Jaarlijstjes KopjeK, Lepel Concerts, Urban House Groningen en MZR

Een blik op de scene, vanuit de scene

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: André Eggens en Niels Cornelis Meijer ,

Uiteraard heeft 3voor12 groningen genoeg mensen in huis die weten wat er in de stad leeft, welke acts goed bezig zijn en welke concerten niemand mag missen. Maar er zijn ook een hoop mensen die middenin de scene staan en daarom misschien dingen zien die wij niet zien. We vroegen hen om, aan de hand van een aantal vragen, een jaarlijstje samen te stellen.

KOPJEK

Tjade de Vries is boeker, promotor en resident dj van KopjeK.

Wat vind je de beste Groningse release van dit jaar?
Dat kan niets anders zijn dan Malbetrieb’s Life In The Clouds. Deze man produceert aan de lopende band goede muziek en zijn album was de kroon op zijn fantastische jaar.

Welke Groningse act gaf dit jaar het beste optreden weg?
Joost Bats’ opening set voor Mirella Kroes en Alex.Do op AULA12. Diep, vaag, meeslepend en gedurfd.

Welke Groningse acts moeten we in de gaten houden komend jaar?
Nathan Homan zonder twijfel; jong, getalenteerd, ongeremd en ongeslepen. Ook zou ik een oogje houden op Black Dynamite Soundsystem. Die jongens gaan aankomend jaar leuke dingen laten horen.

Wat vind je de beste nationale / internationale release van dit jaar?
Op eenzame hoogte staat voor mij Tame Impala’s Currents. De synths zijn zo intens meeslepend en de teksten klinken alsof ze over je eigen leven geschreven zijn. Daarbovenop klopt het album ook nog als geheel. Ik luister niet vaak albums van begin tot eind, maar dit is er één waarbij het eigenlijk niet anders kan. Als ik dan toch een waardige runner-up zou moeten kiezen, zou het gaan tussen Lauer’s Borndom LP en Bicep’s Just EP. Just en Celeste zijn mijn meest gedraaide tracks van dit jaar. Thuis en in de club.

Wat is het beste concert dat je dit jaar hebt bijgewoond?
Niet-dancegerelateerd ga ik voor Selah Sue. Zij heeft echt een fantastische en unieke stem. Dance-gerelateerd ga ik voor de live-performance van Andy Stott op Nachtdigital. Om het jaar rond te maken, waren voor mij de beste dj-sets van Lena Willikens b2b Steffen Bennemann op Nachtdigital en Luc Mast op Warehouse.

LEPEL CONCERTS

Ike de Zeeuw en Ruben van Walraven zijn de mannen achter Lepel Concerts.

Wat vinden jullie de beste Groningse releases van dit jaar?
Kin - SLOWTV: Hele sterke plaat van deze ook nog eens geweldige live-band. Ook heel tof om te zien hoe de band, wat eerst een project van zangeres Kim was, is uitgegroeid tot een hele sterke act waarbij alle leden duidelijk een stempel drukken.

Avery Plains - Avery Plains: Debuutplaat van een ware Groningse supergroep die zijn gelijke niet kent, vol met heel fijne psychedelische dark country en inclusief goed vastgelegde gitaarmuur.

Santa Fé - Maneki Neko (EP): En toen was er opeens Santa Fé, voor ons tenminste. In december 2011 brachten ze al twee nummertjes uit, maar het duurde tot de EP van najaar 2014 dat dit ons bereikte. April dit jaar kwam Maneki Neko uit. Met vier heerlijk losse, psychedelische garagepopsongs.

Welke Groningse acts gaven dit jaar de beste optredens weg?
Bert Scholten in de GYM tijdens de Lepel 666 avond.
Vox Von Braun in Vera op het Subroutien Festival.
Idiott Smith in de GYM als voorprogramma van Jimmy Whispers.

Welke Groningse acts moeten we in de gaten houden komend jaar?
Silver Ferns, sowieso omdat je anders die twee shows die ze het hele jaar doen misloopt. Maar ook omdat ze geweldige popsongs maken met net dat randje venijn dat ervoor zorgt dat we het gewoon verantwoord kunnen luisteren. Idiott Smith, Roy met z'n lage Barry White stem over een 80's-synth-sausje, gaat iedereens hart breken in 2016. Vox Von Braun schijnt met nieuw materiaal te komen ergens binnen afzienbare tijd, maar je weet nooit hoe dat zal lopen.

Wat vinden jullie de beste nationale / internationale releases van dit jaar?
Ike:
Viet Cong - Viet Cong
Flesh World - The Wild Animals In My Life
Des Ark - Everything Dies
Die Nerven - Out

Ruben:
Viet Cong - Viet Cong
Mike Krol - Turkey
Ought - Sun Coming Down
Royal Headache - High

Wat is het beste concert dat jullie dit jaar hebben bijgewoond?
Ike: Viet Cong in Paradiso of Die Nerven in Vera.
Ruben: Mike Krol en Ought, beide in Vera.

URBAN HOUSE GRONINGEN

Alex Tjoelker is projectmedewerker van Urban House Groningen.

Wat vind je de beste Groningse release van dit jaar?
De beste release kwam aan het einde van het jaar, namelijk de Banktape 1.0. Wat mij betreft een mooie combinatie van verschillende Groningse hiphopartiesten. Goede beats met fijne teksten en een lekkere flow.

Welke Groningse act gaf dit jaar het beste optreden weg?
Helaas ben ik het afgelopen jaar niet in de gelegenheid geweest om een optreden mee te maken. Dat is dus gelijk mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar, shows checken!

Welke Groningse acts moeten we in de gaten houden komend jaar?
Dat zijn er een paar natuurlijk. Mulu gaat het komend voorjaar op tour met Def P, erg interessant! Daarnaast is Mongoose druk met het maken van nieuw materiaal waar we naar uitkijken en gaat hij in februari samen met De Likt een show doen in Simplon. Drico heeft net zijn nieuwe single uit en komt in 2016 met een nieuw album. Genoeg om naar uit te kijken dus!

Wat vind je de beste nationale / internationale release van dit jaar?
De beste internationale release vond ik het album van Action Bronson: Mr. Wonderful. Geweldig! Vooral het nummer met Raekwon vind ik erg tof. Nationaal heb ik het dit jaar niet zo goed gevolgd om nu een duidelijke voorkeur aan te geven. Wederom een goed voornemen voor 2016!

Wat is het beste concert dat je dit jaar hebt bijgewoond?
Vanuit Urban House Groningen hebben we in mei Black Milk & The Nat Turner Band naar Groningen gehaald. Dat was by far de beste live-show die ik in jaren gezien heb. Geweldige muzikanten en fantastische muziek.

MZR

Bram Steenhuis is van MZR: Mannen Zonder Ruggengraat.

Wat vind je de beste Groningse release van dit jaar?

De KatDe Kat. Ondanks dat deze plaat in januari 2016 wordt uitgebracht, is het zeker één van de platen die ik het afgelopen jaar het meest heb geluisterd. Dit kan omdat mijn huisgenoot één van de vijf vinyl testpressings heeft gekregen, die luister ik vaak. De EP van De Kat bestaat uit psychedelische blues met hypnotiserende gitaarriffs en een sterke opbouw in elk nummer. Ik verwacht dat de EP in 2016 in een oplage van 250 wordt uitgebracht.

Welke Groningse act gaf dit jaar het beste optreden weg?
Clrpttrn. Tijdens de afgelopen editie van Pandvol Festival in De Biotoop ben ik bijzonder verrast door het optreden van clrpttrn. Het optreden bestond uit een live-jam van zo’n veertig minuten met een analoge drumcomputer en modulaire synthesizers. Hij begon met een lange ambient-intro waarna hele trage rhythms met unieke percussie volgden. Helaas is hij recent naar Brussel verhuisd, dus het is nog maar de vraag of we hem terugzien in Groningen.

Welke Groningse act moeten we in de gaten houden komend jaar?
Traumahelikopter. Het zal voor deze jongens waarschijnlijk niet lang meer duren totdat ze ook landelijk doorbreken. Absoluut één van de toonaangevende bandjes in Groningen. Ze spelen vuige garagepunk.

Wat vind je de beste nationale / internationale release van dit jaar?
The Stallion – Hope (M.W. Edit). Na drie jaar te hebben gewacht, is deze track dan toch eindelijk gereleased! In 2013, toen Trouw nog Trouw was, speelde Mick Wills zijn eigen edit in een set tijdens een avond van These Guys. Het gaat om een edit van I Break Horses met Faith. Het is een meeslepende track met een schreeuwende synthesizer. Tijdens lange autoritten hebben we de set bijna altijd aanstaan.

Wat is het beste concert dat je dit jaar hebt bijgewoond?
Traxx all night op RAEV (Vera). Raev is een terugkomend evenement in Vera gericht op de alternatieve kant van dance. Collega-dj Zoran Pillay en ikzelf werken in de organisatie. Voorafgaand aan de avond met Traxx (Melvin Oliphant) moest Zoran optreden in Berlijn en ik had aangeboden mee te gaan met auto, zodat we Traxx op de terugweg via Amsterdam konden oppikken. Traxx is een Amerikaans artiest met een zeer uitgesproken mening, zowel muzikaal als persoonlijk. In de auto hebben we eindeloos over muziek gesproken en wat hij van ons en de avond kon verwachten. Op de avond speelde hij een vier uur durende set waarin hij moeiteloos schakelt tussen genres als rock, punk, wave en house (jakbeat). Hij weet ontzettend goed een bepaalde spanningsboog te creëren, waardoor je continu geboeid blijft. Het was de derde keer dat ik Traxx heb zien spelen en hij is absoluut een van mijn favoriete dj's.