Dj-collectief Black Dynamite Soundsystem – can you dig it?

“We draaien gewoon goede muziek!”

Tekst: Lara Harbers Foto's: Bob de Vries ,

Ze zijn niet meer weg te denken uit het Groningse nachtleven: de drie Groningse jonge mannen Daan Oosting, Jasper Tjoonk en Emil Srush van het dj-collectief Black Dynamite Soundsystem maken van elk feest een swingend spektakel.

In het appartement van Jasper Tjoonk zitten de heren met een kopje koffie al klaar tussen de platen. De ruimte heeft een jaren zeventig uitstraling en wordt gevuld met beats van een oude funkplaat. Een typische avond voor de drie vrienden uit Groningen met een passie voor muziek.

Het begin

Op de middelbare school zaten Emil Srush en Daan Oosting, nu allebei 22 jaar, bij elkaar in de klas en waren ze al volop met muziek bezig. Daan draaide in die tijd af en toe in Shadrak, Emil werkte er achter de bar en Jasper was een vaste gast. In deze setting is de vriendschap tussen de drie ontstaan. Al vrij snel werd muziek uitgewisseld, werden playlists gemaakt en werd er vooral veel gefeest. Terugkijkend op deze periode zien de heren het nu ook als jarenlang fanatiek netwerken. Ze hebben een groot deel van hun bekendheid te danken aan de vele mensen die ze in deze tijd ontmoet hebben.

Black Dynamite

Op de heilige avond van 14 september 2013, na een goede stapavond en wachtend op de bestelde spareribs, keken de mannen de film Black Dynamite. Door de seventies funk uit deze film en de link tussen vinylplaten en black dynamite ontstond het idee voor de naam voor hun dj-collectief. De passie voor muziek en de naam waren er, en langzamerhand kreeg hun brede muzieksmaak een wat duidelijker richting. Van Latin tot disco, alles is geoorloofd, zolang er maar funky en groovy beats zijn waarop iedereen heerlijk kan dansen. Als een echte tegenbeweging op de huidige techno-/electro-hype zien de mannen zichzelf niet, maar de behoefte om veel uiteenlopende muziek te draaien is altijd gebleven.

Eigenzinnig

Black Dynamite Soundsystem draaide op veel verschillende huisfeesten waar de nadruk nog vooral lag op het grappen en grollen, toen Emil door de programmeur van EKKO Utrecht werd benaderd. De eerste boeking was een feit. Na EKKO was het voor de mannen duidelijk: Black Dynamite Soundsystem gaat feesten veroveren. Met alle dj-collectieven die er al zijn, was het zaak om zich goed te onderscheiden van de rest. En dat doet Black Dynamite Soundsystem door precies die muziek te draaien die ze zelf fantastisch vinden. Bovendien krijgt het publiek ook nog een gratis showtje doordat er ”drie vrolijke mongolen” achter de draaitafel staan te dansen. De liefde voor muziek, de kennis erover en het grote plezier dat de mannen zelf hebben is duidelijk terug te horen.

Sound

Ze moeten hard lachen nadat ze het zelf geschreven stukje informatie op hun Facebookpagina voorlezen: ”Vinyl, vieze funk, dikke disco, sexy cha cha cha”. Het is lastig om de muziek van Black Dynamite Soundsystem samen te vatten. Verschillende pogingen als ”Funk, soul, van dampende disco tot afrobeat en alles daartussen” worden gedaan en na een heen en weer gegooi van muziekstijlen komen de heren tot een eenduidige conclusie: ”We draaien gewoon goede muziek!”

Vinyl

De keuze voor vinyl is voor Jasper niet moeilijk uit te leggen. ”Door te draaien met vinyl ben je zelf meer onderdeel van het proces. Het is een stukje beleving en er is veel minder ruimte voor fouten. Je leert beter te luisteren naar de muziek. En op het moment dat je een plaat koopt, heb je een hele bewuste keuze gemaakt, waardoor je elk nummer in je collectie door en door kent.”

Terugblik

Als ze terugkijken op een jaar Black Dynamite Soundsystem zien de drie het eerste feest in Vera na Noorderzon als een van de absolute hoogtepunten. Met zelfgemaakte flyers uitgeprint bij Albert Heijn gingen ze op Noorderzon druk flyeren zonder een flauw idee te hebben of er publiek zou komen. ”Toen waren er opeens mensen, niet een paar, maar gewoon een hele zaal vol!”, aldus Daan. Ook het uitverkochte feest van #Church NYE in de EMG Faktors waar de heren mochten draaien, is een hoogtepunt voor ze.

Vooruitblik

Over de vraag wat de verdere dromen zijn, hoeven ze niet lang na te denken. Draaien op festivals en een eigen, zelf georganiseerd, stage zou fantastisch zijn. Op dit moment heeft Black Dynamite Soundsystem zijn handen vol aan Groningen, maar in de toekomst willen de heren ook buiten Groningen draaien. Zolang de mensen maar dansen, de sfeer open en laagdrempelig blijft en de muziek goed is, zijn ze gelukkig.

Black Dynamite Soundsystem is een ambitieus, gepassioneerd dj-collectief waar we nog veel van zullen horen. Nieuwsgierig geworden? Op 28 februari host Black Dynamite Soundsystem area 3 in Simplon op Momentum met Dr. Lektroluv en op 7 maart zijn ze in Vera bij LOFT te bewonderen (gratis entree + maandkaart Vera, zaal open om 23.30 uur).