Samen sterk: De Oosterpoort en Vera presenteren samen Godspeed You! Black Emperor

Joey Ruchtie: "Groningse podia moeten ernaar handelen om de beste acts naar deze stad te halen."

Tekst: Robert Haan & Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Met concerten van Bon Iver en Other Lives die voorgaande jaren geprogrammeerd werden, is de samenwerking tussen Vera en De Oosterpoort niet vreemd in het Groningse popcircuit. Of het nu in een grote tent bij de Kardingerplas is of in één van de zalen van De Oosterpoort, met de samenwerking zetten beide podia iets neer in Groningen wat anders mogelijk niet had kunnen gebeuren. Aankomende zaterdag is er met het concert van Godspeed You! Black Emperor in de grote zaal van De Oosterpoort wederom een co-promoted concert. Genoeg reden voor 3voor12 groningen om contact op te nemen met Joey Ruchtie, concertprogrammeur van De Oosterpoort, en met hem te bespreken wat zo’n samenwerking precies inhoudt.

In 2011 zei medeprogrammeur Peter Sikkema in de popvisie van de gemeente Groningen, dat de stad te klein is voor de poppodia om als afzonderlijke eilandjes van elkaar te opereren. Samenwerking is essentieel voor een stad als Groningen. "De samenwerking is in eerste instantie op inhoud gebaseerd", aldus Ruchtie. "Dit met de gedachte dat Groningen niet alleen betrekkelijk klein is, maar vooral dat de wereld om ons heen eigenlijk steeds groter wordt. Daar waar internationale acts in het verleden nog vier á vijf shows in Nederland deden, moet men zich tegenwoordig beperken tot zo’n veertien dagen voor héél Europa. Een rondje langs de ‘capital cities’ dus, waarna ze direct doorgaan naar nieuwe, opkomende markten in Azië, Zuid-Amerika of Australië. Voor artiesten is de wereld daarbij veel toegankelijker geworden, hoofdzakelijk vanwege het internet maar ook door relatief lage kosten voor vluchten en transport. En ja, uiteindelijk blijft popcultuur een markt van schaarste (er is immers maar één U2), terwijl we alleen in Nederland al een breed geschakeerd netwerk van perfect geoutilleerde podia hebben."

De meerwaarde voor de stad Groningen op muziekgebied bestaat er dus vooral uit dat men beter kan aanhaken bij de concurrentie uit Amsterdam en Utrecht.  "Als stad hebben we er dan ook alle belang bij om als één front naar buiten te treden. Uiteindelijk moet Groningen niet alleen een prettig klimaat bieden aan artiesten, maar tegelijkertijd kunnen we de ‘verdeeldheid’ van concurrerende steden en regio’s ook een stapje voor zijn. In die hoedanigheid moeten we als Groningse podia niet alleen met elkaar in gesprek zijn, maar er ook daadwerkelijk naar handelen om dé beste acts naar deze stad te halen. Of dit nou in Simplon is, De Oosterpoort of in een parkeergarage onder de Grote Markt… Dat zou niet moeten uitmaken, zolang we voor Godspeed You! Black Emperor maar niet anderhalf uur in de trein hoeven zitten om ze elders live aan het werk te kunnen zien."

Zowel de plek van Groningen binnen het Nederlandse en internationale popcircuit, als de mogelijkheid om de beste acts naar de stad te halen spelen dus een rol in het samenwerkingsverband. De latere invulling qua band komt vooral bij de keuze van programmeur zelf terecht. "Om heel eerlijk te zijn ben ik al jaren bezig om een show met Godspeed You! Black Emperor te (kunnen) boeken. Ook in de periode toen ik nog in Rotterdam werkte, stuurde ik bij iedere touraankondiging een berichtje naar de agent of er ook mogelijkheden zouden zijn. Nadat ze onlangs hun show op het Pitchfork Festival in Parijs aankondigden, deed ik dit opnieuw en bleek Groningen zowaar in de routing te passen (op weg naar Scandinavië)."

Hoe wordt rekening gehouden met de beide formats van beide podia, met betrekking tot het boeken van zo'n act? De keuze voor de locatie speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook de artistieke waarden van de podia worden in ogenschouw genomen volgens Joey Ruchtie. "Ondanks dat de band in de jaren negentig een sterke band heeft opgebouwd met Vera (ze wonnen er ooit de fameuze Vera poll), moesten we toch snel concluderen dat het collectief inmiddels een maatje te groot is voor het podium aan de Oosterstraat. De artisticiteit van de band ligt echter nog altijd dicht bij de waarden van Vera, waarbij ze min of meer op eigen verzoek aangaven dat ze een co-promoted show op prijs zouden stellen. En ja, laat dat nou precies hetgeen zijn waar wij als Groningen in kunnen excelleren!"

Nu is het concert van Godspeed You! Black Emperor niet het enige evenement dat voor 31 oktober gepland staat. Op diezelfde dag staan Calexico, Circa Waves, Fresku, Calvin Johnson en Mike Krol ook in de stad. Alhoewel het goed past binnen het eerder genoemde idee van de samenwerking tussen de podia, blijkt het aanbod van topacts van komend weekend in eerste instantie onvoorzien, aldus Joey Ruchtie. "De ‘bonte avond’ die wij als Groningen op zaterdag 31 oktober gaan beleven was vooraf niet bepaald gepland. Puur toeval dus, mede afhankelijk van internationale routings, waarbij onderlinge afstemming dan ook van groot belang is. Voor sommige muziekliefhebbers gaat dit uiteraard voor een luxeprobleem zorgen, maar vergeet niet dat een Mike Krol of Calexico net zo goed aan Groningen voorbij hadden kunnen gaan. Dat gezegd hebbende hadden we het weekend ervoor minstens zoveel goede shows op één avond met o.a. Kuenta i Tambu in Simplon, Barrence Whitfield in Vera en Randy Newman plus Starsailor in De Oosterpoort. Ik heb het al eens eerder genoemd, maar wat mij betreft zou Groningen best wel eens uit kunnen groeien tot het ‘Austin van Nederland’. Een relatief kleine maar creatieve studentenstad, geografisch redelijk geïsoleerd, maar tegelijkertijd verrijkt met een levendig live-circuit. Persoonlijk vind ik het eigenlijk wel prettig om in een bruisende stad te leven." 

Het concert van Godspeed You! Black Emperor van aankomende zaterdag is het enige optreden van de band in Nederland. Het begint om 20.30 en kaarten zijn via de websites van Vera en de De Oosterpoort te verkrijgen.