LOFT: uitbundig samenwerkingsverband krijgt vaste dansavond in Vera LOFT: uitbundig samenwerkingsverband krijgt vaste dansavond in Vera

“Het publiek vertrouwt erop dat het feestje goed is”

, Tekst: Lilian Zielstra Foto's: Jan Westerhof

LOFT: uitbundig samenwerkingsverband krijgt vaste dansavond in Vera

“Het publiek vertrouwt erop dat het feestje goed is”

Tekst: Lilian Zielstra Foto's: Jan Westerhof ,

LOFT is een nieuwe naam tussen de Groninger feesten. Sinds kort hebben de mannen van LOFT het elke eerste zaterdag van de maand voor het zeggen in Vera. En op al hun feestjes is het volle bak. 3voor12 groningen dook de kroeg in met Jesse Terpstra, Hugo Veeger, Daan Oosting, Jasper Tjoonk en Emil Srush, en praatte over dj’s, dansen en stoplichten.

LOFT

LOFT

De toon is gezet wanneer er in de eerste minuten van het gesprek een bardame aan tafel verschijnt met Tequila shotjes, espresso’s en een emmer vol bierflesjes. De vijf mannen grijnzen breeduit en hebben nauwelijks aansporing nodig om over LOFT te beginnen – het enthousiasme druipt er vanaf wanneer ze vertellen over hun samenwerkingsproject. 

LOFT is een initiatief van #CHURCH en dj-collectieven Pushin Wood Soundsystem en Black Dynamite Soundsystem. Apart van elkaar boekten ze al vele successen en de mannen kwamen elkaar regelmatig tegen. Maar tot een samenwerking kwam het nooit eerder. Tot ze in de kelderbar van Vera plotseling de mogelijkheden zagen: een bundeling van krachten zou weleens tot goud kunnen leiden. En dat doet het. 

Vibes op ooghoogte

“We vinden elkaar in de sfeer,” zegt Jesse. “Vanaf het begin hebben we het gevoel van een huiskamer gehad. Dat is te gek, maar we willen nu nog groter worden.” Hugo knikt. “Ik had Pushin Wood al eerder gezien en toen dacht ik al, 'waarom doen zij niets in Vera?'” De dj’s van Pushin Wood draaien al een tijdje mee en hebben menig geslaagd feestje op hun naam staan. Hoe gaat dat zo? Emil: “Mensen komen gewoon opdagen. En als ze het leuk hebben, nemen ze de volgende keer hun vrienden mee en dan gaat het balletje rollen.” “Dat is het mooiste compliment”, zegt Hugo, die draait onder het alias Duke Hugh. “Ik sprak eens een gast die zei: ‘Met Oud en Nieuw heb ik altijd zo’n zin om echt goed te feesten, maar het valt altijd tegen. Nu niet.’” 

Toen ze eenmaal samen een feest organiseerden, bleven de mensen tot het eind. Sterker nog, het publiek wilde meer. Het was overduidelijk dat de samenwerking vruchtbaar was. “Het is mooi hoe de klik tussen ons in een keer goed was. We kennen elkaar eigenlijk pas een halfjaar en vullen elkaar precies aan. Black Dynamite en Pushin Wood doen de muziek en #CHURCH organiseert de feesten.” Jasper vult aan: “En het is de vibe. Normaal gesproken staan de dj’s op zo’n verhoging, maar wij staan in midden in de zaal, op ooghoogte met het publiek. Dat is veel gezelliger.”

Keihard door groen licht

Naast een relaxte sfeer is het voor de leden van LOFT belangrijk om het publiek nieuwe dingen te laten horen. Hugo: “Je moet zo’n dj gewoon zijn ding laten doen. Mensen vinden het ook leuk als ze de muziek niet kennen – zolang ze dansen is het prima. De dj neemt je mee op reis, hoe langer het duurt, hoe sicker. En aan het eind denk je: 'holy shit, waar zijn we allemaal geweest?'” Jesse beaamt dat. “Ook daarin vinden we elkaar. We zorgen ervoor dat het publiek erop kan vertrouwen dat het feestje goed is. Dat concept wilden we heel graag naar Vera brengen, want ik vind Vera gewoon supervet. Het podium heeft geschiedenis en ze staan er echt open voor ideeën. Oh, en Peter Weening, die moet een keer bij ons komen draaien!”

Gelukkig waren de mensen van Vera enthousiast over de samenwerking. Elke eerste zaterdagnacht van de maand is de Grote Zaal nu het territorium van LOFT. De eerste editie was in februari en de zaal was direct stampvol. “Ik geloof dat er zo’n vierhonderd man waren. Om vier uur ’s nachts kwamen er nog mensen binnen. Dus we mochten langer door en iedereen was aan het dansen. Zelfs mensen aan de bar zaten op hun barkruk mee te bewegen.” Jasper: “Ons eigen enthousiasme werkt ook aanstekelijk. Wij lopen rond met een grote lach op ons gezicht. 'Vet dat je d’r bent, dude!' Je moet je publiek kennen en contact maken. Het is die persoonlijke aanpak.” Hugo is het daarmee eens. “Als je zo’n gemêleerde groep hebt en de dj’s voelen dat aan, dan kan er van alles gebeuren.” Jasper: “Ja, ik draai op gevoel.” Daan: “Het is alsof je een verhaal vertelt. Liedjes roepen emoties op, je kunt allerlei kanten op, net als een stoplicht. Je hebt rood, je hebt oranje…” Emil: “En dan ineens keihard door groen!” 

Weet je nog, vroeger?

LOFT

LOFT

De mannen van LOFT willen, kortom, constant blijven verrassen. Voor hen is muziek vloeibaar. Iets dat niet te vangen is in hokjes en genres, maar naadloos in elkaar overvloeit. Ze spreken bezield, zijn gepassioneerd, dat merk je aan alles. Maar boven alles gaat het om een tof feest. Of, zoals ze het zelf verwoorden: “De mensen op LOFT komen voor de sfeer, elkaar en de dj’s. Dan ben je in je hoofd niet bezig bent met: 'we kunnen nog ergens anders heen, er zijn nog meer dingen te doen, morgen moet ik werken', nee – we zijn hier en nu.” 

Ze zijn druk bezig met organiseren, hebben zowel samen als apart van elkaar grootse plannen, maar zijn vooral trots op hun plekje in Vera. Jesse: “LOFT is home based. We komen allemaal zelf uit Groningen en dit is waar mensen ons kennen. We gaan gewoon een jaar lang in Vera draaien, dat is fantastisch. Een prestatie." Allemaal knikken ze. We zijn inmiddels al lang toe aan onze tweede bieremmer. “LOFT moet een begrip worden. Een feestje waar mensen naar willen terugkomen.” Jasper glimlacht. “Dat mensen het er over tien jaar nog over hebben. Dat je allemaal toch huisje-boompje-beestje bent geworden en zegt: ‘Weet je nog vroeger, die LOFT-feestjes in Groningen?’”

De tweede editie van LOFT wordt gehouden op 7 maart in Vera. Entree is gratis en het feest begint om 23.30 uur.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen