Finale POPgroningen Talent Award: Franky Age en Hollow Men

Twee finalisten onder de loep

Tekst: Peggy Bouwer Foto's: Jan Lenting ,

Op 22 april zal de grote finale van de POPgroningen Talent Award plaatsvinden. In aanloop naar deze spannende avond stellen we graag nog even de vier finalisten aan je voor. Te beginnen met de bands Franky Age en Hollow Men. Aangenaam!

Franky Age

‘Fresh, real and catchy popsongs with great hooks that simply won't get out of your head’. Wie op het internet op zoek gaat naar informatie over Franky Age, zal naast deze korte bandbeschrijving binnen no-time foto’s van de coole frontman Franky en aantreffen. Bontjas, zonnebril, een weelderige bos krullen en een gitaar: qua looks valt er bij deze band weinig op of aan te merken. Maar wie is deze verschijning? En wie schuilt er nog meer achter dit mysterieuze collectief? Wij maakten aan de hand van een aantal vragen kennis met de heren van Franky Age.

De muziek van Franky Age is in 1 zin:
"Als een mooie zomerdag in 1979, meisjes in hotpants en jongens met bloemenblousejes paraderen door de stad terwijl een kudde geiten voorbij loopt. Duidelijk, toch?"

Welk nummer is jullie paradepaardje?
"Lastig, want we zijn tevreden over alle nummers uit de set. Als we dan toch moeten kiezen gaan we voor ‘Barcelona’, omdat in recensies vaak aan dit nummer gerefereerd wordt."

Wat maakt de muziek van Franky Age anders dan anders?
"De muzikanten! Het zijn namelijk stuk voor stuk eigenzinnige en hele goede instrumentalisten. De nummers zijn geschreven om de luisteraar te prikkelen. Op een vriendelijke manier een beetje uit te dagen en niet het meest voor de hand liggende akkoord te kiezen."

Mensen die van onze muziek houden, houden ook van…
"De leuke dingen in het leven! Denk aan gin-tonics, een lekker stukje zwezerik of nieuwe schoenen kopen van je pas ontvangen salaris of studiefinanciering. En op het gebied van muziek: Elvis Costello, Joe Jackson en The Raconteurs."

Waarom zouden jullie de POPgroningen Talent Award moeten winnen?
"We zijn gekke, getalenteerde, creatieve jongens met een liefde voor goede muziek. Ook durven we buiten de lijntjes te kleuren. We zijn op 22 april natuurlijk geheel afhankelijk van de jury, dus we hopen dat zij dit in ons terug zien."

Op 22 april zal tegen het einde van de avond dan eindelijk het verlossende woord klinken en weten we of Franky Age de gelukkige winnaar is van de POPgroningen Talent Award 2016. “Als we winnen is dat voor ons natuurlijk helemaal te gek! Het zou een mooie kick-start zijn. Alle gigs en aandacht eromheen is ook super, dus we gaan hoe dan ook hard ons best doen!" En als de jongens niet winnen? "Dat zou erg jammer zijn, maar dan schudden we de hand van de winnaars en wensen we ze het beste!”

Hollow Men

Hollow Men beoefent een hele andere tak van muzieksport. Een nieuwkomer in de Groningse muziekscene: de band is nog geen jaar bij elkaar en de optredens van de jongens zijn op twee handen te tellen. Een kleine introductie lijkt ons daarom geen overbodige luxe. Volgens de informatie online maakt de band alternatieve rockmuziek met een akoestische basis. Bij het horen van de woordencombinatie akoestisch, alternatief en rock gaat wellicht niet bij iedereen direct een belletje rinkelen. Daar willen we dus meer van weten. Wie zijn toch deze ‘holle mannen’ en wat kunnen zij nog meer vertellen over hun muziek? 

De muziek van Hollow Men is in 1 zin:
"Een samenkomst van allerlei verschillende stijlen en smaken waarin alternatieve rock centraal staat."

Welk nummer is jullie paradepaardje?
"Het is lastig om een nummer te kiezen waar we het meest trots op zijn. Dit komt mede doordat een nummer bij ons nooit helemaal af is. Als we er toch eentje moeten kiezen, zou dat ‘Ever’ zijn. Die gitaarsolo geeft ons altijd het optimale gevoel van samenspel en verbondenheid."

Wat maakt de muziek van Hollow Men anders dan anders?
"Of onze muziek zozeer anders is, durven we niet te beweren. Wel weten we dat het heel bijzonder is dat we in een korte tijd sterk naar elkaar toe zijn gegroeid. Als bandgenoten, maar ook als vrienden. Wij zijn van mening dat dit terug te horen is, dat is wel iets dat de muziek van Hollow Men anders maakt."

Mensen die van onze muziek houden, houden ook van…
"Bands als Coldplay, Kings of Leon, Biffy Clyro, Muse, Mumford and Sons, Bear’s Den, enzovoort."

Waarom zouden jullie de POPgroningen Talent Award moeten winnen?
"We hebben de afgelopen 5 maanden ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. En met ‘we’ bedoelen we niet alleen de bandleden, maar ook de mensen er omheen, die er altijd voor zorgen dat Hollow Men goed neergezet wordt en het publiek ons ook op deze manier onthoudt."

Ook Hollow Men staat een spannende avond te wachten. Als ze de POPgroningen Talent Award winnen, springen de jongens naar eigen zeggen een gat in de lucht. Mocht de titel toch naar een van de andere drie finalisten gaan, dan is er nog geen man overboord. “Dan gaan we net zo hard door als nu en kijken we met veel plezier terug op het concert dat we in Vera mochten geven. Daarnaast staat het festivalseizoen voor de deur en daar hebben we ook ontzettend veel zin in!”, aldus de positief gestemde jongens.

De finale van de POPgroningen Talent Award zal op vrijdag 22 april plaatsvinden in Vera, Groningen. Aanvang: 20:00 uur, entree: gratis + Vera maandkaart €1,50.