#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Sascha Elisah

"Op mijn zestiende ontdekte ik op YouTube dat er zoiets als countrymuziek bestond en ik was meteen verliefd"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Lenting ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Sascha Elisah.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel op donderdag 15 januari in café The Crown (Gedempte Zuiderdiep 2) om 21:30 uur.

Wat voor muziek maak je?
Ik maak autobiografische, akoestische popliedjes met een country randje.

Hoe is Sascha Elisah ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Sascha en Elisah zijn mijn beide voornamen, dus die bestaan inmiddels alweer 23 jaar. Ik maak sinds ik me kan herinneren muziek, dus ik kan niet echt concreet zeggen wanneer ik ben begonnen of hoe ik ben ontstaan. Als kind heb ik lange tijd klarinet gespeeld. Op mijn elfde had ik daar genoeg van en heb ik mijn klarinet ingeruild voor een gitaar. Met mijn gitaar kon ik individueel muziek maken, en dat was veel leuker dan het spelen in een orkest. Op mijn zestiende ontdekte ik op YouTube dat er zoiets als countrymuziek bestond, en ik was meteen verliefd. De eerlijke en oprechte teksten van deze muziek raakten me zodanig dat ik vrijwel meteen zelf de pen heb opgepakt. Mijn gitaar kreeg nu een geheel andere functie; ik gebruikte hem ter ondersteuning van mijn teksten, welke inmiddels functioneerden als mijn dagboek. Op mijn achttiende, na mijn middelbare school en tientallen liedjes verder, vertrok ik naar Amerika, het land wiens muziek mij al jaren inspireerde. In Nashville liep ik de open mics af en vond ik een eigen stem. Waar ik voorheen vooral iets nadeed, was het nu eigen en authentiek. Op mijn negentiende keerde ik zelfverzekerd terug naar Nederland en ben ik naast mijn universitaire studie actief gaan optreden. Dit jaar ben ik afgestudeerd en ik ga nu volledig voor mijn muziek.

Wie is je muzikale held en waarom?
Mijn muzikale heldin is Taylor Swift. Ik volg haar al sinds het begin van haar muzikale carrière. Taylor Swift heeft de afgelopen jaren een switch gemaakt van puur country naar echte pop. Veel mensen zien dit als een soort radicale metamorfose, maar ik zie het meer als een vernieuwing van een oude ‘look’. Haar teksten, die nog altijd centraal staan in haar muziek, zijn nog steeds country. Ze zijn autobiografisch, puur en oprecht. Ik bewonder het feit dat Swift zich telkens weet te vernieuwen maar toch trouw blijft aan wat zij zo belangrijk vindt aan muziek, namelijk de pure en eerlijke teksten. Daarnaast is en blijft ze natuurlijk een geweldige songwriter!

Wat heeft 2014 je gebracht?
2014 bracht mij mijn diploma en daarmee de kans om volledig voor mijn muziek te gaan. Sinds mijn afstuderen in de zomer, heb ik meegedaan aan de Grote Prijs van Nederland en Art Rocks. Ik heb onder andere mogen spelen op Noorderzon, 3FM, The Songbird Sessions in De Oosterpoort en in het Groninger Museum.

Wat zijn de plannen voor 2015?
In 2015 ga ik bezig met het opnemen van mijn muziek. Het lijkt me fantastisch om mijn liedjes te arrangeren en op zoek te gaan naar de juiste sound. Dit wordt een groot avontuur en ik kan niet wachten om ermee te gaan beginnen. Naast het opnemen van muziek wil ik zoveel mogelijk andere mensen kennis laten maken met mijn muziek, hopelijk ook buiten Groningen.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
In ieder geval niet om te dansen en springen. Daarvoor moet je toch echt naar The Black Cult. Mijn optreden brengt je 45 minuten lang naar een gemoedelijk Amerikaans kroegje op Broadway in Nashville, dat niet alleen de sfeer ademt van wanhoop en liefdesverdriet maar ook van vreugde en verlangen. Als je daar wilt zijn, moet je naar mij komen.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop dat de mensen die de kroeg verlaten na mijn optreden in ieder geval het gevoel hebben dat ze mij persoonlijk hebben leren kennen. Ook hoop ik dat ze zichzelf misschien hebben kunnen herkennen in mijn teksten of dat ze geraakt zijn door één van mijn melodieën. Het zou leuk zijn als ze me daarna een beetje blijven volgen!

Wat is je favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Ik heb getwijfeld tussen twee festivals: Noorderzon of WinterWelVaart. Toch heb ik uiteindelijk gekozen voor WinterWelVaart, omdat ik toch wel echt een winter-mens ben. Ik hou ontzettend van de sfeer rondom kerst en daar past WinterWelVaart perfect bij. De lichtjes en de grote, oude schepen tijdens WinterWelVaart kunnen je echt mee terugnemen in de tijd. En als er dan ook nog eens sneeuw ligt…

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Ik zou mensen vooral aanraden om naar I Took Your Name te gaan. Chris (zijn echte naam) speelt op dezelfde avond na mij in The Crown. Hij is een grote, stoere vent maar dat weerhoudt hem er niet van veel emotie te leggen in zijn goed-geschreven nummers. Met zijn dromerige stem en stoere uiterlijk weet hij je geheid te raken!