#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Ordure

"Jelle bereidt een dansact voor met een avantgardistisch Pokémon-thema en Jesse zal door een half brandende hoepel struikelen"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Ordure.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Wij spelen in Subsonic op woensdag 14 januari (de nacht op donderdag) van 1:15 uur tot 2:00 uur. Toevallig de eerste plek waar we ooit op een 'echte gig' stonden, namelijk bij Submerge VII op 15 Oktober 2011. Subsonic is de plek waar we verreweg het meest gedraaid hebben, en we zijn ze heel dankbaar voor alle keren dat we er hebben gestaan en hebben mogen oefenen.

Wat voor muziek maken jullie?
Drum & bass of daaraan verwante stijlen, denk aan dubstep & glitchhop. We zijn begonnen met het produceren van drum & bass, maar dat klonk niet zoals we wilden. Geïnspireerd door onder andere Koan Sound & Opiuo zijn we meer gaan produceren op een ander tempo, 100 bpm. Dit klonk sneller goed en werd nog niet veel gedaan, waardoor we meer konden experimenteren. Het was een goede manier om onze kennis aan te scherpen. Momenteel is onze focus terug naar drum & bass, maar we blijven experimentele dingen op andere tempo's doen.

Hoe is Ordure ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
We kennen elkaar nog van de middelbare school, de Vrije School (inmiddels Parcival College) in Groningen, maar Ordure is ontstaan na het evenement Alter Ego in Simplon. We traden hier los van elkaar op, Jelle met elektronische muziek en Jesse met zijn toenmalige band Funky Freedom. Dat was op 17 juni 2010 dus we werken nu bijna vijf jaar samen. De dag na Alter Ego zijn we aan ons eerste nummer begonnen (dat nooit af is gekomen). Sindsdien zijn we bezig gebleven en hebben we geprobeerd wekelijks, naast school, samen te produceren.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Misschien een obvious antwoord, maar daardoor niet minder waar: we zijn allebei in aanraking gekomen met drum & bass door Noisia, en hebben ze sindsdien altijd bewonderd. Zowel op technisch als creatief gebied weten ze ons bijna iedere dag wel te verbazen. Daarnaast hebben we weinig studiosessies gehad waar geen Huilende Rappers quote bij viel. Naast dat ze ons geïnspireerd hebben zijn we van mening dat ze, waarschijnlijk per ongeluk, heel Groningen een scene hebben gegeven die heel sterk is en van nieuw geluid houdt.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
We hebben Ordure geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, hebben een collab gemaakt met Disprove & Teknian die uit is gekomen op Inspected Records en een feature kreeg op UKF Drum & Bass (✓ bucketlist dingetje), zijn begonnen als residents op Dub & Dwars in Simplon, en hebben vooral heel veel toffe mensen leren kennen. Daarnaast zijn we allebei afgestudeerd (Jelle: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht - Sound Design, Jesse: Herman Brood Academie - Dance Production). Helaas betekent dit niet dat we nu meer tijd hebben om muziek te maken, want we hebben een fulltime baan bij hetzelfde bedrijf waar we radio jingles maken.

Wat zijn de plannen voor 2015?
We willen proberen minstens twee EP's uit te brengen; waarschijnlijk één drum & bass EP en één EP met rare experimentele brainfarts. Daarnaast blijven we veel samenwerkingen doen met andere artiesten. Zo zijn we bezig met één of meerdere collabs met Pythius, ook wel bekend als DJ Fiets, en verder met KOLT, Teknian, ZeroZero, en zo hebben we nog wel tien samenwerkingen die flink wat stof liggen te verzamelen. Verder willen we zoveel mogelijk optredens doen, omdat we wel van een feestje houden en mensen onze favoriete en eigen muziek willen laten horen. Een eerste optreden in het buitenland zouden we ook zeker niet afslaan.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Omdat we voor het eerst nieuwe muziek gaan laten horen! Verder bereidt Jelle een dansact voor met een avantgardistisch Pokémon-thema en zal Jesse door een half brandende hoepel struikelen.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Nieuwe gezichten om onze muziek te horen! Verder zou het geweldig zijn als we er meer optredens uit kunnen slepen. Dat zijn dingen waar we op hopen. Wat we al zeker weten is dat het ons een flinke kater en heel veel plezier zal brengen.

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Omdat we met z’n tweeën zijn mogen we hier ook twee antwoorden op geven, vinden we, en dat zijn dan Subsonic en Simplon. Subsonic omdat het altijd gezellig is, tegenwoordig ontzettend degelijk geluid heeft en het altijd voelt als een thuiswedstrijd spelen. En lemonbounce. Simplon omdat we hier in aanraking zijn gekomen met de muziek waar we mee bezig zijn, en omdat het heel vet is om op het podium te staan waar we al jaren vooraan staan te kwijlen bij goeie muziek.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Vikings In Tibet, omdat ze goed geproduceerde, mooie liedjes maken en we vinden ze perfect passen bij dit festival. Edo de Vlieger & Eva Waterbolk eveneens omdat ze mooie liedjes maken, maar vooral ook omdat ze heel duister en cynisch kunnen zijn, en we erom kunnen lachen. Ook zijn we heel benieuwd naar Jasper Staal, die dezelfde avond als wij in Subsonic staat. Als je ons na Grunnsonic weer deze vraag stelt, kunnen we hopelijk veel meer namen noemen.