#NZON16: Corvus is niet voor één gat te vangen

Groninger metalband brengt na jaar vol tegenslag EP uit op Noorderzon

Tekst: Abel de Kam Foto's: Jan Lenting en Jasper Bolderdijk ,

Bijna een jaar geleden sprak 3voor12 groningen met zanger Arnoud Berkepas en bassist Jan Bart Leeuw van metalband Corvus. De band stond aan de vooravond van zijn EP-release in Simplon Up en was na het winnen van de Metal Battle 2015 klaar voor een nieuw hoofdstuk. Het liep allemaal wat anders. Door familieomstandigheden was de band genoodzaakt om een maandenlange pauze in te lassen. Gelukkig is het verhaal van Corvus niet in mineur geëindigd: de band brengt maandag 22 augustus alsnóg zijn EP uit in de container van wishfulmusic. Daarom hier alsnog het interview, want de drive van de band is er nog steeds: "Het is een hobbyproject zonder eind."

Zo veel mogelijk mensen laten zien dat de band een potje lol kan trappen, dat is de grootste missie van Corvus. De leden vormen sinds hun studententijd een band, maar vooral een vriendengroep. Na een sabbatical van vijf jaar en het vertrek van twee bandleden hervond de groep zichzelf rond 2012. Samen met nieuwe bassist Jan Bart werd er geschreven aan fris materiaal en na drie jaar ontstond hieruit de Straksmetal EP.

Bij een rondje googelen blijkt dat de term ‘straksmetal’ door niemand anders dan Corvus gebruikt wordt. “Op een gegeven moment had je de nu-metal, dat is net als bij ons een cross-over van stijlen, en eigenlijk wilden we ons daar niet mee vereenzelvigen. We vinden ons eigenlijk wel wat toffer dan de nu-metal, dus daarom kwamen we met de hele slechte woordgrap ‘straksmetal’. Het grappige is dat de term wel blijft hangen en prima werkt voor ons. Het is ook de naam van de EP geworden”, legt Berkepas uit. “Bij het metal publiek slaat dit niet altijd even goed aan. Voor hen is het te veel ‘lekker dansen, lekker funky’, maar bij een wat mellower publiek is het weer te hard. We zitten er echt zwaar tussenin.”

De band is commercieeltechnisch dan ook totaal niet handig bezig volgens Leeuw. “De muziek is niet handig, de kleurtjes van het EP-hoesje zijn misschien niet handig en de zelfspot druipt ervan af. Wij zijn ook allesbehalve een metalband.” Muzikaal gezien past Corvus inderdaad niet per se in het stereotype van metal. EP-opener So Much Crap wordt ingezet als polka en gaat in het refrein over in een metalriff, geïnspireerd op het telefoonnummer van gitarist Jan Havik. De band speelt graag in op de verwarring die dit soms opwekt. “We speelden eens een optreden in Leek waarvan we wisten dat het publiek metal erg serieus nam”, vertelt Berkepas. “Wij besloten dus om in onze mooiste Hawaïhemden op te komen.” Dat het publiek soms bijna conservatief kan zijn over hun geliefde genre bleek wel toen Berkepas na het winnen van de Metal Battle werd aangesproken door een paar boze aangeschoten metalfans. Volgens hen was het onterecht dat Corvus had gewonnen, omdat het geen ‘echte’ metal is. “Daar heb ik wel hard om moeten lachen.”

Dit betekent echter niet dat de band zijn muziek niet serieus neemt. “We speelden ooit op een festival waarvan de organisatie en het geluid allebei niet goed waren. We hebben er toen echt een zooitje van gemaakt. Na onze gig zagen we een andere band spelen die ondanks de hele setting snoeihard uit zijn dak ging alsof dit het tofste optreden ooit was”, vertelt Berkepas. “Na die tijd hebben we ons allemaal voorgenomen om live helemaal los te gaan, maar wel een stukje kwaliteit neer te zetten. We hebben wel een professionaliseringsslag gemaakt.” 

Die professionalisering heeft er ook voor gezorgd dat de Straksmetal EP uiteindelijk het levenslicht zag. Toch was het oorspronkelijke idee niet om de nummers uit te brengen. “We hadden zo’n goede flow dat we dit echt op plaat wilden hebben", legt Berkepas uit. "In eerste instantie was het meer voor de band zelf, als aandenken.” De opnames vonden plaats in de oefenruimte van de band, vertelt Leeuw. “We hadden geen geld voor een studio en wilden de nummers wel graag vastleggen, dus we zochten een andere optie. Via–via kwam ik in contact met Arjen Kolkman, een buurman van mij. Hij bleek net allerlei opnameapparatuur te hebben aangeschaft waarmee hij hoogwaardige opnames kon maken op locatie. Arjen bleek heel erg enthousiast en toen bedachten we dat we dit maar moesten gaan doen.” De opnames bleken uiteindelijk zo sterk te zijn dat de heren besloten om de EP toch te releasen.

De EP werd opgenomen in één dag. ’s Ochtends vroeg naar de oefenruimte, alles opbouwen, soundchecken, opnemen, afbouwen en alles weer naar de opslag. Alle nummers zijn live met de hele band opgenomen. “Het moest klinken als een goeie sessie in de oefenruimte, zo eerlijk mogelijk. We hebben bijna alles in één take gedaan. Qua energie komt dit ook goed over. Daar zijn we heel tevreden over.” Ook het mixen gebeurde onder leiding van Arjen. “Er is nogal wat voor nodig om zoiets goed neer te zetten, en voor die ruimte – wat echt een muffe bedoening is – heeft hij het laten klinken alsof het ergens anders is opgenomen. Daarbij hebben wij allemaal meegeluisterd bij het mixen. Iedereen heeft gewoon inspraak gehad en kon zeggen: dit mis ik in het geluid van mijn instrument."

De komende maanden ligt de focus van de heren niet op muziek maken. Eén van de bandleden wordt binnenkort vader, een ander moet nog afstuderen. Dat is ook de reden dat het optreden op Noorderzon aangegrepen werd om de EP te releasen. “We wisten niet of er zich binnenkort nog een mogelijkheid zou aandienen”, legt Leeuw uit. Op de vraag of het publiek nog iets bijzonders kan verwachten, lacht hij. “We zijn van plan om zo maf mogelijk voor de dag te komen. Het is dapper dat Laurens (van wishfulmusic, red.) ons in een container durft te zetten. Dat wordt een mooi feestje.”

Corvus presenteert hun ‘Straksmetal EP’ maandag 22 augustus om 20:00 in de container van wishfulmusic op Noorderzon. Een kaartje kost vier euro, een EP erbij kost vijf euro. Kan je er maandag niet bij zijn maar ben je wel benieuwd naar de EP? Hij is ook bij Plato verkrijgbaar.