O-Bat verlegt zijn grenzen

Artistieke duizendpoot brandt van de plannen

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Jan Westerhof ,

Onlangs bracht trombonist, toetsenist en componist Obed Brinkman onder zijn artiestennaam O-Bat zijn derde plaat uit, La Stella Morta. De plaat is het resultaat van anderhalf jaar componeren, opnemen, arrangeren en masteren. Op de plaat breekt hij met zijn muzikale verleden. Wie denkt dat Brinkman het na deze intensieve periode rustig aan gaat doen, heeft het mis. "Mijn hoofd is nu leeg, het is tijd om een film te maken. Maar eerst nog even een single uitbrengen."

Andere boeg

De plaatpresentatie van La Stella Morta in Vera zorgde voor een mooie avond en Brinkman is blij dat de plaat er is. "Er waren aardig wat mensen op afgekomen en een deel daarvan heeft de plaat al op de kop getikt", zegt Brinkman tevreden. "Tijdens het spelen hoorde ik wel wat foutjes in het spel. Dat hoort bij livespelen, en het publiek heeft het waarschijnlijk niet eens opgemerkt. Je zou kunnen zeggen dat ik zelf mijn grootste criticaster ben. Wat dat betreft ben ik blij dat het proces van componeren tot uitbrengen van de plaat nu achter de rug is."

Op de plaat staan tien nummers. Dat is minder dan op voorgaande platen, maar Brinkman heeft naast alle muziek ook alle teksten geschreven. Bij de opnamen zijn in totaal zestien muzikanten betrokken geweest. Tijdens het optreden stonden er in totaal twaalf muzikanten op het podium. "Ik heb een andere sound gecreëerd. Vergeleken met mijn vorige albums is deze plaat meer to the point. Ska is wat meer naar de achtergrond geschoven. Dat wil zeggen, de invloeden zijn duidelijk hoorbaar, bijvoorbeeld in de blazerssectie, maar de afterbeat is verdwenen. Ik vind de sound nu intenser, heftiger. Alles bij elkaar genomen was het nogal een hectisch karwei. Ik heb wel het idee dat ik het proces op een mooie manier heb afgesloten."

Bewustwording

De onderwerpen die de muzikant aansnijdt op de plaat wijken in feite niet af van wat hij hiervoor heeft geschreven. "Een deel is duister, gaat over angst of verlies. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een positief ingesteld persoon. Maar ik heb ook zwaarmoedige perioden –meer mensen zullen die hebben- en kennelijk schrijf ik in die perioden mijn teksten", vertelt Obed. Waarom dat is, kan hij zelf ook niet helemaal verklaren. "Het begint met een kreet of een woord, en daarop borduur ik dan voort. Haunted is daarvan een voorbeeld, waarin ik ben begonnen met ‘deserted’. Daar schrijf ik vervolgens een tekst omheen. Een ander deel van de teksten gaat over zaken die ik zie als ik de krant opensla en waarover ik mij opwind. Op La Stella Morta heb ik de voedselmanipulatie door het Amerikaanse biotechnologische bedrijf Monsanto en mijn afkeer van rechts-extremisme eruit gepikt. Ik heb niet de behoefte om mensen de les te lezen of belerend te zijn. Het is eerder de boosheid die ik van me afschrijf. Als dat zorgt voor bewustwording bij anderen, is dat mooi meegenomen."

Plastic

Het nummer Plastic past ook in dit laatste rijtje. "Het gaat over de plastic soep waarin we zwemmen. Bijna alles is er van gemaakt, en zelfs in ons eten is plastic verwerkt. Dat mag wel wat minder, drastische maatregelen hoeven niet te worden geschuwd." Brinkman keek overigens nogal op van de aankondiging van de albumpresentatie op de Vera-site. Daarin stond dat de plaat vol ska zou staan. "Had ik al verteld dat ik het op La Stella Morta over een andere boeg heb gegooid? Het leek me daarom wel grappig om in ieder geval één ska-track te spelen. Dus toen heb ik in allerijl Plastic geschreven. Het staat niet op de plaat, maar we sloten de albumpresentatie er mee af. Het was het enige nummer met een afterbeat. De liefhebbers hebben dus even moeten wachten…"
 
O-bat zal Plastic als single uitbrengen, omdat hij het een sterk nummer vindt. Dat hij hiermee terugvalt op het geluid dat hij achter zich heeft gelaten, vindt hij geen punt. Bij zijn singles schiet hij ook altijd een clip. "Voor Plastic wil ik een compilatie van foto’s in de clip monteren van mensen die een stuk plastic in hun mond hebben, alsof ze plastic eten. Iedereen mag me een foto toesturen!"

Film

En als die single gelanceerd is, zet Brinkman de muziek even op een laag pitje. "Ik heb concrete plannen om een film te maken. Het zal een korte film worden. Een speelfilm is nu toekomstmuziek, en ik ben een beginnend autodidact. Een korte film is op dit moment ambitieus genoeg." Het opnamemateriaal zit in de tas, acteurs zijn benaderd en de locatie heeft hij al uitgezocht. De inhoud van de film heeft hij in zijn hoofd, maar houdt hij voorlopig voor zichzelf. Hij vermoedt dat de film over twee jaar af is. De muziek zal echter niet helemaal naar de achtergrond verdwijnen, want O-bat zal wel zelf de filmmuziek schrijven. "Muziek loslaten zal ik nooit, daarvoor is ze mij te dierbaar. Misschien maak ik méér dan één film, maar ik zal me in de eerste plaats altijd muzikant voelen." La Stella Morta is te koop bij Elpee, Plato en De Jongens van Hemmes. Wil je opduiken in de clip van ‘Plastic’? Mail dan een foto van jezelf met een stuk plastic in je mond naar info@o-bat.nl.