#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Mr. Memoir

"Hoe meer mijn interesse voor hiphop vervaagde, hoe meer die voor reggae groeide"

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Mr. Memoir.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel vrijdag 15 januari van 20:30 tot 21:00 uur in de &ZO.

Wat voor muziek maak je?
Mijn uitgangspunt is dancehall. Echter, in de beginfase van mijn muzikale carrière werd dit gemixt met hiphop met een 90’s sfeertje. Je kunt het dus een beetje zien als hiphop/dancehall. Dit wordt ook wel ragga genoemd.

Hoe is de act Mr. Memoir ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Toen ik een jaar of veertien was, struikelde ik over een reggae-liedje. Welcome to Jamrock van Damian Marley, om precies te zijn. Vanaf dat moment triggerde dit mijn interesse en ben ik verder de reggaewereld gaan verkennen. Hiervoor maakte ik Nederlandstalige hiphopmuziek. Desalniettemin, hoe meer ik leerde kennen van die muziek, hoe meer mijn interesse voor hiphop vervaagde en hoe meer die voor reggae groeide. Reggae gaat gepaard met dancehall en je kunt die muziek zien als een Jamaicaanse versie van hiphop. Omdat ik dus gewend was om meer te rappen dan te zingen, begon ik fonetisch de dancehallmuziek die ik hoorde na te bootsen. Negentig procent van die muziek wordt gezongen in het zogeheten ‘Jamaicaans Patois’, een creool gebaseerd op Engels. Mijn omgeving zei me dat ik hier werk van moest maken omdat ze potentie zagen in hoe ik het deed. Na het een poos overwogen te hebben, besloot ik de hiphop achter me te laten en me te gaan focussen op de dancehall. Zo kwam ik in contact met de Journeymen Soundsystem, een stel reggae/dancehall ‘selectors’ (Caribbean term voor dj), waar ik me heb ontplooit in het ‘deejaying’ (Caribbean term voor rappen).

Wie is je muzikale held en waarom?
Ik kan niet zeggen dat ik een specifieke held heb. Echter moet ik zeggen dat ik dankzij Buju Banton mijn muziek een kaaklijn heb kunnen geven door zijn liedje Taxi Driver te coveren. Ook behoort Vybz Kartel tot één van mijn favorieten. Niet per se om zijn muziek maar om zijn hele legacy. Die man heeft gewoon een bepaalde stijl die ik heel erg kan waarderen. Ik zie hem daarentegen niet als een rolmodel.

Wat heeft 2015 je gebracht?
Ik ben in mei 2014 met Drico begonnen aan mijn debuutalbum The Turn, waar ik mij dit volledige jaar op heb gefocust. Ook heb ik redelijk kunnen netwerken en de kans gekregen om mijn repertoire wat veelzijdiger aan te pakken. Ik heb mijn debuutvideoclip uit kunnen brengen met persoonlijk mijn favoriete beeldenvormgever Andres Fouche en mijn naam buiten Groningen op de kaart kunnen zetten.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Hoofdzakelijk mijn album uitbrengen. De release staat gepland op 6 februari in Simplon. Ik zie dit album, metaforisch gezien, als een sneeuwbal. Die ik vanaf de top van een sneeuwberg naar beneden rol en zie hoe deze bewuste sneeuwbal groeit, om het maar zo te zeggen. Kijken wat er op mijn pad komt nadat dit plaatwerk de buitenwereld ingaat. Ik heb er goede vertrouwen in, aangezien ik en Drico er een ruige anderhalf jaar een gewerkt hebben.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Als je houdt van dansen moet je zeker komen! Mijn primaire doel tijdens shows is het entertainen van de crowd. This goes without saying, natuurlijk. Ik ben hyper en weet hoe ik een feestje op de kop kan zetten. Dus: vrijdag 15 januari in &ZO om 20:30 tot 21:00 uur. Be there or be square.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Aangezien het festival zich half januari afspeelt, lijkt me dit een goede gelegenheid om mijn albumrelease te promoten tijdens deze show. In mijn repertoire zal ik ook liedjes die op het aankomende album staan voordragen. Ik ben een tijd op non-actief geweest, hiermee bedoel ik weinig shows, en niet superbezig met muzikale activiteiten. Toch heb ik bij het binnenkrijgen van deze boeking wel een kans gehad om mijn showcase iets veelzijdiger aan te pakken. Hiermee bedoel ik dat ik nieuwe liedjes in verschillende genres ga opdragen. Ik zie dit dus ook als een kans om me te ontplooien en om te kijken hoe het publiek zal reageren op mijn show. Ook is mij ter ore gekomen dat er boekers rondlopen. Hiervoor ga ik mijn show goed, goed voorbereiden en zorg ik ervoor dat ik ga knallen en hiermee de interesse van deze boekers trek. Mocht dit het geval zijn, zie ik hier kansen om meer shows te pakken en me daardoor steeds meer te ontwikkelen.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Vera, omdat ik die venue supertof vind. Eerder heb ik hier gestaan als voorprogramma tijdens de plaatpresentatie van Mulu. De sfeer in Vera bevalt mij en ik ga er regelmatig naar toe als er evenementen zijn. Ik zit er ook aan te denken om mijn volgende album daar los te laten. Ook lijkt het me madness om als individuele act in De Oosterpoort te staan. Ik zie vaak reggaeconcerten voorbij komen in dit poppodium en als je succesvol genoeg bent om een eigen concert daar te geven, kan je in Groningen, naar mijn idee, niet hoger komen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Sowieso elke act die in de &ZO staat op vrijdag. Met name Drico, omdat hij grenzen verlegd voor zijn muziek. Dat hij zo crazy is dat-ie uit een vliegtuig springt in zijn aankomende video om Skyhigh uit te drukken. Verder ben ik te spreken over The Boombox en The Tightropes. Ik ken deze acts al een tijdje en vind het altijd mooi om te zien hoe mijn omgeving aan de weg timmert.