#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Mononoid

"We proberen altijd een verhaal te vertellen met veel energie en passie"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Mononoid.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen woensdag 13 januari om 02:45 uur in de Warhol.

Wat voor muziek maken jullie?
We maken een mix tussen melodic techno, deephouse en progressive house.

Hoe is Mononoid ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
We zijn elkaar, Igor en ik, tegen het lijf gelopen in 2006 in een platenwinkel in Groningen. Het klikte meteen. Er waren veel raakvlakken, onder andere dat we allebei begin 2002 de dance door werk en studie de rug toe hadden gekeerd. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en we waren beide gedreven en enthousiast om weer muziek te maken. Dit resulteerde in een Tech-House formatie genaamd Stereo Sandwich. In 2008 bleek dat we toch geïnteresseerder waren geraakt in de wat meer melodische, ietwat diepere, muziekgenres die niet bij Stereo S paste. Zodoende zijn we Mononoid gestart.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Er zijn natuurlijk meerdere, maar Stephan Bodzin, David August en vooral Guy J zijn wel vooruitstrevende helden voor ons. De laatste omdat hij heerlijke, zwoele, psychedelische, doch energieke producties maakt. Zijn Dj sets zijn een warm verhaal met melancholische, maar niet te cheesy, melodielijnen. Wij hebben dan ook de eer mogen hebben om op zijn label Lost & Found uit te komen. Ook performen we samen met deze geweldenaar op Nieuwjaarsdag 2016 op het voormalig Suikerunieterrein in Groningen.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
Veel! Hahaha. We hebben EP's gereleaset op labels als Click records, Plattenbank, Lost & Found, Einmusika, en veel shows gedaan in binnen- en buitenland. Wat ook een hoogtepunt is, is dat we dit jaar een residentie in Sisyphos, een geweldige en populaire club in Berlijn, hebben weten te bemachtigen. We speelden 6 januari 2014 voor het eerst in deze geweldige venue en deze unieke plek heeft meteen ons hart gestolen.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Er staat een hoop op stapel. We zijn nu aan het werk voor EP's op Bedrock, Einmusika, Lost & Found en Plattenbank. We hebben onlangs een EP gesigned bij een te gek label uit Canada. Dit is een samenwerking met een andere artiest uit Nederland. Er is ons expliciet gevraagd het nog niet aan de grote klok te hangen dus doen we dat ook niet, hahaha. We kunnen wel zeggen dat we er lang aan hebben gewerkt en dat het een uniek project is geworden waar alle betrokken partijen heel tevreden en enthousiast over zijn.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Omdat we de shit zijn! Ja toch... Hahahaha. Uh, ja, moeilijke vraag. Ik denk, omdat we een energiek duo zijn dat een goed gevoel heeft voor sfeer en daardoor binnen ons genre goed aanvoelt wat het publiek nodig heeft. We freaken en tweaken veel in onze sets; random loopjes maken, extra beats, kicks, hihats on demand toevoegen. Laten we het zo zeggen, voor ons is een show een speeltuin van creativiteit. We proberen altijd een verhaal te vertellen met veel energie en passie, en schuwen daarbij niet de grenzen op te zoeken binnen de muziek die wij prachtig vinden.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Veel plezier, warmte, genot en positieve energie.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Ik denk dat we in iedere zaal in Groningen al een keer onze kunsten hebben vertoond. Alleen De Oosterpoort is nog niet afgevinkt. Dus die.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Het zijn er een hoop, omdat we van muziek houden. Ik ga er een aantal noemen en het waarom verschilt per band. Dat kan de energie zijn, spel, performance, genialiteit, het clowneske of dit alles in één. Orange Skyline, Fre4knc, Dither, Roelie Vuitton, Rum&Skunk, Vikings in Tibet, The Tightropes en ga zo maar door.