Jasper Staal maakt de muziek die hij zelf mist Jasper Staal maakt de muziek die hij zelf mist

"Creativiteit voelt soms als een dwangneurose"

, Tekst: Gert Blok Foto's: Niels Cornelis Meijer

Jasper Staal maakt de muziek die hij zelf mist

"Creativiteit voelt soms als een dwangneurose"

Tekst: Gert Blok Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Tijdens Eurosonic en Noorderslag waren er meerdere artiesten die 3voor12 tipten om eens te gaan kijken en luisteren bij Jasper Staal. Hij trad op tijdens Grunnsonic in Subsonic en tijdens de in-store sessie Homemade van kledingwinkel Stardust. 3voor12 groningen sprak met Jasper over zijn muziek, invloeden en ambities.

Jasper Staal (28), inderdaad de zoon van de in Groningen wereldberoemde zanger Ede Staal, begon in 2009 met het maken van muziek. "Ik ben eigenlijk begonnen met het schrijven van rapteksten. Dat deed ik al heel lang en vanaf 2009 ben ik daar ook muziek bij gaan maken." Jasper omschrijft zijn eigen muziek als volgt: "Ik maak muziek die past in de waan van de dag, ik wil muziek maken die ik zelf mis. Ik zou mijn eigen muziek omschrijven als een huwelijk tussen drum-'n-bass, funk, hiphop en soul.”

"Bij het maken van muziek begin ik altijd vanuit enthousiasme en plezier. Soms zit ik op weg naar de supermarkt een heel nummer in de voice recorder op mijn telefoon in te neurieën en te zingen. Zodra er dan tijd is wil ik dat direct uitwerken. Die creativiteit voelt soms wel als een dwangneurose." Bij het luisteren van zijn nummers valt op dat bijna alle muziek in mineur akkoorden is gemaakt. "Ik heb zelf een hekel aan ukeleles en handklapjes. Als je oplet zul je merken dat bijna alle populaire muziek in majeur akkoorden is gemaakt. Ik kan daar niet tegen." Om zijn mening te verduidelijken vergelijkt Jasper de populaire muziek grappend met labradors en golden retrievers: "Die hebben zo'n onvoorwaardelijke blijheid over zich, dat stoort me soms. Mag ik me niet anders voelen dan 'superblij'?"

Officiële releases in de vorm van een album of een EP heeft Jasper nog niet, maar er zijn wel een aantal releases geweest op het Darker Than Wax label uit Singapore. Daarnaast worden er ook nog regelmatig nieuwe nummers op Soundcloud gezet. Over toekomstige releases en zijn ambities vertelt Jasper: "Ik zou graag een album willen maken waarin ik een verhaal kan vertellen. Een EP biedt daar voor mij wat te weinig ruimte voor en daarnaast zitten er nog wat interessante samenwerkingen in de koker. Ook wil ik gewoon graag beter kunnen worden, want er is nog veel te leren voor mij. Zolang dat leuk blijft om te doen zal ik muziek blijven maken."

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen