View For A Day ziet toekomst helder View For A Day ziet toekomst helder

“We willen telkens een stapje hoger”

, Tekst: Femke van Arendonk Foto's: André Eggens

View For A Day ziet toekomst helder

“We willen telkens een stapje hoger”

Tekst: Femke van Arendonk Foto's: André Eggens ,

View For A Day heeft de laatste jaren veel live gespeeld, maar weinig nieuw materiaal uitgebracht. Daarin komt verandering met de nieuwe single Brighter Day. Bij de single hoort ook een videoclip. Deze is geschoten tijdens Eurosonic Noorderslag. Zanger Herman Klompmakers en drummer Niek Hof vertellen over de single en over hun plannen voor de toekomst.

De single

Brighter Day gaat over iemand die voor zichzelf in een twijfelachtige periode zit en niet weet wat hij/zij moet doen. “Maar aan het eind van de streep komt het altijd wel weer goed”, licht Herman toe. “Het heet immers Brighter Day.” Op de vraag of het nummer autobiografisch is, antwoordt Herman dat hij eigenlijk gewoon schrijft wat op dat moment in hem opkomt. “Soms denk ik na die tijd weleens, dit heeft wel een beetje betrekking op mezelf.” Volgens Niek ligt Brighter Day gemakkelijker in het gehoor dan de andere liedjes van View For A Day. “Dit is nu het meest voor de hand liggende nummer om te kiezen als single. Het is het meest luisterbaar voor een groter publiek.”

Brighter Day is de eerste officiële release sinds de EP Shortcuts Don’t Apply die in oktober 2013 uitkwam. “In de tussentijd hebben we niets uitgebracht. We hebben wel veel geschreven en gespeeld, maar verder niets nieuws naar buiten gebracht.” Oorspronkelijk waren de bandleden niet van plan Brighter Day als single uit te brengen. “Dit was eerst meer een zoethouder, maar vlak voordat we het nummer uitbrachten zijn we van dat idee afgestapt. De clip was boven verwachting en het was zonde geweest als we daar niet meer mee gedaan hadden.” Herman beseft wel dat Brighter Day niet voldoet aan het format van een echte radio-single. Het nummer was ook niet met deze insteek geschreven. “Voor een volgende single is het goed mogelijk dat we wel meer gaan proberen een echte radio-single te schrijven, om zo bijvoorbeeld onze kansen te vergroten om opgepikt te worden door 3FM.”

Eurosonic

De clip bestaat uit live opnames van de band tijdens Eurosonic en sluit niet aan op de tekst van het liedje zelf. “We hebben heel lang gewerkt aan een liveshow en dat wilden we delen met het publiek”, aldus Niek. “Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om een clip te maken zonder verhaallijn. Het geeft goed weer wat wij graag willen. Wij zijn een liveband en wij willen graag live spelen.”

Bart Feeburg heeft de clip geschoten. Herman: “Eerst kwamen we met het idee dat we de clip zelf zouden schieten. Vrienden van ons zouden dan overal filmen met mobieltjes.” De band wilde die beelden zelf samenvoegen tot clip. “Maar dan was het nooit zo goed geworden als het resultaat van Bart!” Bart is twee dagen meegegaan met de band en heeft beelden geschoten van alle shows. “We hebben in grote lijnen aangegeven wat we wilden, maar hadden geen script of verhaallijn.” View For A Day wilde zich graag laten zien als liveband met deze clip en volgens beide heren is dat wel gelukt.

Hard werken voor nieuwe tour

Niek vindt het lastig om als band met eigen nummers veel optredens te krijgen, al is dat in de eigen provincie wel makkelijker dan in de rest van Nederland. “We focussen ons heel erg op de Popronde. Dan kunnen we buiten de provincie meer shows spelen”, legt Niek uit. “We moeten gewoon zoveel mogelijk spelen en mensen blijven benaderen. En onze muziek blijven verbeteren. We zijn nu 2,5 jaar bezig en we zijn wel zo nuchter dat we niet van de één op de andere dag wereldbekend worden.”

Een aankomende tour staat nog niet in de planning. “We hopen het natuurlijk heel erg, alleen ook daar moet heel hard voor gewerkt worden.” Een tour bestaat uit veel shows binnen een korte tijd, en daar moet veel voor gepland en geregeld worden. Niek vertelt dat ze allemaal keihard aan het werk zijn om wel iets van de grond te krijgen. “We doen wel alles nog zelf en dan is het gewoon lastig om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen”, aldus Herman. “Het is op zich niet erg. Het is voor veel bandjes lastig om voet aan de grond te krijgen.” 

Nieuwe plaat
De band is aan het nadenken over een nieuwe plaat. “We hebben er nog geen concrete plannen voor, maar we gaan wel opnemen dit jaar”, aldus Herman. Er komen sowieso nieuwe singles uit dit jaar. “Ik denk dat er nog wel een EP gaat volgen, maar hoe en wat de invulling daarvan is weten we nu zelf ook nog niet.”

Volgens Niek moet de nieuwe EP wel duidelijk één stijl hebben. “We houden alle vier van hele andere muziek, dus het is lastig om één stijl uit te zetten. We zijn wel van mening dat de nieuwe EP helemaal moet kloppen. Hij moet sterker worden. Niet alleen qua liedjes, maar ook qua productie en sound. We zijn nu heel kritisch en planmatig bezig met waar we naartoe gaan met onze muziek.”

De toekomst

Op de vraag of de tekst van Brighter Day ook de situatie beschrijft waar de band zelf in zit moet Niek lachen. Hij had hier zelf nog helemaal niet over nagedacht. “Het klopt wel. Het is niet zo dat we in de put zitten en het allemaal niet leuk vinden, maar we hebben wel een bepaald doel voor ogen dat behaald moet worden. De weg hiernaartoe zijn we nu nog aan het ontdekken. We willen telkens een stapje hoger en grotere podia doen. Niet alleen maar dat bandje uit Groningen blijven.”

Het jaar 2015 kan dus een doorbraak betekenen. De band heeft in ieder geval concrete dingen voor ogen en hoopt met hard werken de stapjes te kunnen halen en het doel te bereiken. Deze single is in elk geval een stap in de richting van meer bekendheid.

De single Brighter Day is nu verkrijgbaar. View For A Day speelt op 10 mei in café Koster in Groningen, op 4 juli op het Grenzeloos Festival in Weener en op 12 juli op het Pagefestival in Stadskanaal.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen