...And The Gods Made Coffee slaat duisterdere weg in op nieuwe EP

"We hebben sinds anderhalf jaar de vaste slag te pakken."

Tekst: Madelon Franssen Foto's: Bob de Vries en Richard Lahuis ,

Op 4 oktober brengt het Groningse ...And The Gods Made Coffee zijn tweede EP Earth Resolved uit. De band slaat hiermee een andere, duisterder klinkende weg in. 3voor12 groningen interviewt gitarist Mathé Többen en bassist Steven Prins over het tot stand komen van de EP en de toekomst van de band.

We spreken af in Vera, waar Mathé overdag werkt. Terwijl de bussen door de Oosterstraat denderen, bespreken wij wat het publiek de komende tijd van ...And The Gods Made Coffee mag verwachten. Na het uitkomen van de eerste EP Lead The Way in 2014 heeft de band de smaak goed te pakken gekregen. "Eerst rolden we van het ene in het andere genre," aldus Steven, "maar we hebben sinds anderhalf jaar de vaste slag te pakken." Dit is niet alleen te merken aan het feit dat de muziek gestroomlijnder is, maar ook aan het feit dat de band serieus bezig is met nummers produceren en tours opzetten.

De jongens benadrukken dat ze in eerste instantie de muziek voor zichzelf en voor vrienden schrijven. De nummers van …And The Gods Made Coffee zijn dan ook het best samen te vatten als de muziek die zij zelf leuk vinden om te maken. Dit blijkt nog lastig te omschrijven, vooral omdat alle vier de bandleden naar totaal verschillende genres luisteren in hun vrije tijd. Het resultaat is een brij van metal, blues, new wave, schreeuwerige hardcore, emo-rock en indie. Op de vraag of het publiek, dat volgens hen op de tweede plek komt, deze mix ook kan waarderen, lachen ze. "We zien vaak verraste gezichten, omdat mensen ofwel blues, ofwel metal verwachten." De typische fan is dan ook niet te omschrijven, omdat de muziek allerlei verschillende mensen aantrekt.

De nieuwe EP heet Earth Resolved. De titel verwijst naar de tekst van een van de nummers op de EP. Het is voor de jongens lastig te omschrijven waar het nummer precies over gaat, maar Steven doet een poging: "Het gaat over de invulling van jouw plek op deze aarde en wat voor interpretatie je daaraan geeft. Het gaat over dingen die jij doet voor de aarde, maar ook over dingen die jou overkomen." De tekst is geschreven door Gerard Timmermans, de zanger, en geeft zijn persoonlijke antwoord op de vraag wat zijn plek op deze aarde is. Voor wie geïnteresseerd is in wat dit precies inhoudt, zijn de teksten ook te vinden in het boekje bij de cassette.

Voor Earth Resolved heeft …And The Gods Made Coffee veel aandacht besteed aan het geluid, dat veel mooier door de opnames naar voren is gekomen. De muziek is zowel qua klank als thema veel duisterder en klinkt ruiger en zwaarder. Dit is volgens de band goed te horen op de albumversie van het nummer. "Het zware gevoel kan je live heel sprekend overbrengen, maar bij Earth Resolved krijg je ook veel energie door de speakers. Het is goed gelukt om dat zware ook op het album te laten klinken." Waar de band live een heel fysieke ervaring is ("omdat iedereen over elkaar heen springt", aldus Steven), geloven de twee dat ook het album heel representatief is voor hun eigen geluid.

De EP is opgenomen op een analoge mengtafel. Er worden in de toekomst waarschijnlijk twee …And The Gods Made Coffee-nummers opgenomen op een compilatie-LP, maar liefhebbers hoeven niet lang te wachten om de band analoog te kunnen beluisteren: Earth Resolved komt namelijk fysiek alleen uit op cassette. Waarom cassette? "Dat is goedkoop", lachen de twee in koor. Het is voor de fan dan ook niet prijzig om Earth Resolved te bemachtigen: voor 5 euro, omgerekend 1 euro per liedje, heb je hem al binnen. Hier zit dan ook het boekje met teksten bij. Steven gelooft dat mensen die cd's kopen, dit eerder doen om iets leuks te hebben van de band dan om daadwerkelijk de muziek te beluisteren. Verder is het natuurlijk zo dat "mensen met een auto uit de jaren tachtig hem nog wel in de cassettespeler kunnen douwen." Voor fans die meer digitaal zijn ingesteld, verschijnt de EP ook op Spotify en YouTube.

De heren hebben veel plannen voor de toekomst. Na het grote succes van hun tour in Engeland hebben ze besloten om meer optredens te gaan geven, onder andere in Nederland en Duitsland. Ook hebben ze in Engeland in een dronken bui besproken om een volledig album op te nemen, alhoewel hier momenteel nog geen concrete plannen voor zijn. Alles duidt erop dat de mannen van …And The Gods Made Coffee een serieuze entree willen maken in de muziekwereld, en met het uitbrengen van een eerste album hopen ze dat te kunnen bereiken. Verder bestaan er ook plannen voor het opnieuw uitbrengen van hun EP's op een nieuw album en hebben ze een surf-rock-nummer geschreven dat ze als single willen uitbrengen. Deze klinkt als "Beach Boys met teveel koffie op”, aldus de bandleden, dus er staat de fans zeker nog iets te wachten.

 …And The Gods Made Coffee treedt vrijdag 23 oktober samen met It It Anita en Hypochristmutreefuzz op in Asteriks in Leeuwarden. Aanvang 20:00, 5 euro entree. De cassette zal hier verkrijgbaar zijn, maar is eerder ook verkrijgbaar via Bandcamp.