#NZON16: De Kat is al lang geen onbekende meer

Groninger psychedelischebluesrockband speelt als verwacht en stelt zeker niet teleur

Tekst: Ennio Wolsink Foto's: Jan Westerhof ,

Ruim twee jaar geleden kende niemand Groninger psychedelischebluesrockband De Kat. Er is veel gezegd en geschreven over de ‘onvindbaarheid’ van De Kat online, al is er wel een Facebook-pagina die door fans wordt onderhouden. Na optredens tijdens o.a. Eurosonic Noorderslag, Rhythm & Blues Night en een EP-presentatie in Vera begin dit jaar, is de reputatie de band echter vooruit gesneld: vandaag de dag mogen we stellen dat De Kat geen onbekende band meer is in Groningen. Tijdens Noorderzon 2016 op Podium Plataan laat De Kat zaterdagmiddag andermaal zijn kunde zien.

Hoewel Podium Plataan volgens de organisatie Noorderzon's ‘jongste muziekpodium’ is, is het toch alweer drie jaar onderdeel van het festival. Het podium is te vinden direct achter de muziekkoepel: een mooie en sfeervolle plek. Er is maar vijf tot tien meter ruimte tussen de muziekkoepel en het enigszins verhoogde muziektentje waar De Kat zijn optreden geeft. Toch staat het grindpaadje ramvol met staande en zittende mensen (er zijn zelfs wat bankjes voor het podium gepropt), die schijnbaar net zo in vervoering zijn als de vijf rockende muzikanten.


De Kat speelt een bijna volledig instrumentale set, bij slechts enkele nummers wordt er gezongen. De zang is zeker niet onaardig, maar zelfs bij een volledig instrumentaal optreden zou je de zang geen moment missen. Dit komt puur door de kracht van het minimalistische ritme, de dromerige geluidsmuren en de indrukwekkende solo’s van beide gitaristen, die onderdeel vormen van de vaste bezetting van de band. Die bezetting bestaat verder normaliter uit een bassist en een drummer/percussionist, maar nu is De Kat aangevuld met een extra gitarist die ook af en toe een tamboerijn oppakt. De drummer bespeelt vandaag een djembé en een cajon, wat sterk bijdraagt aan de huiskamersfeer van het concert, ondanks dat je buiten bij een festivaltent staat. 

De voornamelijk instrumentale sound van de band doet bij vlagen denken aan Chris Isaak en Jeff Buckley. De zanglijnen overigens niet, maar ze roepen dezelfde dromerige en mellow sfeer op als deze twee grote Amerikaanse artiesten. Het is een sfeer waarbij een verfijnd drankje past om met volle aandacht te genieten van de fantastische luistermuziek. De Kat is dan misschien nog jong, het kost geen enkele moeite om je voor te stellen dat de band binnenkort op nog grotere podia, ook buiten Groningen, zal spelen.