Koningsnacht en -dag 2016

Wat is er zoal te doen in de stad?

Tekst: Romanie van Ek, Abel de Kam & Marije Boonstra Foto: André Eggens ,

Haal die poncho uit het stof en klop je kaplaarsen uit. Ondanks de slechte weersverwachtingen voor Koningsdag en -nacht, zijn er dit jaar namelijk genoeg feestjes om je bij op te warmen! Van deephouse tot techno, garagerock en discofunk. 3voor12 groningen maakte speciaal voor jullie deze royale selectie.

Koningsnacht 26 april

MZR x #CHURCH
OOST // 26 april 21:00
Groningse initiatieven Mannen Zonder Ruggengraat en #CHURCH slaan de handen ineen voor een Koningsnachteditie in de gloednieuwe club OOST. De avond begint vroeg, maar de nacht is lang.

Bluesplein Koningsnacht Groningen 
Ossenmarkt // 26 april 21:00
Word je een beetje weemoedig van al dat dj-geweld in de stad? Ontbreken er volgens jou wat gierende gitaren op 26 april? Is het drinken van een lekker biertje meer jouw stijl om Willy te feliciteren? Dat komt goed uit! Op de Ossenmarkt wordt dit jaar voor het eerst een Bluesplein georganiseerd, waar je onder het genot van een speciaalbiertje kan luisteren naar bluesbands AJ PLUG en Bluesteps & the Horns.

Noisia Invites 
De Oosterpoort // 26 april 22:00
Ook dit jaar organiseert Gronings grootste exportproduct Noisia de Koningsnachteditie van Noisia Invites. Met gevestigde namen uit de drum ‘n bass en electroscene, zorgen ze voor een line-up waar je u tegen zegt. Onder andere met Andy C, Alix Perez en Beatstra.

Lola Koningsnacht
Pelsterdwarsstraat // 26 april 22:00 
Afgelopen Koningsnacht was een groot succes, dus dit jaar doet Lola het nog eens dunnetjes over. Op 26 april kun je in Lola de hele nacht dansen op muziek variërend van funk en disco tot r&b en Top 40. Dit allemaal onder aanvoering van de band Friends of Soul en dj David Kan. Toegang is gratis.

KopjeK Koningsnacht
De ETAGE // 23:00 
Zoek je het een verdieping hogerop? KopjeK organiseert ook dit jaar een grenzeloos house- en technofeestje in De ETAGE op de Grote Markt. De creatives beloven door te gaan “tot de muziek op is”, dus dat belooft wat. Line-up: Konstantin Sibold, Tsepo, Tjade en Tim van der Meulen

Deeperfect Kingsnight
Simplon // 26 april 23:00 - 06:00
In Simplon wordt Koningsnacht dit jaar door het hele pand gepast gevierd: met techno! De oprichter van Deeperfect, Stefano Noferini, heeft eigenhandig een selectie gemaakt van de beste Nederlandse tech-house en techno, die van de bar tot de zalen te horen zal zijn. Van jong talent tot meer gevestigde namen, alles komt voorbij! 

Kingsnight in Kokomo Beach Club 
Gelkingestraat // 26 april 23:00 - 06:00
Samen met Beachrockers organiseert Club Kokomo een Kingsnight met een ramvolle line-up! Naast Danny da Costa, Praia del Sol en Bruut Event Soundsystems zal ook Billy The Kit achter de draaitafels plaats nemen. Mc Sherlock zal de dj’s vocaal bijstaan. Bereid je voor op een tropische nacht! Entree is €7,50.

Koningsdag 27 april

The King's Garage Sale 
Vera // 27 april 12:00 tot 19:00 
In Vera kun je op Koningsdag weer terecht voor het nodige garagerock geweld. Wegens omstandigheden dit jaar niet in de garage maar gewoon in de grote zaal. “Als je de bands niet in de Veragarage kwijt kunt, dan maar in het genre,” aldus Vera. De bands die je deze dag kunt bewonderen zijn onder andere Recipees, HACHE en Santa Fé. Daarnaast zal er in de voorkamer van Vera een tweedehands vinyl marktje gehouden worden, waar je de hele dag zelf je platen kunt verkopen. Toegang: Gratis.

Kingsland Festival
Stadspark // 27 april 12:00 - 23:00
Laat je Koningsnacht aan je voorbij gaan en pak je liever groots uit op Koningsdag zelf? Op 27 april vormt het Stadspark het podium voor het grootschalige festival Kingsland, waar duizenden 'party animals' los kunnen gaan op onder andere Fedde Le Grand, Nicky Romero en Ronnie Flex

Koning Dub 2016: Open Air Roadblock Dub Party 
Vera // 27 april van 13:00 tot 18:00
Zoals elk jaar is de stoep voor Oosterstraat 44 op Koningsdag weer gevuld met dansende mensen, want al sinds 1998 organiseert Vera daar Koning Dub! RoundBeat Hi-Fi SoundSystem draait de hele middag reggae en dub, en wordt hierin live bijgestaan door verschillende artiesten. Zo geven Mr. Memoir, Petah-B, Ras I-Tron, Fabulous D, Hennessy Fyah en Mama Steely acte de présence. LET OP: Koning Dub gaat alleen door bij goed weer, dus houd de facebookpagina van het evenement in de gaten!

