The Black Cult komt in najaar met eerste plaat

“Het wordt een landelijke release, we willen verder kijken dan alleen lokaal”

Tekst: Sannette de Groes Foto's: ,

Het gaat erg goed met The Black Cult. Waar ze vorig jaar een EP uitbrachten onder het label van Tim Knol, komen ze dit najaar met een volledige plaat. In de tussentijd wordt tijdens de Nacht van Kunst & Wetenschap de eerste single gepresenteerd. Dit vindt plaats op een nogal bijzondere locatie: in het pand van Albertus zal The Black Cult zaterdag On My Own laten horen. 3voor12 groningen sprak kort met zanger Douwe Doorduin onder het genot van een biertje.

Het debuutalbum van The Black Cult is opgenomen in de No Pussy Blues studio, bekend van bands als Town of Saints en Flying Trashcans. Vorige week is de single met videoclip al online gezet, maar zaterdag wordt deze officieel gepresenteerd bij studentenvereniging Albertus. De plaat is in anderhalve week opgenomen, maar het mixen heeft nog wel wat tijd gekost. "De nummers waren eigenlijk al goed en op het laatst zaten we maar wat te mierenneuken, dus toen hebben we maar snel de eindmixen ingeleverd", vertelt Douwe. De plaat bestaat uit veertien nummers en zal in het najaar worden uitgebracht op cd en vinyl. Dat duurt nog wel een poosje en daarom komt de band eerst alvast met een single. "De plaat is helemaal af, maar wordt pas in het najaar uitgebracht omdat er nog een heleboel moet gebeuren. Omdat we zoveel tijd, moeite en geld in deze plaat hebben gestopt, wilden we toch al iets uitbrengen."

The Black Cult heeft gekozen om het nummer On My Own als eerste single uit te brengen omdat het een soort overstap is tussen de vorige EP en de komende plaat. Waar de EP voornamelijk rommelig klinkt zijn de nummers op de nieuwe plaat melodieuzer en zit er iets meer pop in. Dat valt ook terug te horen in On My Own. Over de tekst is Douwe kort: "Dit nummer gaat niet specifiek over iets, ik schrijf meer in scenario’s. Dit nummer gaat over seksuele frustratie, lekker met een simpele kinderachtige tekst." Teksten schrijven blijkt ook niet één van zijn dingen te zijn, hij vindt het meer bijzaak. "In principe hebben we het altijd op deze manier gedaan, en tot nu toe werkt dat voor ons prima." De sound van de nieuwe plaat zal iets volwassener worden, maar er blijft genoeg ruimte voor chaos. Ook de energie is iets wat niet veranderd is: "Wij moeten geen hele strakke band worden, want dan is de lol er snel af", vindt de zanger.

De afgelopen tijd heeft de band op veel verschillende plekken gespeeld, maar niét in Groningen. En dat is met een reden: "We willen nu echt verder dan lokaal en daarom spelen we zo min mogelijk shows in Groningen. De kans dat je dan blijft plakken is erg hoog", legt Douwe uit. Aan de andere kant heeft de band het idee dat niet zoveel mensen in Groningen The Black Cult kennen, juist doordat ze ervoor kiezen elders te spelen. Daarom is het extra leuk dat de band komende zaterdag in Albertus staat. "De mensen die ons kennen komen altijd wel, maar het wordt nu tijd om een breder publiek aan te trekken."

Op de vraag of hij alles zou doen om bekender te worden, geeft Douwe eerlijk antwoord: "Ja absoluut, ik wil hier van kunnen leven en daar zou ik alles voor doen!" Het is nog even wachten op de plaat, maar voor nu is er On My Own.

Zaterdag om 21:45 staat The Black Cult dus op Garage in Albertus, samen met traumahelikopter, Rats on Rafts en Caïro Liberation Front.