Hoe staat het ervoor met de Groninger dancescene?

Seizoensopening in Simplon biedt een blik in de toekomst

Tekst: Lotte Foto's: André Eggens ,

Hoewel 'De Aftrap' misschien aan een voetbalterm doet denken, gaat het op deze avond om alles behalve een wedstrijd. Zaterdag 5 september slaan Simplon, Paradigm, KopjeK, House Couture, Up-Projects, Mannen Zonder Ruggengraat, Subsonic en Church/Loft de handen namelijk ineen voor een ouderwets voorlichtingsavondje.

Dat Groningen een grote verscheidenheid aan dance-initiatieven biedt, is bij de meeste lezers van 3voor12 groningen wel bekend. Zeker op het gebied van house en techno blijken Stadjers echte uitblinkers. De laatste tijd lijkt de scene echter, met onder andere de sluiting van Pand48 en Subsonic, ook af en toe een zinkend schip. Des te interessanter zijn daarom nu de toekomstplannen van alle lokale organisaties.

Het is niet voor het eerst dat er samen wordt gekeken naar hoe de scene zich ontwikkelt. Zo vond er afgelopen november al een vet nachtdebat met dj Isis plaats in Paradigm en verscheen er tijdens Eurosonic Noorderslag de korte film De Toekomst van Dance in Groningen. Het is dus niet geheel onverwachts dat voor de opening van het nieuwe seizoen alle dance-organisaties uit de buurt om tafel zijn gaan zitten.

Het leuke is echter dat de toekomstplannen niet achter gesloten deuren blijven. Tijdens De Aftrap: Seizoensopening Groninger Dancescene 2015/2016 komt elke organisatie de visie en plannen voor de komende tijd toelichten. Ook krijgen zij de kans in te gaan op de huidige ontwikkelingen. Een stel bijzonder interessante lezingen dus, die als geroepen lijken te komen.

Maar het zal voor de bezoeker niet bij enkel zitten en luisteren blijven. Er is tevens een afterparty waarvoor elke organisatie een eigen resident-dj heeft aangeleverd. Voor wie benieuwd is naar het aankomend danceseizoen, en wel wat ziet in deze unieke samenkomst van residents, is het advies dus om aanstaande zaterdag Simplon te bezoeken.

De Aftrap wordt zaterdag 5 september om 22.00 afgetrapt in Simplon. Toegang is gratis tot middernacht, daarna €5,-.