Boogie Chillers willen de stad uit

Energiek garagetrio de boer op met veelzijdige rock-‘n-rollplaat op zak

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Jan Westerhof ,

Hectiek troef bij Boogie Chillers! Zes optredens in de Popronde, de pas uitgebrachte plaat promoten en nieuw materiaal schrijven tijdens de wekelijkse repetities. Tussen de bedrijven door hebben ze ook nog tijd gevonden om over hun plaat te praten, die op 5 november aan het Groningse publiek wordt gepresenteerd.

Popronde als promotietour

"Die hectiek is welkom", zegt Fiona van Gelder (zang/gitaar). "De optredens en het uitbrengen van de plaat geven een boost. 't Is tijd om door te pakken." Mede-bandleden Teade Jagersma (ook zang, ook gitaar) en Koos Borg (drum) beamen dat. Hoewel de band geen vreemde is in de Groningse scene, is een intensieve reeks optredens als deze nieuw. Gecombineerd met het uitbrengen van de eerste langspeler levert het een kick op die mag voortduren.

De opnames zijn al sinds het voorjaar klaar. "We wilden er eigenlijk meteen de boer mee op." Deelname aan de Popronde stelde de presentatie uit. Deze reizende etalage voor opkomende bands bleek een prima promotietour voor de Groningers. De doop vond om die reden op 17 september plaats in Nijmegen tijdens het eerste optreden. Bij elk optreden ging een handvol exemplaren over de toonbank. “Elke avond kregen we het publiek eigenlijk wel enthousiast. Extra leuk dat een deel daarvan vervolgens een plaat meeneemt naar huis.” 

Trouwe garagerockers

In korte tijd hebben Boogie Chillers een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Amper vijf jaar geleden begonnen zij: Jagersma en Borg, beiden gepokt en gemazeld in het bandcircuit, en Van Gelder, tot dan toe slechts concertbezoeker. In korte tijd groeide zij uit tot slaggitarist, bovendien gezegend met een heldere zangstem. De plankenkoorts voorbij neemt zij nu ook hoofdzang (What You're Gonna Do?) voor haar rekening. Het vergroot de mogelijkheden van de band.

De huidige Popronde maakt de ontwikkeling duidelijk: "De eerste avond vonden we een beetje spannend. 'Zullen we goed spelen?', 'Komen er mensen op af?', dat soort vragen stelden we onszelf. De tweede avond ging al een stuk relaxter en vanaf het derde optreden bepaalden we vooraf 'Oké, vanavond trappen we het gas zóver in!'" De bandleden zijn uitgelaten, de plaat en de tour smaken naar méér.

De presentatie aan het thuispubliek op 5 november, na afloop van de Popronde, is geen sluitstuk van een periode, maar eerder een voortzetting van waar de band mee bezig is: ambities verwezenlijken. “Er komt meer uit dan ik had gedacht”, zegt Jagersma. “Meer dan ooit heb ik het idee dat de band verder komt dan het lokale circuit. Na de presentatie richten we ons op optredens buiten de stad.” Borg, die veelvuldig heeft gespeeld buiten de landsgrenzen, weet dat overal publiek is voor garagerock. “In elk land en in elke stad is een trouwe scene. Treed je op, dan komen er altijd liefhebbers op af. Het loont de moeite om een tour te ondernemen.”

Down From The Tree

Down From The Tree, de eerste langspeelplaat van Boogie Chillers, kent meerdere gezichten. Ze klinkt uitgelaten (Boogie Chillers Are Alright), mysterieus (Future Dance), haast voodoo-achtig (I Feel Lucky), stampend (Hotdog), dreigend (In The Blood) en onstuimig (B.C.Q.T.). Dat tekent de band, die zich niet blindstaart op een genre. “De nummers bevinden zich in dezelfde hoek van het muzikale spectrum”, stelt Jagersma. Borg vult aan: “Er ligt altijd een saus van rock-'n-roll overheen.”

Het opnemen van de plaat is dan ook geen project op zichzelf geweest. Verspreid over een langere periode zijn in vier weekenden telkens twee of drie nummers opgenomen. “Waren we tevreden over een paar nummers, dan legden we die vast in de studio. Aanvankelijk niet eens met het idee om een complete plaat te maken.”

“Pas na een paar opnamesessies kwam het besef dat er méér in zat dan slechts losse opnames", zegt Jagersma. Dit is ook de reden dat vier nummers die eerder op EP zijn verschenen, nu ook de plaat hebben gehaald. “Die nummers spelen we nog steeds graag en we zijn erg tevreden over de opnamen. Om ervoor te zorgen dat er één geluid op de plaat te horen is, zijn alle opnamen integraal gemixt.” Dat levert dertien nummers op die onderling van elkaar afwijken, maar klinken als één geheel.

Hitpotentie

Tijdens de optredens spelen Boogie Chillers een vaste set, die er inmiddels goed in is gesleten. De reguliere repetities worden benut om nieuw materiaal te schrijven. Feelgood Junkie, een verwijzing naar Dr. Feelgood, ligt klaar om vast te leggen in de studio. “Hitpotentie”, volgens Jagersma, maar we zullen op de volgende plaat moeten wachten.

Down From The Tree van Boogie Chillers wordt op 5 november gepresenteerd in Vera. Aanvang 21 uur, toegang € 1,00 (+ maandkaart).