Swinder zet stappen buiten Groningen

Van debuutalbum in Vera tot Popronde door Nederland

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Harold Zijp ,

Van huis uit spreekt Bas Schröder geen Gronings, het werd hem zelfs thuis afgeleerd. Toch inspireerde een single van Ede Staal hem vroeger en met het idee “ik wil ooit nog eens iets met de Groningse taal doen” heeft hij in 2012 Swinder opgericht. Er werd wat gerepeteerd, een single opgenomen en die werd al heel snel gedraaid op lokale radiostations. Het titelloze debuutalbum is het resultaat van anderhalf jaar lang liedjes schrijven, herschrijven en weggooien. De plaat is begin dit jaar uitgebracht en 3voor12 groningen blikt samen met Bas terug, maar kijkt ook vooruit naar het komende najaar.

We hebben afgesproken met Bas, de frontman van Swinder, in het Concerthuis, wat zo ongeveer zijn stamkroeg is. Na het bestellen van een speciaalbiertje, krijgt Bas een andere dan die hij bedoelde (een of ander Russisch geïmporteerd biertje inclusief een fancy glas). Hij begint meteen voluit te kletsen over de plaat: “Je debuutalbum is zo’n ding waar alle liedjes opstaan die je vanaf het begin tot dan geschreven hebt. Ik schrijf niet heel veel, maar als iets mee gaat naar de oefenruimte dan wordt het vaak ook wel een nummer dat we houden.” Tijdens het schrijfproces had de band al contact met platenmaatschappij Excelsior Recordings en zij wilden graag op de hoogte gehouden worden over de plaat. In samenwerking met hen heeft de band een studio gekozen op Vlieland om in tien dagen het album op te nemen.

Tussen het moment van opnemen en de plaat uitbrengen zit ontzettend veel tijd. Er moet nagedacht worden over artwork, de liedjes moeten gemixt en gemasterd worden en alles moet rond zijn met het label. Voordat überhaupt de plaatpresentatie in Vera plaatsvindt, leeft de band daar steeds meer naartoe. “Op het moment dat je die plaatpresentatie hebt in Vera, presenteer je de liedjes als nieuw, maar wij hebben ze natuurlijk al twee jaar lang gespeeld. Eigenlijk begint het dan pas.”

De weken voor de release heeft de band het enorm druk gehad. Er was onder andere een promotieactie in het Dagblad van het Noorden, waarbij abonnees een cd konden ophalen op bepaalde punten in de provincie. “Dat vond ik heel leuk, het cirkeltje is hiermee rond. Ik ken Ede Staal namelijk doordat er een keer een single van hem bij het destijdse Nieuwsblad van het Noorden zat. Toen was ik een jaar of tien. De redactie van Dagblad van het Noorden was erg enthousiast en wij hebben meteen een cover van Staal opgenomen en samen met drie liedjes van onze eigen plaat was de cd voor de krant klaar.” De band speelde in het kader hiervan zelfs vroeg in de ochtend in supermarkten door heel de provincie. “Iedereen zag je met een single lopen, van jong tot oud. Ze waren in vier dagen op! Mensen waren soms zelfs verontwaardigd, want zij hadden wel een hoesje maar geen cd'tje…”

Na de hectiek was het dan eindelijk tijd voor de grande finale in Vera: “Het is altijd afwachten hoeveel mensen erop afkomen, maar het was echt goed druk! We kregen ook allemaal positieve reacties op de plaat, dus we zijn heel erg tevreden wat dat betreft. Met zo’n plaat kan het alle kanten op gaan: als je in het Gronings zingt weet je nooit hoe de rest van Nederland hierover gaat schrijven.” Na de release heeft de band redelijk wat optredens door Nederland gespeeld, waaronder in Rotown Rotterdam, Tivoli Utrecht, Hedon Zwolle, Willemeen Den Bosch en op Dauwpop in Hellendoorn. Toch hoopten de mannen wel dat dit iets meer zou zijn: “Boekers zijn voorzichtig. Als ze het horen vinden ze het wel te gek, maar durven ze het toch nog niet helemaal aan.”

Swinder gaat nu volledig op eigen kracht in het najaar (hopelijk) Nederland veroveren. Ze spelen onder andere de Popronde en hopen dat daar een mooi rondje door Nederland uit gaat komen. “Het zijn kleine shows, maar ik ben benieuwd wat het ons brengt. De eerste boekingen zijn al binnen!” Naast het spelen van de Popronde brengen ze een nieuwe single met videoclip uit in het najaar. Welk liedje dit gaat worden is nog niet bekend, maar dat het er aankomt is onontkoombaar! Waar we ook niet omheen kunnen, is de rekening van het heerlijke Russische biertje. Bas moet maar liefst €9,20 betalen. “Jammer dat we dit niet kunnen declareren”, grapt Bas.