Meer lokale muzikale partners dan ooit voor De Nacht van Kunst & Wetenschap

De muzikale partners op een rijtje

Tekst: Lotte van Es Foto's: André Eggens, Bob de Vries en Jan Westerhof ,

Aanstaande zaterdag is het weer zover: De Nacht van Kunst & Wetenschap. Een avond waarop je overal in de stad kennis kunt maken met kunst en wetenschap. Onder kunst valt natuurlijk ook muziek! Dit jaar heeft De Nacht meer lokale muzikale partners dan ooit. Hoog tijd om die aan je voor te stellen, zodat jij alvast kunt bedenken waar je allemaal een kijkje gaat nemen.

Lepel Concerts
Waar men in de eerste instantie bij het woord ‘lepel’ misschien vooral aan soep denkt, is dit in Groningen bijna niet meer mogelijk. Wie namelijk Lepel zegt, moet ook Concerts zeggen. Van huiskamers tot Vera, Simplon en festivals, Lepel Concerts zorgt dat er een interessante band staat. Zij bieden opkomende, veelbelovende lokale acts een podium, af en toe in combinatie met landelijk bekende artiesten.

Onder het mom van nieuwe en onbekende muziek naar het publiek brengen, verzorgt Lepel Concerts tijdens De Nacht vier concerten. In het pand van Wereldburgers staan Blue Crime (moonpop), The Lumes (shoegaze indierock), Amber Arcades (dreamfolk) en Karawane (indiepop).

KopjeK Creatives
Wie zich verdiept in de dance scene van Groningen kan inmiddels niet meer om KopjeK heen. Klein, fijn en in ’t geheim begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot een volwassen organisatie die afgelopen weekend zelfs haar eerste eigen festival organiseerde. Door events op verrassende locaties (of gewoon in de eigen club, de Etage) brengt het collectief de Groninger in aanraking met house en techno op een unieke manier.

Tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap heeft KopjeK misschien wel haar bijzonderste locatie tot nu toe: de Universiteitsbibliotheek. KopjeK neemt de UB over is een van de twee officiële afterparty's waar je met een polsbandje naar binnen kunt. Van 23.00 tot 02.00 uur draaien Tjade en Stefan Lafontaine hier.

wishfulmusic
De naam doet het al vermoeden: dit collectief zet graag veelbelovende artiesten in het zonnetje. Wishfulmusic organiseert hiervoor sinds enkele jaren bijzondere en intieme concerten in bijvoorbeeld huiskamers, kloosters of de synagoge (waarvan 7 juni al de laatste is!). Op Noorderzon is deze organisatie in een container te vinden en deze staat immer vol.

Naast een partnerschap met Noorderzon en Melodica Groningen, heeft wishfulmusic nu ook de handen ineengeslagen met De Nacht. Ze organiseren vier concerten in Knipcafé Cariño, waar genoten kan worden van Eric Larocque, The World of Dust, Kim Fasticks en De Grot.

Stukafest Groningen
Het is alweer bijna een decennium geleden dat Stukafest zich in Groningen vestigde. Het festival zet lokale en niet-lokale artiesten neer in de meest groezelige hoekjes van de stad: studentenkamers. Zij brengen niet alleen muziek; ook theater, film, poëzie, cabaret en dans worden vertegenwoordigd. Een bijzondere avond is gegarandeerd tussen de studieboeken en lege bierkratjes.

Tijdens De Nacht worden de studentenkamers vervangen door Kapperszaak Parucci. Hier zijn Lilian Zielstra (poëzie), Sascha Elisah (acoustic pop), Santa Fé (garagepop/hippierock) en Richard James Foster (reflecties en voordrachten) te bewonderen.

Groninger Songwriter Circle
Tevens niet te vergeten tijdens De Nacht is de Groninger Songwriter Circle (GSC). Deze organisatie wil graag singer-songwriters aan elkaar en aan verschillende locaties koppelen. Door deze manier van netwerken ontstaan er meer mogelijkheden voor optredens. Vaste locaties zijn hiervoor inmiddels Café Singelier, Café de Boer en Jazzcafé De Spieghel. Ze zijn ook te vinden bij de lunchconcerten in de Hanze, op Diversity Day en het Page Festival.

Daarbij komt nu ook de Nacht van Kunst & Wetenschap. In de Starbucks bij de UB staan vier van hun favoriete singer-songwriters: Tom Kootstra, Robin IJzerman, George Welling en MyDearestDear.

POPgroningen
De laatste op het lijstje van muzikale partners van De Nacht is POPgroningen. En laten we wel wezen, het lijstje was niet compleet geweest zonder. De zogenoemde popkoepel van Groningen duikt op bij alles wat met popmuziek te maken heeft. Ze bieden muzikanten informatie, kennis, een netwerk en niet te vergeten podia, om zo het klimaat van de popcultuur te verbeteren.

Naast artiesten neer te hebben gezet op Eurosonic Noorderslag en Bevrijdingsfestival Groningen, en natuurlijk het organiseren van de eigen POPgroningen Talent Award, is POPgroningen nu ook te bezoeken tijdens De Nacht. Zij presenteren in het Academiegebouw de winnaar van de POPgroningen Talent Award van dit jaar: Vikings in Tibet.

De Nacht van Kunst & Wetenschap vindt plaats op 6 juni 2015 met meer dan 150 acts door de hele stad van 19.30 tot laat. Kaartjes kosten €12,50 in de voorverkoop. Kijk voor meer informatie op de website van De Nacht.