Art Basement: kunst en cultuur samen op één evenement

De plek voor creatieve talenten uit het Noorden

Tekst: Marissa Snitjer Foto: Jan Lenting ,

Dit jaar vindt alweer de derde editie van Art Basement plaats in Groningen! Art Basement is een evenement waar niet alleen muziek, maar ook film, kunst, theater en performance wordt aangeboden. De organisatie pakt het grootser aan dan de vorige edities: het festival verhuist van EMG Faktors naar de binnenstad, en biedt dit jaar bovendien een tweedaags programma aan.

‘Art Basement’ komt oorspronkelijk uit Amsterdam. Het idee was om een podium te bieden aan jong creatief talent uit de stad. Voor beginnende kunstenaars is zo’n podium namelijk steeds lastiger te vinden. Toen Art Basement in 2013 het levenslicht zag, bleek dit ook een plek om de kunstenaars met elkaar in contact te brengen. Zo werd het evenement een plek voor jong talent én een soort netwerkcommunity.

Let's Gro

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Groningen staan kunst en cultuur hoog in het vaandel. Art Basement Groningen wordt georganiseerd door Groningse kunst- en cultuurliefhebbers, en heeft inmiddels al twee succesvolle edities achter de rug. Het evenement is onderdeel van Let’s Gro: een inspiratiefestival over de toekomst van de stad. De gemeente Groningen faciliteert de podia en regelt de organisatie op de achtergrond, maar de invulling van het evenement wordt samengesteld door de Groninger inwoners. “Een cadeautje van Groningers aan Groningers”, aldus Let’s Gro.

Dit jaar wordt Art Basement gehouden op twee dagen: vrijdag 20 en zaterdag 21 november. Op beide dagen kan de bezoeker zich begeven naar het pand van de voormalige winkel Esprit en het Newscafé aan het Waagplein, waar van alles staat te gebeuren op het gebied van theater, film en kunst. Op zaterdagavond zal een mooie afterparty in Vera worden gehouden.

Naast eerder genoemde kunst- en cultuuractiviteiten wordt er een breed muziekprogramma aangeboden. Groningse artiesten als Hans Hannemann, Marble Heart, The New Poor, en Franky Age krijgen een podium gedurende het festival. De indierockers Bombay sluiten het festijn af in Vera. Een programma om van te snoepen dus!

Art Basement vindt plaats op vrijdag 20 november vanaf 17:00 uur aan het Waagplein, zaterdag 21 november vanaf 14:00 aan het Waagplein en vanaf 20:30 uur in Vera. Kijk voor het gehele programma op de Facebookpagina van Art Basement Groningen.