Inge van Calkar doet beroep op fans voor nieuwe album

Singer-songwriter presenteert nieuwe nummers in sfeervol kerkje

Tekst: Remco van der Meer Foto's: Donald van Tol, Jan Westerhof en Bob de Vries ,

Op vrijdag twaalf juni maakt bij singer-songwriter Inge van Calkar de smaak van het publiek echt verschil. In de aanloop naar haar nieuwe album zijn al meer dan genoeg nummers ontstaan. Door de reacties op hun optreden in Leegkerk te peilen hoopt ze de knoop door te kunnen hakken: welke halen uiteindelijk het album?

Nick Drake, KT Tunstall en Heather Nova, dat zijn de muzikanten waarmee Inge van Calkar zichzelf vergelijkt. Hoe accuraat die vergelijkingen zijn is aan de luisteraar, maar de associatie met dergelijke singer-songwriters is niet vergezocht. Ooit begonnen als muzikale partner van de commercieel meer succesvolle Miss Montreal is de Groningse al flinke tijd met haar eigen band productief. Een paar jaar geleden boekte ze met haar vorige band ZaZa beperkt succes als een van 3FM's 'serious talents'. Tevens mocht ze met die formatie ooit de felbegeerde minuut op De Wereld Draait Door vullen. Gewapend met het debuut dat ze anderhalf jaar geleden presenteerde in Vera, bestormt ze deze zomer en herfst tal van Nederlandse en Duitse festivals en poppodia.

De avond in het laatmiddeleeuwse kerkje van Leegkerk vindt voornamelijk plaats om het nieuwste werk van Van Calkar en haar band te presenteren. Dat betekent niet dat het enkel om nieuw werk gaat: ook oude nummers komen aan bod. Opvallend is dat het geen eenzijdige opvoering moet worden. Bezoekers van het concert krijgen namelijk de setlist van tevoren uitgereikt, zodat ze bij elk nieuw nummer hun mening kunnen geven. Deze inbreng zal vervolgens door de band gebruikt worden om de definitieve tracklist van het aankomende album te bepalen.

Het is duidelijk dat Van Calkar een groot vertrouwen heeft in de smaak van haar toehoorders. Ondanks de goede bedoelingen roept zo'n aanpak toch vragen op. Men kan zich bijvoorbeeld afvragen of het publiek niet onbedoeld nummers bevoordeelt die meteen bij de eerste luisterbeurt goed in het gehoor liggen. Sommige liedjes moeten nu eenmaal groeien, en die krijgen zo misschien geen kans. Gelukkig is het niet de eerste muzikale onderneming van de singer-songwriter, dus hopelijk kunnen we ervan uitgaan dat ze een slag om de arm houdt. Of de feedback behulpzaam gaat zijn zal blijken wanneer het album uitkomt. De sfeervolle locatie en Van Calkars eerdere werk beloven in elk geval geen verspeelde avond.

Vrijdag 12 juni brengt Inge van Calkar haar nieuwe nummers ten gehore in de 'Kerk van Leegkerk'. Om 19:30 gaan de deuren open en om 20:00 begint het concert. Een kaartje kost 8 euro.