Benefiet in Vera voor zieke drummer Dead Moon

Groningse muzikanten helpen met crowdfundingproject

Tekst: Madelon Franssen Foto's: Willem Kolvoort, Harold Zijp ,

Zondag organiseert Vera For The Love Of Andrew, een benefietfestival voor de zieke drummer van de Amerikaanse band Dead Moon. Andrew Loomis lijdt aan kanker en wordt niet verder geholpen door het gebrekkige zorgverzekeringsstelsel in de Verenigde Staten. Voor de gelegenheid treden enkele lokale bands op en stellen zij merchandise goedkoop beschikbaar. Alle opbrengsten gaan naar de behandeling van Loomis.

Ter gelegenheid van het benefiet zullen er in de grote zaal van Vera optredens zijn van Whipster, Dead Moon Rising, Das Audio Combo, Kingyun Moon, The X-Ray Men en DJ De Rooie Neger. Ook zal het Groningse Moonlizards optreden; de band komt speciaal voor Loomis na twintig jaar weer bij elkaar. Verder heeft Willem Kolvoort, Vera's huisartiest, een t-shirt ontworpen met een illustratie van een spin met het Dead Moon logo op zijn rug. Deze kan gekocht worden voor twintig euro, waarmee je uiteraard Loomis sponsort.

Dead Moon is een Amerikaanse rockband uit Portland, Oregon. De band werd opgericht in 1987 en was tijdelijk uit elkaar gegaan in 2006. De bandleden zijn net weer bij elkaar gekomen om meer te touren. Dead Moon heeft sinds hun eerste Europese concert in 1990 al meer dan dertig keer in Vera gespeeld, en opent zijn Europese shows hier ook vaak. De band wordt op de evenementpagina van Vera dan ook omschreven als "een all-time Vera favoriet". In 2013 speelden echtpaar Fred en Toody Cole, die de rest van Dead Moon opmaken, voor het laatst in Vera.

Dit jaar verloopt stroef voor de band. De band is pas begonnen met de reünietour, maar begin september zakte zanger/gitarist Fred Cole tijdens een optreden in Seattle in elkaar vanwege hartproblemen. Loomis speelt al sinds april niet meer mee met de band vanwege zijn ziekte. Dit alles is reden genoeg voor Europees 'thuishonk' Groningen om mee te helpen aan de crowdfundingactie die is opgezet voor Loomis. Sponsoren is mogelijk via de (bescheiden) entreekosten van vijf euro per kaartje, het t-shirt, beschikbaar gestelde merchandise en door te doneren in een spaarvarken op de avond zelf.

Via Go Fund Me is in de afgelopen twee maanden al meer dan tienduizend dollar opgehaald. Er is echter meer dan 35000 dollar nodig om de volledige ziektekosten te kunnen dekken. Zondag zal volledig in het teken staan van het eren van Andrew Loomis en Dead Moon. En hopelijk kunnen we er samen voor zorgen dat ook iemand die in de Verenigde Staten woont gewoon behandeld kan worden voor zijn ziekte!

Benefiet For The Love of Andrew, zondag 11 oktober in Vera. Aanvang vanaf 15:30, eerste band begint om 16:00