Groter denken in Stadskanaal

Pagefestival vindt zichzelf opnieuw uit

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Jan Westerhof en Harold Zijp ,

Sinds 1988 staat in Stadskanaal het Pagefestival - voorheen Pagepop - op de concertagenda. Het festival is diepgeworteld in de regio, met een vaste schare bezoekers. Ondanks die trouwe aanhang blijft de organisatie niet hangen in oude gewoonten. Een uitbreiding naar twee dagen en, naast muziek, ook theater, poëzie en exposities. “Er zit méér in”, aldus Ruben Huizing, organisator.

Behoefte

“Stadskanaal kent geen uitgebreid live-circuit. Podia zijn er niet. Er is wel behoefte aan livemuziek. Dat blijkt wel uit de constante stroom aan bezoekers die het Pagefestival elk jaar trekt.” Aan het woord is Ruben Huizing, voorzitter van het festivalbestuur. Samen met penningmeester Nico Wiersema heeft hij de programmering gemaakt voor de aanstaande editie die in het weekeinde van 11 en 12 juli plaatsvindt. Dit jaar pakt het festival groter uit dan de voorgaande edities. “Het festival is uitgebreid naar twee dagen, met meer bands dan voorheen maar ook met andere kunstvormen. Dit jaar staan voor het eerst ook theater en poëzie geprogrammeerd. Daarnaast kunnen bezoekers doorlopend kunst- en foto-exposities bezoeken. Voor een prikkie kun je overnachten op de camping. Er is geen moment niks te doen.”

Overtuiging

Wat opzet betreft dringt een vergelijking met Lowlands zich op. Huizing snapt de vergelijking maar blijft bescheiden. “Elk jaar komen ongeveer 1.200 bezoekers naar het Pagefestival, voornamelijk uit Stadskanaal en omgeving. ’t Zijn de mensen die elk jaar terugkomen. We zijn heel blij met hen maar hebben het idee... nee, de overtuiging dat er méér in zit. Vandaar de uitbreiding. Het experiment schuwen we niet.” Om dat nieuwe publiek te bereiken, trekt de organisatie eropuit. Zo zijn samenwerkingsverbanden gesmeed met onder andere de Groninger Songwriter Circle en de opleiding Kunst en Media van het Noorderpoortcollege in Groningen. Met de organisatie van Keetpop, het zomerfestival in Leermens, is begin juni een pre-party georganiseerd in De Spieghel te Groningen. Dergelijke voorpret vond ook in Stadskanaal plaats, en met succes. "De promotie heeft een flinke impuls gekregen."

Focus

Ondanks de grotere opzet van het festival blijft de focus op regionale bands gericht. “De regio is rijk aan goede bands. Die willen we laten zien, aangevuld met een paar nationale bands.” Inderdaad, naast Afterveins en Stakbabber (“Die wilde ik alleen al vanwege de naam.”) is het lokale acts troef. Met een programmering waarop onder andere Uhgah? Wugah!, Swinder en The Anti-D’s staan, is bovendien een groot deel van het muzikale spectrum gedekt. “De programmering is breed maar geen allegaartje. Alle acts liggen in elkaars verlengde. Geen idee of ze volgend jaar nog bestaan. Onze festivalfilosofie is dat je goede bands moet laten zien zolang dat kan. Nu kun je van ze genieten, nu kunnen ze inspireren.”

Pagefestival vindt plaats op 11 en 12 juli op het Pagedal aan de Dwarsweg 2 te Stadskanaal. Toegang is gratis. Overnachten kan op de camping De Kapschuur aan De Vloeivelden 3.