Abbeye: “Misfit staat voor buitenbeentje”

Groningse rapper brengt op 18 mei ‘Misfit' EP uit

Tekst: Nina Knaack Foto's: Donald van Tol ,

Reinier Klunder -beter bekend als Abbeye- is terug van weggeweest. Met twee nieuwe singles en een EP op komst is hij meer aanwezig dan ooit. Het werd tijd om iets te doen met alles wat hij in de loop der jaren bij elkaar had verzameld. Abbeye bleef jaren op de achtergrond muziek maken, maar bracht het nooit uit. Hij vertelt ons hoe het materiaal toch bleef sluimeren en om aandacht vroeg. Langzaamaan groeide de drang om het uit te brengen en nu is hij er klaar voor. "Ik wil er echt wat mee doen, omdat ik het zonde vind om mijn muziek niet te delen met mensen", vertelt Abbeye. 3voor12 groningen sprak met hem in Kudo Studio over de twee singles en de daaropvolgende EP.

Het is de ochtend na Bevrijdingsdag. In Kudo Studio zitten Reinier Klunder en zijn dj Floris Jonker na te praten over het optreden van gisteren. Floris Jonker eet noedels, terwijl Klunder een banaantje pelt. De Kudo Studio is gelegen naast het kantoor van Bankpioniers en hier repeteert Abbeye voor zijn shows. In september 2014 tekende hij bij Bankpioniers, het label van Alex van der Zouwen - beter bekend als Kraantje Pappie. De mannen kennen elkaar al jaren, hebben elkaar in de beginjaren aangemoedigd en steunen elkaar nog steeds. Toen Abbeye anderhalf jaar geleden besloot er zelf harder voor te gaan werken, wilde Bankpioniers zijn muziek wel uitbrengen.

Wel eens van Abbeye gehoord? Je hebt hem vast wel eens gezien, maar misschien nog niks van hem gehoord. Het is namelijk die man met het ooglapje. Dat het hem herkenbaar maakt is slechts een toevallig gevolg. Op negenjarige leeftijd heeft hij een ongeluk gehad, waardoor hij zijn rechteroog donker moet houden om niet alles constant dubbel te zien. De naam Abbeye kwam ongeveer drie jaar later, toen de jonge Reinier Klunder al bezig was met rappen. “De ‘eye’ in Abbeye slaat op het oog natuurlijk, dat snapt iedereen vrijwel meteen. Verder zijn er nog twee andere verklaringen. In eerste instantie dacht ik aan 'Abbey', het Engelse woord voor klooster. Ik vond die vergelijking zo mooi omdat een klooster heel puur en rein is, terwijl ik vervolgens vieze dingen aan het zeggen ben. Pure shit”, zegt hij lachend. Daarnaast staat het ook nog voor 'Abnormaleye', want Abbeye wordt er nu eenmaal raar op aangekeken als hij bijvoorbeeld de club binnen stapt.

Zo is ook de eerste single Misfits ontstaan. Voor Abbeye staat ‘Misfit’ voor buitenbeentjes. “Ik zie mijzelf ook als buitenbeentje. Ik schijn namelijk een aparte verschijning te hebben”, zegt hij vol zelfspot. “Echter, ook als persoon ben ik redelijk op mezelf. Het refrein van de single is voor alle mensen die zich ook een buitenbeentje voelen. Ik doe het voor hen, zodat ze zich aan mijn muziek kunnen relateren.” Vervolgens is de bijzondere videoclip ontstaan. “Ik hou van over-the-top humoristisch, schizofreen en provocerend. De single is daar een goed voorbeeld van. Het is een enorme uitvergroting van wat er allemaal in mijn hoofd omgaat. Dat is ontzettend veel en ontzettend raar, en daarmee hoop ik mensen te laten nadenken over wat ze zojuist allemaal gezien hebben. Mijn doel met deze clip is ervoor te zorgen dat mensen zo veel indrukken tegelijk binnen krijgen waardoor ze niet meteen kunnen zeggen of ze het tof vonden of niet, maar wel nog een keer willen kijken.”

De EP gaat Misfit heten. Dit keer in enkelvoud, in tegenstelling tot de single. “De single is echt voor alle andere mensen die zich een buitenbeentje voelen, maar de thematiek van de EP gaat over mijzelf als buitenbeentje. De gehele EP betrek ik dus meer op mezelf, en de single is er dan speciaal voor mijn luisteraars.” Er komen vijf nummers op de EP: Intro / Misfits / Gewoon Omdat Het Kan / Kom Er Bovenop / Doe Niet Moeilijk / Goed Of Slecht. “Voor mij is de EP echt een herintroductie van mezelf. Ik wil laten zien wat ik de laatste tijd heb gedaan, en voor mensen die mij niet eerder volgden laat ik mezelf van verschillende kanten zien. Ik heb bewust gekozen voor een grote variatie aan beatkeuze en onderwerpen, om een goede dwarsdoorsnede neer te kunnen zetten. Van daaruit kan ik weer alle kanten op.”

