Line-up eerste KopjeK Festival bekend

Sterk programma met Trouw-residents en veel lokaal talent

Tekst: Laura Louwes Foto's: Dennis Kamstra ,

KopjeK viert dit jaar alweer haar zesde verjaardag. De evenementenorganisatie die zich voornamelijk richt op house en techno is inmiddels niet meer weg te denken uit het Groningse nachtleven, met concepten als LICCEN en hun eigen club De Etage aan de Grote Markt. De unieke sfeer en de kwalitatief goede boekingen zorgen ervoor dat KopjeK-evenementen rap uitverkopen. Oprichters Pascal Rakers en Gerard Hulshof wisten het enkele maanden geleden dan ook zeker: het is tijd voor KopjeK Festival. Zaterdag 30 mei wordt die droom waargemaakt. KopjeK gunde 3voor12 groningen de primeur van de line-up.

KopjeK Festival zal bestaan uit drie podia. “Toch blijft het klein en intiem. Je kan om de dj heen staan, meekijken met wat hij doet. Dat is leuk voor de liefhebbers, en het benadrukt het KopjeK-gevoel van ‘wij met z’n allen’. Bij ons staat het samenbrengen van mensen voorop”, aldus Rakers. Tjade de Vries, boeker bij KopjeK, beaamt dat: “Het is een heel groot evenement, maar we houden het intiem door de booth laag te zetten, op hoogte van het publiek.”

Naast muziek kan de bezoeker ook “absurde en leuke to-do-zones” verwachten. “Wat dat precies inhoudt, willen we nog niet zeggen, omdat we hiermee mensen echt willen verrassen. Maar het gaat zeker een belangrijk onderdeel van het festival worden”, aldus Hulshof. Lokale ondernemers zullen “gezond en divers” eten aanbieden.

“Alles gaat een beetje samenkomen van de afgelopen vijf jaar. We hebben dj’s uitgenodigd waar we een warme band mee hebben en daar onze favoriete artiesten van het moment aan toegevoegd, plus aandacht voor lokaal talent. Dat ga je ook wel merken aan het publiek: één grote vriendengroep, een grote gezellige bende”, aldus De Vries. Eén podium is geheel gewijd aan huis-dj's van KopjeK. Ook op de andere twee podia staat met Bodemloos en Skywalkin’ James lokaal talent geprogrammeerd, naast bekende en minder bekende artiesten. De Vries en Rakers lichten de line-up toe.

Podium 1

Jennifer Cardini - Makam - Job Jobse - Tsepo - Bodemloos
Op het eerste podium tref je het Groningse duo Bodemloos naast Jennifer Cardini en Trouw-residents Tsepo, Makam en Job Jobse. Laatstgenoemde draaide onlangs al voor een uitzinnig Etage-publiek en was één van de headliners van de laatste LICCEN in mei vorig jaar. “Job paste er gelijk tussen, het is een hele warme jongen. Hij staat zelf ook lekker te dansen achter de booth”, licht Pascal Rakers de keuze voor Jobse toe. De naam van Jennifer Cardini zal niet veel Groningers bekend voorkomen. Toch had KopjeK haar al een tijdje in het vizier. Tjade de Vries, boeker bij KopjeK: “Jennifer Cardini past qua stijl bij Jobse, en staat geregeld met hem op de line-up. Ze draaide in Trouw in de Natte Cel drie uur lang tijdens de Last Weekender. De sfeer was geweldig, ze pakte iedereen beet - niemand ging naar de wc omdat ze zó goed was. Ze weet heel goed te spelen met energie, weet wat het publiek nodig heeft.”

Podium 2

Hunee - Antal - Mr Mendel - Skywalkin’ James
De gemene deler van de dj’s op het tweede podium is dat zij allen zogenaamde ‘cratediggers' zijn; muziekfanaten die uren kunnen spenderen in platenzaken en kringlopen, op zoek naar pareltjes voor hun vinylcollectie. Antal bijvoorbeeld beschikt als oprichter van label en platenzaak Rush Hour in Amsterdam over een ultieme platencollectie. Geregeld brengt zijn label vondsten van het ‘cratediggen’ opnieuw uit. Zowel hij als Hunee stonden al een tijdje op KopjeK’s wensenlijstje. De Vries: “De laatste tijd draaien die twee steeds vaker samen, waarbij ze elkaar echt opstoken. We hebben ze bewust samen én apart neergezet, zodat ze ook vrij zijn hun eigen ding te doen. Hunee wil er bijvoorbeeld nog wel eens knoertharde house ingooien, terwijl Antal wat meer van de Afrikaanse vibes is.”

Skywalkin’ James is de alias van Jaime Borjas, “één van de meest ondergewaardeerde dj’s van Groningen”, aldus De Vries. Onterecht, blijkbaar, want “hij is iemand die er erg veel moeite in steekt én erg goed is. Hij past perfect in het rijtje, kan uren doorbrengen in een platenzaak.”

Podium 3

Nathan Homan - Joost Bats - Douwe Ykema - Tomas Riemens - Jeroen Rijskamp - Superfaux
“We hebben bewust gekozen voor een stage met locals. Hier in Groningen hebben we genoeg goede dj’s, die moet je gewoon stimuleren”, aldus Rakers. De Vries vult aan: “We vinden het heel belangrijk om lokaal talent een podium te bieden en te laten zien wat we in huis hebben, ons eigen talent zogezegd te ‘showcasen’. Wij zijn van mening dat onze dj’s niet onderdoen voor de grotere namen. Door op het derde podium exclusief lokale dj’s neer te zetten, heb je geen afleiding van een externe boeking. Ook dat is waar KopjeK om draait: het promoten van eigen talent." Een nobele doelstelling, die met in totaal negen lokale dj’s op het programma zeker wordt behaald.

Meer dan genoeg te zien en te ontdekken dus, als je je hoofd er een beetje bij weet te houden. De Vries: ”Het wordt een serieuze productie, maar mét een duidelijke knipoog." Trouwe KopjeK-bezoekers hoeven dan ook niet te vrezen dat het met de uitgekiende line-up een té serieuze bedoening wordt; het is en blijft KopjeK.

KopjeK Festival vindt plaats op zaterdag 30 mei in Groningen. Tickets en meer info vind je op www.kopjekfestival.com.