#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Harm's Fork

"Niet iedereen ziet het maar we zijn een hele mooie festivalband"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Harm's Fork.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen op donderdag 15 januari in de Walrus, aan de Pelsterstraat om 23:30 uur. Dat is leuk, want onze bassiste Janke heeft vroeger ook al in de Walrus gespeeld (net als iedereen in Groningen trouwens): maar liefst twintig jaar geleden, als drummer van de Devilettes. Als je goed kijkt, zie je de poster nog hangen.

Wat voor muziek maken jullie?
Extatische freakgospel.

Hoe is Harm’s Fork ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Harm’s Fork is ontstaan uit het verlangen van frontman Harm Wierda om zijn liefde voor het evangelie te combineren met zijn liefde voor muziek. Harm speelde altijd in andere bands (Friction, Planet Orange). Toen de veertig in zicht kwam vond Harm het mooi geweest en heeft hij een groep mensen bij elkaar gezocht die zijn liedjes wilden spelen. Dat is nu vier jaar geleden.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Solomon Burke; een groot voorbeeld van soul en energie.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
De release van onze eerste EP Ukan op Wham!Wham! Records en een bijbehorende videoclip. Martine maakte de clip. De clip heeft een beetje een opgewekte Berenboot psychedelica sfeer. Martine’s clipbedrijfje (Alpaca Animations) gaat heel goed. Ze maakte ook een clip bij het nummer TNR van Kasper Bjørke (feat. Jaakko Eino Kalevi), de Finse tramconducteur, die afgelopen Eurosonic doorbrak. Dat clipje is al veertienduizend keer bekeken.

Wat zijn de plannen voor 2015?
We gaan een nieuw album maken, die we ook weer bij Wham!Wham! Records willen uitbrengen. We moeten nog met ze in gesprek. Verder onze dansmoves verbeteren en veel optreden. Eindelijk een keertje op Into the Great Wide Open staan, zou mooi zijn. En nog een keertje op Oerol. Niet iedereen ziet het, maar we zijn een hele mooie festivalband. We hebben een nieuwe drummer en klinken beter dan ooit tevoren. We willen dat de boel meer gaat grooven.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Om onze onnavolgbare toetsenpartijen, dansjes en de soul die we in onze muziek stoppen.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Interessante persoonlijke contacten en een onvergetelijke sfeer overbrengen.

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Noorderzon, omdat we houden van hemelverschijnselen en van buiten spelen. Vera Downstage natuurlijk. De mooiste ervaring het afgelopen jaar was op het Paradigm festival. We waren wel een vreemde eend in de bijt tussen alle beats, maar Chris Garrit’s ingeving om ons daartussen te zetten mag een geniale genoemd worden.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Uhgah? Wugah!, om hun speelplezier.