Alle genres komen voorbij tijdens Preipop

"In Cleopatra wordt heus niet alleen maar metal gedraaid."

Tekst: Lotte van Es Foto's: André Eggens ,

Voor de festivalganger die ook in de winterse maandjes zijn muziekhart in Groningen wil ophalen is er Preipop. Studentenvereniging Cleopatra organiseert het evenement dit jaar al voor de negende keer. Het gratis tweedaagse festival is op poten gezet door vrijwilligers, en die laten het liefst zoveel mogelijk genres voorbij komen.

Zoals ook de afgelopen jaren het geval was, vindt Preipop plaats in de sociëteit van de studentenvereniging. Hier zal de bezoeker twee verschillende podia vinden, die de line-up verdelen in rustigere muziek en het hardere werk. “De twee barren zijn klein, waardoor de optredens een intieme sfeer krijgen. Je staat overal heel dichtbij!” vertelt Marrit Wouda, voorzitter van de organisatie. Preipop is inmiddels ook bekend komen te staan als een festival van grote veelzijdigheid. Alle genres komen voorbij, van singer-songwriter tot hardrock en van jazz tot ska. Daarbij treft men ook zowel artiesten vanuit Groningen als hierbuiten.

Dit valt ook in de line-up van dit jaar te zien. Op donderdag vijf februari staan Tom Kootstra, Pavel Zhulidov Quartet en The Highland Sell-Outs in de bovenzaal en Lonely In Harlem, The Anti-D’s en The Blind Roofers beneden. De dag erna vinden we boven Jose Zwerink Kwartet, The Sign Of Leo en Vikings In Tibet en afwisselend The Life JaggedMenhir en Sunday Zombies & The Brain beneden. Voor wie deze twaalf acts nog niet voldoende zijn, vindt er beide dagen ook nog een afterparty plaats welke volgens de voorzitter nog tot in de late uurtjes zal duren.

Natuurlijk haalt niet elke band die de organisatie benadert de line-up, vanwege geld, de planning of omdat de keuze op een andere act valt. Maar ieder jaar wordt er naar eigen zeggen veel werk en liefde in Preipop gestoken om een zo gevarieerd mogelijke line-up samen te stellen. “Mensen denken vaak dat Cleopatra alternatief is en dat er alleen maar metal wordt gedraaid, maar dat is zeker niet het geval. Preipop is wel een redelijke afspiegeling van de muzieksmaak van Cleopatra: eigenlijk van alles een beetje.”

Zelf een tip geven vindt Wouda wel lastig. Ze kijkt bijvoorbeeld erg uit naar de afsluiter op vrijdag; Sunday Zombies & The Brain, maar ook Eurosonic-acts Menhir en Vikings In Tibet zijn veelbelovend. “Heel cliché, maar eigenlijk willen we iedereen gewoon uitnodigen om vooral overal een kijkje te nemen!” Dus wie komende donderdag of vrijdag een avondje vrij heeft; Preipop is een ideale gelegenheid om te genieten van jong, divers, muzikaal talent.

De negende editie van Preipop vindt vijf en zes februari 2015 plaats in de sociëteit van Cleopatra, Kleine Pelsterstraat 5-5a, vanaf 20.00 tot in de late uurtjes.