De Grote, Dikke Hobbyrock Encyclopedie is af

“Het gaat er niet zozeer om of de inhoud feitelijk klopt”

Tekst: Frank Huizenga Foto's: Reyer Boxem en Henk Veenstra ,

Eindelijk is het de Hobbyrockers gelukt. Zondag is de presentatie van De Grote, Dikke Hobbyrock Encyclopedie: een vierhonderd pagina’s tellende pil waar vijftien jaar aan gewerkt is. Het boekwerk is volgens de auteurs 'een handboek voor de allround denker'. In de encyclopedie worden diverse thema’s behandeld. De onderwerpen variëren van een beschrijving van de aal tot een alternatieve uitleg van de buitenspelregel. In tegenstelling tot de meeste encyclopedieën speelt objectiviteit in dit werk geen belangrijke rol.

Het Hobbyrock-gezelschap bestaat sinds de jaren negentig. De leden genieten enige lokale bekendheid en zijn de drijvende kracht achter de labels die werk van de bands Krontjong Devils, Combo Knus & Gezellig en The Firebirds uitbrachten. Daarnaast houden de Hobbyrockers zich bezig met het maken van dubieuze 8mm-filmpjes en het tijdschrift De Hobbyrocker. De afgelopen anderhalf jaar was het echter stil rondom deze projecten. De aandacht lag bij de encyclopedie en de promotie daaromheen.

Wat betreft die promotie beweegt het genootschap zich ook buiten de gebaande paden. Op YouTube staat een filmpje van een Hobbyrockcolporteur die iets vertelt over zijn werk. Deze persoon heeft tijdens een dienst een man ontmoet die voldoening haalt uit het verzamelen van blootfilms. De colporteur raadt de kijker aan om het Hobbyrockteam te komen versterken, want 'zo maak je nog eens iets mee'. In een ander filmpje wordt duidelijk hoe iemands leven is gered door een tip uit de encyclopedie.

Kortom: voldoende reden voor een interview met een Hobbyrocker. 3voor12 sprak met auteur Kees de Vries over het boek.

Wie zijn de Hobbyrockers?
“De Voorzitter, De Nap, De Jonge Boschfazant,  De Crazy Gerry, De GBJ Halma, St Nyk, RS, Daddy O Lala en Henkie Heinekes”

Wat kun je vertellen over de inhoud van de encyclopedie?
“In deze encyclopedie zijn alleen de onderdelen A, B en C opgenomen. Dit houdt in dat alle onderwerpen beginnen met één van deze drie letters. De encyclopedie bestaat voornamelijk uit tekst, maar is ook rijk geïllustreerd. Er staan ook nog een bouwplaat en een beeldroman in.

De meeste informatie is subjectief. Het gaat vooral om de sfeer en het enthousiasme over een bepaald onderwerp en niet zozeer of alles feitelijk klopt. De encyclopedie is in een essayvorm geschreven. Dat was voor ons een fijne werkwijze, want je kan in deze vorm de hoofdstukken zo lang of kort maken als je zelf wilt.”

Hoe hebben jullie de verschillende uitingsvormen van de Hobbyrockers in de encyclopedie verwerkt?
“Zondag laten we De Jonge Boschfazants´ film Kalabo Requiem zien. In de film is te zien hoe St Nyk als Roy Orbison in een boomstamkano aankomt in de haven van Kalabo. Hij gaat daar met Paul Kruger, generaal Alcazar en Joseph Luns in discussie. Het resultaat is erg leuk geworden. De film hoort bij het stuk Big O uit de encyclopedie.”

Waarom heeft het 15 jaar geduurd voordat de encyclopedie af was?
“Bij aanvang vermoedden we al dat dit een flinke klus zou worden. Dat het echter zolang heeft moeten duren had ik niet verwacht. Ongeveer vijf jaar geleden was de encyclopedie al af, maar de uitgever kwam toen met een bezwaar. De encyclopedie was namelijk zo dik geworden dat hij niet meer door een brievenbus paste.

We hadden toen de mogelijkheid om de encyclopedie doormidden te zagen, maar daar zagen enkele leden tegenop. In de tussentijd hebben we veel herschreven. Ook zijn er meer illustraties toegevoegd. Het uiteindelijke product is er een stuk beter op geworden.”

Welke ontwikkelingen hebben jullie als Hobbyrockers doorgemaakt?
“Geen idee, de afgelopen anderhalf jaar hebben we niets meer aan het tijdschrift gedaan, omdat de focus op de encyclopedie lag. Voor ons als vrienden is de encyclopedie altijd een stimulans geweest. De afgelopen vijftien jaar hebben we hierdoor altijd wel gespreksstof gehad. Daarnaast konden we er mooi mee aan de slag als we samen waren.”

Zondag 21 augustus om 15:00 uur vindt de presentatie van De Grote, Dikke Hobbyrock Encyclopedie plaats in het Platformtheater. Het boek kost €24,90.