#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Joëlle Smidt

"Ik vind het heerlijk om tot rust te komen door mijn creatieve geest de vrije loop te laten"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Bob de Vries ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Joëlle Smidt.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel in Café the Crown, op vrijdag 16 januari.

Wat voor muziek maak je?
Ik maak gevoelige, akoestische liedjes. Ik weet nooit zo goed in welk genre het past, maar ik denk gewoon folk. Met mijn liedjes probeer ik altijd iets te vertellen, ik vind tekst erg belangrijk. De thema's liefde, schoonheid en pijn inspireren mij.

Hoe is Joëlle Smidt ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Ik ben ontstaan door een eeuwenoud biologisch proces maar ik schrijf liedjes vanaf mijn zeventiende, ongeveer zes jaar dus.

Wie is je muzikale held en waarom?
Ik heb meerdere muzikale helden. Om maar een aantal te noemen: Ane Brun omdat ze zo vindingrijk is in de aankleding van haar muziek. Jeff Buckley omdat hij een supersterke en intense bezieling geeft aan zijn nummers. PJ Harvey omdat ze zo krachtig is en puur in hoe ze performt. Billie Holiday omdat ze een fantastische stem heeft. Ik kan zo op zich nog wel even doorgaan.

Wat heeft 2014 je gebracht?
Dat vind ik altijd een moeilijke vraag. In ieder geval een aantal nieuwe nummers. Naast muziek maken, ben ik ook bezig met andere projecten waarbij ik merk hoe heerlijk het is om tot rust te komen door mijn creatieve geest de vrije loop te laten.

Wat zijn de plannen voor 2015?
Mijn plannen. Ik denk dat ik wat meer op podia wil staan, dus misschien ga ik wel meedoen aan de popronde.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Ehm, niet iedereen moet naar mijn optreden komen. Maar als je graag geraakt wilt worden door gevoelige liedjes, of mijn muziek ook eens live wilt horen en niet op tv of op youtube. Of omdat je gewoonweg nieuwsgierig bent, ook dan mag je zeker komen.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop dat ik mensen echt kan raken met mijn muziek. Ook al is het er maar één, dat zou al de moeite waard zijn. Om met iemand te levelen op zo'n manier, ik als muzikant en zij als luisteraar, vind ik altijd weer een hele bijzondere ervaring waar ik mij echt over verwonder.

Wat is je favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Ik vind Vera erg leuk. Het is altijd spannend om op een groot podium te staan. Naast het doen van huiskamerconcertjes, vind ik het altijd een spannend contrast om mijn publiek helemaal niet te kunnen zien en daardoor nog meer in mijn eigen wereld te kunnen kruipen tijdens het spelen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Ik vind meerdere acts goed. Ik vind Sascha Elisah's stem bijvoorbeeld heel mooi. Edo de Vlieger & Eva Waterbolk, die na mij spelen, vind ik ook erg leuk. Nou, zo zijn er eigenlijk nog wel meer, maar ik hoop zelf ook nog het één en ander te ontdekken tijdens Grunnsonic.