Block Party in de Gym
De Gym // 27 april 16:00
Op Koningsdag organiseert De Gym een heuse Block Party, waar je niet snel uitgekeken zult raken. Verwacht een all-inclusive feestje met hiphop, electro, eten, cocktails en curiosa. Line-up bestaat onder andere uit Bananaz, Werkverkeer en dj Gmail.

Koningsnacht & -dag

De Uurwerker & Pintelier
Uurwerkersplein // 26 april 18:00 - 27 april 21:00
Net als afgelopen jaar kan je op deze locatie uitgebreid Koningsdag vieren. De Pintelier zal in samenwerking met De Uurwerker het hele plein uit z’n voegen zal laten barsten. Buiten komt een podium waar verschillende dj’s het publiek gaan voorzien van hitjes. De huis-dj van De Uurwerker, dj Hummingbird, zal tijdens Koningsnacht begeleid worden door namen als Stefan Lafontaine en Jaime Borgas. Heb je de dag erop nog energie over, dan kun je onder andere genieten van funk, soul en disco dankzij de band Cesarea.

Koningsdag & -nacht in De Kast
Oosterstraat // 26 april 19:00 - 27 april 21:00
De Kast heeft dit jaar weer een dikke party in de planning staan vol Oranje sferen en live muziek. Zowel binnen- als buiten kun je genieten van vele artiesten zoals Jeff Hayman, Lars Koehoorn, MyDearestDear en Dudettes. Toegang is gratis.

The RocknRolla Kingsday Extravaganza 
Reitemakersrije // 26 april 19:00 - 27 april 11:00
Een lustrum! RocknRolla Soundsystem organiseert voor het vijfde jaar op een rij een Koningsdagfestival, namelijk The RocknRolla Kingsday Extravaganza! Geen (commerciële) house of EDM, maar de mix van funk, soul, groove, hiphop die je van RocknRolla Soundsystem gewend bent. Een timetable is er (nog) niet, maar naast de organisatie wordt er gedraaid door Deejay Irie , Pushin Wood Soundsystem en Black Dynamite Soundsystem.

Buckshot Café
Gedempte Zuiderdiep // 26 april 23:00 – 27 april om 15:00
Koningsnacht vieren onder het genot van ongelikte glampop dankzij Anthony's Putsch en de nodige soul en funk met Contradiction? Dat kan in Buckshot. Ook op Koningsdag kun je hier terecht; verwacht dan reggae, afropop en Caribische vibes door Friction & the Roots Drivers, mooie liedjes van Lars Koehoorn en ten slotte nog meer soul van de Bufu Sanna Band!

Kingzfest 
Energieweg // 26 april 21:00 tot 06:00 – 27 april 13:00 tot 00:00
Als de weergoden ons de komende week echt slecht gestemd zijn, biedt het voormalig Suikerunieterrein in ieder geval een plek waar je jezelf in de naam van de Koning behoorlijk op temperatuur kunt beuken. Verwacht twee dagen vol hardstyle en hardcore op een locatie waar duizenden liefhebbers van het hardere werk terecht kunnen. Kaartjes voor Koningsnacht zijn €24,95, op Koningsdag betaal je €12,50 en een Passe-partout voor beide dagen kost €30,- 

ONTKURKEN & AFSAUZEN
Waagplein // 26 april 22:00 - 27 april 23:59
Mocht je vóór De ETAGE je alvast in KopjeK-sferen willen wanen, meld je dan op het Waagplein waar KopjeK's kroonprins Nathan Homan de boel warmdraait. KopjeK pakt dit jaar royaal uit, want ook de dag erna kun je hier terecht voor een uitstekend feestje. Net als vorig staat dan KopjeK’s koning Tjade weer op zijn dj-troon.

A PARADIGM OF EXCELLENCE
Paradigm // 26 april 23:00 - 27 april 14:00
Verwacht twee dagen vol excellente muziek tijdens Koningsnacht en -dag bij Paradigm. De line-up is uitgebreid, met op 26 april namen als Joris Voorn, Ici Sans Merci en BDKR. Mocht je na zo’n nacht nog energie over hebben, dan kan je op 27 april losgaan op de muziek van Tiga, Andreas Bergmann en Wulff Modern. Kaartjes zijn €29,50 per dag.

KINGSNIGHT in News Cafe
Waagplein // 26 april 23:00 - 27 april 23:00
Ook het News Cafe pakt uit met Koningsnacht! Begin je avond buiten, dansend op het Waagplein, waar Nathan Homan, Gerben Brouwer en Reflexx & B-short draaien. Het feestje kun je binnen voortzetten: in de danceclub wordt de nacht gevuld met DJ Lowpro. Ook de volgende dag is er muziek op het Waagplein, met onder andere Black Dynamite Soundsystem en Nikki Nice.