Alt-rock in stop-motion

Sprokkelhout brengt animatie-videoclip uit

Tekst: Robert Haan Foto's: Bob de Vries ,

Dat Sprokkelhout de laatste maanden druk bezig is geweest in de Groninger muziekscene, zal weinigen ontgaan zijn. Zo stond de band onder andere op Winterwelvaart, Eurosonic, Grunnsonic en in de Vera Kelderbar. Op 6 maart zal de band hun nieuwe album uitbrengen en voor The Spectator, het openingsnummer van de cd, heeft de band zelf een videoclip gemaakt. 3voor12 groningen was erbij om een kijkje achter de schermen te nemen.

Bassist en zanger Tjesse wacht ons op in de centrale zaal van Kunstacademie Minerva. Hij praat ons een beetje bij over het tot stand komen van het idee achter de videoclip. "We hadden het idee om een animatieclip te maken. Kalle, één van de twee gitaristen in de band, heeft toen samen met twee medestudenten van Minerva uitgezocht welk nummer het meest geschikt was. Later hebben ze weten te regelen dat ze het ook als opdracht voor een vak hier op de kunstacademie mochten doen. Dat was mooi te combineren, tegelijkertijd voor de studie en de band bezig."

In een werkruimte is Kalle samen met Maarten en Jaime aan het werk. Ze zijn druk bezig met het maken van een storyboard, het beschilderen van de achtergronden en het uitknippen van de losse onderdelen waarmee ze de verschillende frames willen opvullen. Wanneer wij langskomen zijn ze er al een behoorlijke tijd mee aan de slag. "In totaal zijn we er wel een week of tien mee bezig geweest", zegt Kalle. Het overkoepelende thema van de videoclip is het ontpoppen en ontkiemen van verschillende dingen. "We kwamen per toeval op het idee toen we het liedje waarvoor we deze videoclip maakten, beluisterden en tegelijkertijd een filmpje zagen waarin bacteriën zich ontkiemden. Die twee sloten heel mooi op elkaar aan. Dit idee hebben we toen verder uitgebouwd en met al die verschillende thema’s die we daarin hebben verwerkt, is de videoclip tot stand gekomen."

Door gebruik te maken van stop-motion hebben ze dat soort ontpoppende beelden mooi weten weer te geven. De beelden verschillen van de skyline van een stad die langzaam tot stand komt, tot tektonische platen die in elkaar schuiven, wat tot een vulkanische uitbarsting leidt. "Met de verschillende fragmenten van elk ongeveer 30 seconden zijn we gemiddeld twee uur bezig", zegt Kalle. "Met name het uitknippen en beschilderen van de kleine losse onderdelen kost vrij veel tijd."

Terwijl Kalle samen met Jaime en Maarten verder werkt aan het vormgeven van de laatste onderdelen van de videoclip, lopen wij met Tjesse mee naar de locatie van de kunstacademie aan de Praediniussingel. Daar zijn Anne Margot en Senne in de donkere kamer bezig met het animeren van de videoclip met de losse onderdelen die Kalle en zijn medestudenten gemaakt hebben. Ze laten ons het fragment zien van de komeet die langs een sterrenhemel scheert, waarbij ze handig gebruik hebben gemaakt van de eerder gebruikte stukjes lava. "We zijn vooral veel tijd kwijt aan het vloeiend laten verlopen van de animaties. Doordat de bacteriën die zich ontkiemen en de staart van de komeet uit kleine onderdelen bestaan, is het nog een flinke klus om er een goedlopend filmpje van te maken." We kijken een gedeelte van de video die Anne Margot en Senne net gemonteerd hebben. Tjesse kijkt tevreden mee. "Nu de videoclip bijna af is, kun je goed zien hoe goed het beeld bij het liedje past."

Op 6 maart presenteert Sprokkelhout zijn debuutalbum We Dealt the Cards but Forgot How This Game Starts in de Grote Zaal van Vera. Hieronder is alvast, met de stop-motion animatieclip, het tweede voorproefje van het album te beluisteren.