De tweede single, Doe Niet Moeilijk, gaat dan ook een andere kant op dan Misfits. De flow is namelijk anders. “De titel slaat eigenlijk op iets algemeens, maar heeft ook weer verschillende verklaringen. Ik ben moeilijk te doorgronden, maar wel makkelijk in de omgang. Zelf vind ik het ook moeilijk om slechts over één topic te schrijven, maar ik doe er dan vervolgens niet moeilijk over om alles te combineren. Lekker van de hak op de tak. En mensen moeten dan ook niet moeilijk doen, maar dat gewoon accepteren.” Qua sound leunt de gehele EP meer naar Misfits. “Deze EP is nog redelijk hiphop qua beats. En Doe Niet Moeilijk heeft een ander geluid, wat meer van deze tijd is. Ik wil mezelf niet beperken en alleen maar op loopjes rappen. Ik wil van alles proberen en van alles doen. Als het tof is, is dat het gewoon. Vervolgens voeg ik er wel Abbeye-ingrediënten aan toe, zoals gekke geluidjes en adlibs. Ik wil vooral dat mensen mijn manier van rappen herkennen en meteen weten dat het een verse van Abbeye is. Eigenheid en herkenbaarheid, daar streef ik wel naar.”

Accepteren wie je bent en jezelf blijven vindt Abbeye dan ook heel belangrijk. “Ik wil een artiest zijn die iets doet wat je bij niemand anders ziet. Het maakt niet uit wat, als het maar iets eigens is.” Voor Abbeye zijn vooral scherpe teksten van groot belang. “Ik zie mezelf als rapper. De rapwereld is heel turned up, wavey en gewoon gek gaan. Daar hou ik ook van, maar mijn teksten moeten goed in elkaar zitten. Het moet leuk zijn en je moet kunnen lachen, maar je moet er ook iets uit kunnen halen.” Abbeye speelt met taal, zonder dat het geforceerd wordt. “Ik ben voor simpele en doeltreffende zinnen en teksten. Ik hou niet van coupletten die per se moeten rijmen en waarbij je heel veel zegt, maar eigenlijk niks vertelt.”

Abbeye stelt grote eisen aan zijn teksten. Soms vindt hij de woorden voor een couplet binnen een kwartier, andere keren gaat het minder snel. “Het gaat wel vaak in fases. Een nummer is natuurlijk nooit meteen af. Je moet schaven en schrappen.” Bij rappen telt elk woord en ook elk geluid. “Als ik een lekkere beat vind, kan het hard gaan, maar de tekst ontstaat ook wel eens in mijn hoofd zonder enkele muziek erbij. Dan is het alleen een ritme. Je moet de muziek aanvullen met je woordenflow, ben ik van mening. Ik probeer altijd gaten in de muziek te dichten met mijn tekst.” Die beats bouwt hij overigens niet zelf. “Af en toe doe ik een poging, maar verder is dat slechts een hobby.” De ‘Misfit EP’ is geproduceerd door goede collega’s en vrienden Vinyl Frontiers – met uitzondering van de track Doe Niet Moeilijk, die geproduceerd is door Roëndy Rosanjo. Zijn DJ Floris Jonker voegt daar lachend aan toe: “Dat moet je dan ook aan de pro’s overlaten”. “Ja, ik focus me echt meer op de tekst”, sluit Abbeye aan. “Ik schrijf heel erg vanuit mijn eigen beleving. Het gaat wel vaak echt over mij en over wat me bezig houdt. Een moeilijke periode is en blijft de beste periode om te schrijven, maar ik wil het wel altijd zo laten overkomen dat andere mensen er ook wat aan kunnen hebben. Ik wil muziek maken die aansluit bij je gevoel.”

Op 18 mei is de EP release van ‘Misfit’ en wordt deze digitaal gratis beschikbaar gesteld. Zaterdag 23 mei wordt de release van de EP gevierd in Simplon. Naast het optreden van Abbeye zullen er meerdere supportacts komen: Mulu, Roberto Tan, Vinly Frontiers en DJ Vieze Vedi. Kaarten zijn te koop op de website van Simplon