Jonge Harten wordt achttien met volwassen programmering

Theaterfestival biedt gevarieerde muzikale omlijsting

Tekst: Abel de Kam Foto: Jan Lenting ,

Al bijna twee decennia lang heeft Jonge Harten een breed aanbod op het gebied van theater, dans, muziek en performance. Het op jongeren gerichte theaterfestival gaat vrijdag van start en duurt acht dagen. Met het thema PLAY laat Jonge Harten zien dat het, ook nu het volwassen is geworden, zijn speelsheid niet heeft verloren.

Muziek op Jonge Harten

De focus van het festival ligt vooral op stukken van nationale en internationale jonge theatermakers. Daarnaast zijn er ook dit jaar naast de theater- en dansvoorstellingen weer een aantal sterke muzikale acts geprogrammeerd. Alle optredens vinden plaats in het Festivalhart, De Gym in de Oosterstraat. Iedere avond zijn daar ook films, voorstellingen, films en installaties te zien. De muziekoptredens zijn gratis.

De eerder genoemde jeugdigheid zie je in de muzikale programmering van Jonge Harten terug. De bands en acts zijn vrijwel allemaal nieuw talent, en niet bang om te experimenteren. 3voor12 groningen doet een greep uit het aanbod.

IX

Een goed voorbeeld van de drang naar experiment zien we bij IX, het alias van Marnix Dorrestein. De middelbare schoolvriend van Jett Rebel en afgestudeerd conservatoriumstudent speelde al in vele bands en projecten, waaronder Über-Ich, in 2012 winnaar van de Grote Prijs van Nederland. Nu is hij solo, zodat hij naar eigen zeggen de ruimte heeft om zijn experimenteerdrift te combineren met zijn voorliefde voor de sixties en Afrikaanse muziek.

Longen

Nog dieper in de experimentele pop vinden we het Amsterdams-Eindhovense 3voor12 Talent Longen. Met een mix van alternatieve pop en dansbare elektronica speelde het trio dit jaar al door heel Nederland met de Popronde en deed daarbij ook Groningen aan. In 2014 woonden componist/producer Ralph Timmermans en singer-songwriter Rebecca Sier acht maanden in Berlijn, waar de basis voor Longen werd gelegd. Samen met drummer Johan Reijnders vormen zij een bijzonder muzikaal geheel.

Vikings in Tibet

Ook lokaal talent is vertegenwoordigd. Met hun winst van de POPgroningen Talent Award van 2015 verzekerden de post-rockers van Vikings in Tibet zich ook van een plekje op Jonge Harten. Het eerste album van de heren is uit en met optredens op Eurosonic, Bevrijdingsfestival en Incubate op hun cv zijn ze klaar om hun muziek met een breder publiek te delen. 

Muziektheater

Naast de bands en soloprojecten vinden we op Jonge Harten ook muziektheater, zoals het Amsterdamse gezelschap Orkater/De Nieuwkomers dat De Familie Manson speelt. Na de voorstelling treden de muzikanten op in het Festivalhart. Ook festivalafsluiter Club Club Gewalt is een cross-over van muziek, theater en performance. Met uitschieters naar variété en comedy een vlammend einde van een sterke line-up.  

Het Jonge Harten theaterfestival vindt plaats van 20 t/m 28 november. De muziekoptredens zijn iedere avond in het Festivalhart (de Gym in de Oosterstraat) gratis bij te wonen. Het Festivalhart is elke dag geopend vanaf 19:00 en in het weekend vanaf 15:00. Kijk voor meer informatie op www.jongeharten.nl.