#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Animal Antics

"We hebben veel nieuw materiaal en het schijnt dat Frank een drumsolo heeft voorbereid"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Lenting ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Animal Antics.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen op 16 januari in De Etage, een club op een verdieping van de Drie Gezusters. Daar spelen we met View for a Day en Sprokkelhout. View for a Day trapt af om 21:30 uur, wij volgen om 22:45 uur en Sprokkelhout sluit af om 00:00 uur.

Wat voor muziek maken jullie?
Al gauw nadat de band bij elkaar was, werd er onbewust een jammethode ontwikkeld. Drums en bas leggen de fundering voor onze jamsessies. Niet origineel misschien maar het werkt heel goed. Dit, en onze invloeden die toch allemaal in de popscene te vinden zijn, maken onze muziek tot funky pop met een rauw randje. Denk aan het meest recente album van The Kooks waar ook de drums en bas definiërend zijn voor de sfeer en groove van het album. Afgelopen week zijn we nog vergeleken met The Kooks en daar zijn we zeker niet ontevreden mee.

Hoe is Animal Antics ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Tim Peters van Ton ontdekte in zijn pubertijd hoe leuk het kon zijn om met een gitaar en een gesmeerd keeltje mensen te vermaken op feestjes en partijen. Snel was er een klik tussen hem en ras-entertainer Fedde Döbken A.K.A. “die jongen met de mooie matrode Fender basgitaar”. Vanaf het begin werd er een liefde gedeeld voor het zogeheten Brit-pop genre. Tim vertrok na de middelbare school naar de hoofdstad van deze muziekstroming genaamd Brighton waar hij al gauw een goeie dosis vrienden maakte, met wie hij zijn nachtelijke escapades doorzette. Fedde vermaakte ondertussen menig kroegpubliek met The Jackdaws, een godsgruwelijk gezellige en steenharde coverband gesitueerd in Stadskanaal en omstreken. Toen Tim uiteindelijk terugkeerde naar Nederland twijfelde hij niet om zijn muziekcarrière hier weer voort te zetten en dat deed hij dan ook met, u raadt het al, Fedde Döbken.

Na een paar demo-opnames waren zij van mening dat drumcomputers het hem toch niet deden voor hun en dus gingen ze op zoek naar versterking. Lesley kenden de jongens al via school en familiaire contacten. Hij was al een tijdje bezig met een vriendenbandje genaamd ClonQ en trad regelmatig op in de provincie. Hij introduceerde David vervolgens in de band nadat hij een keer tegen hem gestreden had in een bandwedstrijd. Het begin van de band als vierkoppige formatie is vanaf februari 2012. De eigenheid van David zijn drumstijl en de ritmische identiteit van Fedde en Tim hun muzikale klik, legde heel gauw een basis voor de funky pop dat nog te herkennen is. Lesley heeft zijn solo’s moeten inperken ten goede van de dynamiek. Dit betekent dat zijn gitaarpartijtjes ongemakkelijke stiltes verbreekt. In 2013 verliet David de band en verving Frank zijn rol in de band. Hij bleek een frisse blik op de ritmesectie te hebben en hielp mee aan het herstructureren van de nummers. Voor hem was het ook een uitdaging aangezien hij de rockende drum rol van The Anti-D’s gewend was. Echter heeft hij zijn drumstijl weten te transformeren in een hiphoppende funkmachine.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
We delen niet echt een absolute muzikale held, maar we hebben het vaak over de awesomeness van The Kooks, The Wombats, The Foals en dergelijke bands.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
Twee zenuwslopende optredens bij 3FM en 538, meerdere leuke optredens in Groningen, en meest belangrijk van allemaal: studio opnames. De EP verschijnt in Februari volgend jaar!

Wat zijn de plannen voor 2015?
We willen dus een EP uitbrengen en vervolgens het liefst zo vaak mogelijk optreden op zoveel mogelijk plekken.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
We hebben veel nieuw materiaal en het schijnt dat Frank een drumsolo heeft voorbereid. Verder weten we er meestal een leuk feestje van te maken als een kroeg uitpuilt met mensen. Interactie wordt moeilijker als er twee mensen voor je staan met de armen over elkaar. Dus kom alsjeblieft bij ons kijken en neem je beste danspasjes mee.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Ten eerste een leuk optreden en naar aanleiding van dit, meer optredens. We zijn heel erg op zoek naar mensen die het leuk vinden om ons te helpen en deel uit te maken van de Antics-familie. Er zijn nu mensen die ons helpen met optredens regelen maar ook mensen die artwork maken voor ons. Dus over het algemeen hopen we nieuwe contacten te leggen en Grunnsonic is dan natuurlijk een perfect mogelijkheid daarvoor.

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
We hebben nu twee keer in Vera gespeeld en dat was twee keer met kippenvel op het podium staan. Maar naast dat hebben we niet echt een plek waar we niet graag komen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Een paar bands waarvan we erg benieuwd zijn hoe ze zich ontwikkeld hebben de afgelopen tijd, zijn The Rising Sun, View For a Day en uiteraard Stuart Mavis. The Rising Sun wordt sowieso een groot feest, punt. View For a Day is elke keer weer verassend qua composities dus dat is zeker een aanrader. Stuart Mavis heeft net als wij opgenomen in de studio van Freek van der Heide en zo hebben wij hun muziek ook leren kennen. Trompetten en keys gaan heel lekker samen met de akoestische sferen en fijne grooves in deze band.