3voor12 groningen geeft gezicht aan lokale muziekscene met internet-tv

"Het is de Groningse muziekscene die het allemaal met elkaar verbindt"

Tekst: Saskia Evers ,

De schrijvende afdeling van 3voor12 groningen krijgt ondersteuning in de vorm van internet-tv! Verwacht geen akoestische sessies, maar wel laagdrempelige tv waarbij de lokale muziekscene elke maand op een leuke, eigentijdse, eigenwijze en interactieve manier in beeld wordt gebracht. Het eerste programma gaat 24 juni live. 3voor12 groningen spreekt met chef video Michel Mitch Nijdam over wat hieraan vooraf ging en wat de kijker van de reportages kan verwachten.

De voorbereidingen voor de programma's zijn al maanden in volle gang. Omdat de video-afdeling van 3voor12 groningen nog helemaal moest worden opgebouwd, lag de eerste prioriteit bij het samenstellen van een enthousiast en gelijkgestemd team. Begin dit jaar startte een zoektocht naar geschikte cameramensen. Vervolgens was het zaak om presentatoren te vinden. In een oproep vroeg 3voor12 groningen aan kandidaten om zichzelf in een korte video voor te stellen, waarna in Het Gasfornuis een screentest volgde.

Bij het samenstellen van het team werd volgens Nijdam vooral gekeken naar het enthousiasme en de visie van de nieuwe collega's. Elk redactielid heeft zijn eigen kwaliteiten. Waar de een juist een passie heeft voor camerawerk, heeft de ander dat voor presentatie en natuurlijk is er de gezamenlijke liefde voor muziek. Uiteindelijk is het de Groningse muziekscene die het allemaal met elkaar verbindt. Over de samenwerking binnen het team is Nijdam dan ook erg enthousiast: "Het is mooi om mensen bij elkaar te brengen met wat ze tof vinden om te doen en samen iets te creëren."

Inmiddels heeft het team de eerste opnames erop zitten en wordt er druk gemonteerd. De eerste video verschijnt op woensdag 24 juni. Daarna volgt elke maand een nieuw video-item waarbij de lokale muziekscene in beeld wordt gebracht. Daarnaast komen er regelmatig extra specials om op de actualiteit in te springen of iets uit te lichten. Het idee is om beginnende en bestaande bands die met iets nieuws komen een podium te bieden. Het mag een platform worden voor zowel grote als kleine lokale initiatieven. In de vorm van deze korte reportages hoopt Nijdam niet alleen de muziek, maar ook de artiesten een gezicht te geven en meer aandacht te genereren voor onbekende initiatieven. Waar andere internet-tv zich meer focust op entertainment, wil Nijdam vooral verdieping en kwaliteit bieden.

Dit alles op een leuke, eigenwijze en interactieve wijze zodat het een aanvulling wordt op de geschreven artikelen van 3voor12 groningen. "Op internet word je overladen met akoestische sessies", vertelt Nijdam. Daarom wil hij, samen met zijn team, de Groningse muziekscene op een andere manier in beeld brengen. Door in te steken op de interactieve mogelijkheden van YouTube en social media kan de kijker zelf bepalen waar en wanneer hij of zij een item bekijkt.

Daarnaast streven Nijdam en zijn videoteam ernaar de kijker in de toekomst een actieve rol te geven bij het bepalen van de inhoud van de programma's. Door reacties op social media achter te laten, kunnen muziekliefhebbers aangeven wat zij van een programma vinden of er in missen. Op deze manier is de kijker een belangrijke schakel die eraan bijdraagt dat de kwaliteit continu naar een hoger niveau getild wordt.

De eerste reportage is vanaf 24 juni te zien op de website en het YouTube-account van 3voor12 groningen. De videoredactie bestaat uit Michel Mitch Nijdam (chef video), Tjesse Riemersma (redactie), Jeremy Jepma (camera / montage), Ralph Rietveld (camera / montage), Roland Kok (camera), Jamal Bedijn (presentatie / redactie), Lara Harbers (presentatie), Marrijtje Molenhuis (presentatie) en Saskia Plaat (presentatie).