#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: North To The Night

"Door middel van spoken-word samples voegen we (politieke) inzichten toe"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Bob de Vries ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: North To The Night.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen op woensdag 14 januari om 22.30 uur in de Warhol.

Wat voor muziek maken jullie?
Zelf je muziek omschrijven is lastig. Om iets duidelijk te maken beland je als snel in stereotyperingen als post-rock of noise-rock. Onze muziek is voornamelijk instrumentaal en er is veel ruimte voor dynamiek. Deze wordt bepaald door het collectief. Nummers kunnen daardoor langer of korter, rustiger of heftiger zijn dan tijdens een vorig concert. Door middel van spoken-word samples voegen we (politieke) inzichten toe. Er wordt al zoveel nietszeggende, vlakke en betekenisloze muziek gemaakt.

Hoe is North To The Night ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
North To The Night bestaat een jaar. Het idee was om met een grote groep mensen kortdurend intensief te oefenen en vervolgens veel live te spelen. Dat is gelukt. Er is veel gebeurd in een jaar tijd. Het was ook ooit het plan om na een jaar weer te stoppen maar we vinden het nog te leuk, ook al hebben we er allemaal meerdere bands naast.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Muzikale held. Zoveel genres, zoveel potentiele kandidaten. Wanneer het de muziek van North to the Night betreft dan is een band als Godspeed You! Black Emperor wel een naam die genoemd moet worden.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
Vier tien minuten durende tracks, optredens door Nederland en op een paar van de beste plekken in Groningen, een eerste liveplaat these places are condemned to shit, drie video’s en vooral veel lol en verbroedering.

Wat zijn de plannen voor 2015?
De lol er vooral in houden. Verder lekker blijven spelen, nieuwe nummers, opnames voor een plaat, wellicht een tourtje over de grenzen. Daarnaast gaan we er vanuit dat we worden uitgenodigd op leuke festivals zoals het bevrijdingsfestival, Noorderzon etc. Haha.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Tja, als je een band wilt zien zonder businessplan en zonder een ingestudeerde showcase maar die durft te spelen en je meeneemt in een trip, dan zou ik zeker komen.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Nu moeten we 'World Domination!' roepen, toch?

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Tja, Lepel is toch wel één van onze favoriete plekken, al willen ze ons niet hebben. Daarnaast boeken de mensen van bouwvakker.org met enige regelmaat toffe shows in Winsum, vlakbij Groningen. Vera is natuurlijk een belangrijke plek. Al heel lang voor ons maar voor veel mensen in Groningen. Een plek die een identiteit heeft en geeft. Dat is iets om te koesteren en zuinig op te zijn. Autonomie is belangrijk voor dat soort vrijplaatsen; het zijn broedplaatsen voor creatieve geesten en nieuw potentieel.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Op vrijdagavond staat Santa Fé in de Walrus. Daar zou ik mensen zeker heen willen sturen. Een goede live-band met mooie liedjes en bovenal aardige mensen.