Single Date #9: Orange Fox met Feel It

“Dit nummer was wel echt een bitch”

Tekst: Jan van der Meulen Foto's: Jan Westerhof ,

Drie jaar zijn ze inmiddels bezig, de vijf leden van de rockformatie Orange Fox. Ze hebben al een EP op hun naam staan, maar menen met hun nieuwe single Feel It een nieuwe fase in hun creatieve proces te hebben bereikt. De single, die op 23 februari gereleased wordt, belichaamt volgens de bandleden de groei die zij muzikaal hebben doorgemaakt in de afgelopen drie jaar. De single is het begin van een drieluik, dat komend jaar wordt uitgebracht.

Bitch

“Dit nummer was wel echt een bitch”, vertelt gitarist Thomas Vriesema van Orange Fox. “Toen het bijna twee jaar geleden ontstond heette het nog Shake en leek het totaal niet op wat het nu is. In Shake zat een zin waarvan we in een soort jamsessie een heel nieuw nummer hebben gemaakt, en dat is Feel It geworden.” De tekst van de single gaat over het onderdrukken van je gevoelens, en er dan uiteindelijk toch naar luisteren. “Dat staat ook voor het proces waar wij de afgelopen jaren doorheen zijn gegaan. Eerst bedachten we een single en gingen we die live spelen. Feel It hebben we live uitgebouwd tot wat het nu is, en we ervaren dat het werkt en dat wij het lekker vinden om te spelen. Hierdoor staat Feel It dichterbij ons dan ons eerdere werk.”

Groei

“Met Feel It hebben we nu de sound te pakken die voor ons goed voelt. Dat komt niet van het ene op het andere moment, dat moet groeien. Net zoals je zelf groeit. Drie jaar geleden lustte ik bijvoorbeeld ook geen walnoten, en nu wel”, lacht zanger Johan van Vemde. Ook producer Freek van der Heide, door de band omschreven als zesde bandlid, zorgt ervoor dat de jongens zich in hun muziek kunnen uiten zoals ze willen. In de studio stelt Freek vaak verschillende opties voor, die de band vervolgens overweegt. “Zo komen we echt tot een sound die is wat wij willen.”

Trilogie

Gelijktijdig met de single zal ook de bijbehorende clip worden gelanceerd. Deze wordt het begin van een drieluik van clips, waarvan ook de andere twee delen dit jaar verschijnen. Samen vormen zij een aansluitend geheel. “De clips gaan over de teksten en de teksten lopen in elkaar over”, vertelt Thomas. “Het is leuk om te zien dat er een open einde aan de clip zit en er een direct vervolg komt. Daarmee kunnen we de verschillende thema’s die de teksten behandelen met elkaar verbinden. Zo werkt het ook bij Goede Tijden”, legt hij lachend uit.

De single Feel It wordt op 23 februari uitgebracht. Het vervolg Fired Up komt dit voorjaar. De band is komend jaar diverse keren te zien in de regio. Het eerstvoglende optreden in de regio is 21 maart in het poppodium Punt1 in Leek.