Popronde op 8 oktober: tips en ervaringen van oud-deelnemers

"Ik ging ook nog paaldansen"

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: André Eggens, Donald van Tol, Jan Lenting en Jan Westerhof ,

Het grootste rondreizende festival van Nederland, de Popronde, strijkt donderdag 8 oktober neer in Groningen. Voor vele acts is het festival een opstap om buiten de eigen regio te spelen. Ook veel Groningse acts hebben in het verleden meegedaan aan de Popronde, en hebben hier veel ervaring opgedaan en een netwerk opgebouwd. Maar hoe kijken de Groningse acts terug op hun ervaringen? En welke acts tippen zij voor de komende editie in Groningen? 3voor12 groningen sprak hierover met vijf Groningse bands.

Een enkeling krijgt zelfs de kans om aan twee edities van de Popronde mee te doen. Audio Adam is een band die dat voor elkaar heeft gekregen. In 2011 en 2013 reisde de band het hele land door. De eerste keer dat Audio Adam meedeed, was de band uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. “Het is voor een band de beste manier om in een korte periode veel te spelen. Drie dagen achter elkaar en soms wel twee keer op een dag, daar ga je belachelijk goed van spelen. Daarnaast is door het hele land spelen bevorderlijk voor je topografische kennis! We hebben ons opperbest vermaakt en veel nieuwe mensen ontmoet”, aldus Robert-Jan Zigterman. De drie acts die Robert-Jan namens Audio Adam tipt voor donderdag 8 oktober zijn: The Brahms (23:00, Warhol), Geysers (21:30, Kult) en Haevn (22:45, Kult).

In 2013 speelden ook The Tightropes op het festival. Met maar liefst vijftien boekingen in de Popronde van dat jaar hebben zij veel gespeeld. “De Popronde was voor ons de eerste goede mogelijkheid om veel buiten Groningen te gaan spelen. We deden naast de Popronde nog een eigen tour door het land, waardoor we gelijk dertig gigs speelden. Daarnaast is het gewoon één groot feest om met zoveel toffe bands in al die onbekende steden te zijn. Het bracht ons dus in eerste instantie veel optredens, maar we hebben ook veel nieuwe mensen leren kennen; bandjes en professionals. En daarnaast bracht het ons ook erg veel katers. Als we een band zouden moeten tippen die 8 oktober in Groningen speelt dan is dat St. Tropez om 22:30 uur in Vera”, aldus de band.

Sjoerd Vriesema, ofwel Stuart Mavis, heeft vorig jaar het land doorgereisd en dat vonden hij en zijn band vet. “Van te voren hoor je wel verhalen van oud-Popronde-deelnemers of betrokkenen dat de Popronde wild is. En dat is het ook wel. Samen met mijn band trok ik het hele land door om in verschillende steden te spelen en daar kwam ik af en toe in de raarste situaties terecht. Ze zeggen wel eens dat je tijdens de Popronde als band echt leert spelen. Dat vind ik wat overdreven, wij konden al wel spelen. Toch hebben we er in korte tijd heel veel van geleerd en hebben we ervaren hoe het is om door het hele land te kunnen spelen, en hoe te dealen met technische problemen, planningen, programmeurs en kroegbazen. Een te gekke tijd.” De bands die Sjoerd de moeite waard vindt om te checken zijn Alumna (21:45, Warhol), Yakumo (01:30, Vera) en Echo Movis (22:30, Het Pakhuis).

Garageband The Black Cult speelde vorig jaar een aantal shows tijdens de Popronde. Frontman Douwe Doorduin vertelt dat dit een soort inwijding was van hoe het nou echt is om in een band te spelen. Of beter gezegd: touren. “Dit was het moment dat de rest van de band erachter kwam dat ik stiekem een enorme diva ben, die absoluut niet om kan gaan met stress”, vertelt Douwe. “Ook kwamen we erachter dat je beter niet kunt gaan carpoolen met andere Groningse bands, want dan krijg je katers van drie dagen lang. Tijdens de Popronde zijn er bij ons veel te veel rare dingen gebeurd. Als je ons een beetje kent dan weet je hoe ellendig het allemaal was. Veel dronken avonden met slechte beslissingen en mensen die we hebben teleurgesteld.” Kijkend naar de line-up van Groningen is Douwe erg benieuwd naar Goodnight Moonlight (22:15, Knarie) en Blue Crime (22:15, De Gym), die jammer genoeg tegelijkertijd spelen. “In St. Tropez speelt een bandlid van Go Back To The Zoo, maar ja dat vind ik net weer iets te hip, haha.”

Zanger Stefan van der Wielen van Orange Skyline is enthousiast over de Popronde, waar zijn band vorig jaar aan mee heeft gedaan. “De Popronde is heel tof! We kregen de kans om op plaatsen te spelen waar we anders niet waren gekomen. We hebben door de Popronde geleerd wat ‘touren’ nou eigenlijk inhoudt: hard werken, maar vooral heel veel plezier hebben. We deden niet alleen ervaring op, maar kwamen in de rest van het land ook voor het eerst op de radar. Zo’n plek waar we normaal gesproken niet zouden komen is de stripclub in Emmen. Daar moesten we toen spelen en er stonden zelfs danseressen op het podium. Ik ging ook nog paaldansen!” De bands die Orange Skyline tips zijn The Mighty Breaks (23:45, Het Pakhuis), Tamarin Desert (23:15, Vera) en The Brahms (23:00, Warhol).

Donderdag 8 oktober is door heel de stad muzikaal talent te zien. Kijk voor een compleet overzicht op de website van de Popronde. Het programma begint om 20:30 en de afterparty is in Vera.