maar beperkt aanwezig is op social media (de Facebookpagina wordt bijgehouden door een bevriende fotograaf) kon de Groningse bluesfan het afgelopen jaar niet om de heren heen: onder andere Bevrijdingsfestival en de Rhythm & Blues Night stonden op de agenda. Kwaliteit gegarandeerd, al kunnen liefhebbers van toegankelijke popmuziek beter ergens anders gaan kijken.

Zaterdag 20 augustus, 16:00 – Podium Plataan

Pitou

De Amsterdamse Pitou wist zich het afgelopen jaar flink in de kijker te spelen. Na optredens op Grasnapolsky en in Paradiso werd zij (als 3voor12 Talent) geselecteerd voor de Popronde. De muziek die Pitou maakt is een unicum in Nederland: ingetogen, folky, bijna spookachtige liedjes, die zij live met twee achtergrondzangeressen ten gehore brengt. Haar optreden op Festival Hongerige Wolf vorige maand was waanzinnig mooi en dat zal het hier op Noorderzon zonder twijfel weer worden.

Woensdag 24 augustus, 20:00 - Podium Plataan

Warhaus

De Belgische band Balthazar bezorgde de fans afgelopen jaar bijna een hartaanval toen er op haar Facebookpagina een aantal soloprojecten werden aangekondigd. Toen bleek dat de band gewoon zou blijven bestaan sloeg de schrik al snel om in nieuwsgierigheid. Eén van die projecten is Warhaus, het pseudoniem van Maarten Devoldere. Wie en wat er op het podium gaat staan, is nog onduidelijk, maar eerste singles The Good Lie en I’m Not Him zijn lekkere slacky popnummers met de lijzige zang die we van Balthazar gewend zijn.  

Donderdag 25 augustus, 22:30 - Het Dok

Rats On Rafts & De Kift

De Kift, bestaan die nog? Ja hoor, en hoe! Op Noorderzon staan ze met een bijzonder project: een samenwerking met Rats On Rafts. De jonge Rafts en de oude Kifts hebben samen een album opgenomen in een oud poppodium. Dit album is de basis van een aantal liveshows dat dit najaar gespeeld wordt. Volgens Live XS “de meest bijzondere cross-over die je je kunt voorstellen”.

Zondag 28 augustus, 21:00 - Het Dok