#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Santa Fé

"In 2014 hadden we onze EP-presentatie in een bomvolle VERA kelderbar, wat één was voor in de boeken!"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Santa Fé.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Er staan twee optredens gepland tijdens Eurosonic. Met Grunnsonic spelen wij op vrijdag 16 januari eerst in het café de Walrus om 20:30 uur. Diezelfde avond na middernacht spelen wij op Euromoney in De Gym.

Wat voor muziek maken jullie?
Wij zijn al onder veel noemers geplaatst, maar garagepop dekt de lading wel het beste. Onze nummers lopen uiteen van vrij stevig tot meer ingetogen. Bij elk nummer ligt de basis bij een steady drum- en baspartij die grotendeels in dienst staan van het gitaarspel en de zang waar een flinke dosis galm over zit.

Hoe is Santa Fé ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Afgezien van onze frontman Ben, waren wij voor Santa Fé al een vriendengroep met niet bijzonder veel ervaring met het spelen van instrumenten. De broer van (bassist) Ollie had een oefenruimte waar meerdere bands repeteerden. Hier kwamen wij wekelijks luisteren en daar leerden wij Ben kennen. Die heeft ons op sleeptouw genomen met het leren bespelen van instrumenten en zo onstond Santa Fé. Nu spelen wij ongeveer vier jaar samen.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Binnen de band delen wij een collectieve liefde voor Beck, Ty Segall, Thee Oh Sees en Deerhunter. Alle vier hebben een uniek geluid waar we helemaal los op gaan. Wij spelen zo nu en dan ook een nummer van hun. Zo hadden we afgelopen zomer nog bij VERA Zomercafé vier nummers van Thee Oh Sees gecoverd.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
Onze eerste plaat, een EP van vier nummers. We hadden dit jaar een paar hele gave optredens gegeven waaronder eentje in een synagoge waar iedereen helemaal uit zijn plaat ging! Daarnaast hadden we onze EP-presentatie in een bomvolle VERA kelderbar, wat ook één was voor in de boeken. Voor de rest hebben we weer tal van nieuwe nummers gemaakt en twee videoclips uitgebracht, te zien op youtube!

Wat zijn de plannen voor 2015?
Voor volgend jaar liggen er dus al twee optredens in het verschiet tijdens ESNS en daarnaast gaan we eind januari een album opnemen. Tot nu toe hebben we alleen in Groningen optredens gehad, dus we willen volgend jaar graag uitbreiden naar de rest van het land.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Wij vinden dat Santa Fé een typisch geluid heeft waar wij ons mee onderscheiden. Elk optreden houden wij kort en krachtig met afwisseling van dansbare en rustige nummers zodat het geen lange saaie zit wordt.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Het liefst hebben we dat we worden gescout door een label natuurlijk, maar los daarvan willen we gewoon dat onze optredens gaan knallen en dat het publiek uit zijn dak gaat.

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Bouwfest in Winsum was wel het gaafste plekje waar we hebben gespeeld, een kleinschalig eendaags festival. Hier speelden onbekenden bands op plekken als kerkjes, schuren en in de woonkamers van dorpelingen van Winsum. Vooral het publiek is tof daar, die gingen helemaal loco ongeacht of ze de band kenden.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Fake O's, die zagen we bij het laatste Lepel Concert in de Vespro loods. Ze speelden toen zeventien nummers in minder dan een half uur! Schandalig lekkere snelle nummers. Echt een aanrader als je goede hardcorepunk wilt horen. Ze spelen na ons in de Walrus om 12 uur.