#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Stuart Mavis

"Ik probeer in mijn muziek een brug te slaan tussen vrolijke eenvoud en melancholie"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Stuart Mavis.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Tijdens Eurosonic Noorderslag speel ik op drie officiële Eurosonic-locaties. Op donderdag 15 januari speel ik ’s avonds om 20:45 uur in de Troubadour en om 23:45 uur in de Buckshot. Vrijdag 16 januari speel ik om 17:00 uur op de Energy Stage. Daarnaast zal ik nog te zien zijn op een aantal andere locaties. Zo speel ik vrijdag een show in Galerie Sign (Noise Soup ’n Knowledge) om 19:00 uur en een show in The Dog's Bollocks (Music Sessions xl) om 20:50 uur.

Wat voor muziek maak je?
Ik maak eigentijdse popliedjes en probeer in mijn muziek een brug te slaan tussen vrolijke eenvoud en melancholie. Mijn refreintjes zijn opzwepend en je kan er op dansen als je dat tof vindt. Ik schroom ook niet om hiphop-invloeden in mijn muziek te stoppen. Ik sta op het podium met mijn vijf kinderen en live torpederen we super veel energie de zaal in. Live spelen is wat ik het liefst doe. Mijn trompettist maakt het ook nog eens artistiek verantwoord.

Hoe is Stuart Mavis ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Hebben jullie die Jett Rebel documentaire gezien? Zijn manager zegt op den duur voor de camera: ''Jelte Tuinstra is leuk, maar veel verder dan Joure en Sneek kom je er niet mee''. Henk, mijn manager, vond dat ook van mijn eigen naam en ik was het daar wel mee eens. Sindsdien speel ik onder de naam Stuart Mavis. Mavis is een meisjesnaam, kwam ik later achter. Vind ik niet zo'n punt. Ik vind Stuart Mavis een vette naam en ik heb er in twee jaar tijd nog geen klachten over gehad.

Wie is je muzikale held en waarom?
Kendrick Lamar. Ik ken niemand die zo gedetailleerd een verhaal kan vertellen en het gangster houdt op de manier hoe hij het doet.

Wat heeft 2014 je gebracht?
2014 was echt een goed jaar voor mij. Begin 2014 bracht ik mijn eerste single Different Generations uit. Die werd goed ontvangen waardoor we shows op de landelijke radio mochten spelen. In juni werd bekend gemaakt dat ik was geselecteerd voor de Popronde en bracht ik mijn tweede single The Gang uit. Na de zomer hebben we voor de popronde in 13 steden 18 shows mogen spelen en sloten we de Popronde af op het eindfeest in Amsterdam. Inmiddels ben ik de 1000 Facebook-likes gepasseerd en daar ben ik supertrots op. Ik hoop dat we op deze manier door kunnen groeien!

Wat zijn de plannen voor 2015?
Ik wil graag meer muziek uitbrengen. Ik ga langzamerhand aan een album werken en ik wil een festivalseizoen vol met pittoreske festivals, want daar ga ik altijd super lekker op. Verder zou het mooi zijn als ik deze zomer nog een week op vakantie kan. Ook komt er een huiskamer concerttour met Tenfold aan.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Niemand MOET naar mijn optreden komen. En juist daarom is het tof als er veel mensen zijn.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop dat de mensen in Groningen lekker naar de Buckshot komen net als vorig jaar. Ik zal nooit vergeten wat een prachtige avond dat was. Ik hoop dat we met z'n allen weer een feestje gaan vieren! 23:15 uur in Buckshot!

Wat is je favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Winterwelvaart is something else. Die schepen voor die pakhuizen is hoe het hoort te zijn. Bevrijdingsfestival is ook altijd een van mijn lievelings. Het Local Heroes podium heeft iets magisch. Ik wil graag een keer in de Synagoge een solo-optreden doen, dat lijkt me fantastisch.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Ik ben fan van The Blind Roofers.