#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: LGHTNNG

"Wij houden ontzettend van pop dus Madonna en Michael Jackson horen daar zeker bij"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Lenting ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: LGHTNNG.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen meerdere toffe shows tijdens Eurosonic Noorderslag. Hier een overzichtje:

Woensdag: 00:15 uur Faktum 51 in het Pakhuis
Donderdag: 14:30 uur Tiny Shark Art Attack, Vera
  20:00 uur Eurosonic, Troubadour
Vrijdag: 15:00 uur Eurosonic, Jack Daniels Barn
  00:00 uur Grunnsonic, Warhol

 

Wat voor muziek maken jullie?
Noisey schreef: "De EP Nights Change Days is zo jaren tachtig als de walkman, maar ook net zo nu als je Tumblr-pagina. LGHTNNG voelt als de eerste keer na een lange zomer dat je weer met je dekentje op de bank zit, kijkend naar 25 jaar Goede Tijden Slechte Tijden. Vertrouwd, en toch voelt het als een nieuwe fase in je leven."

Hoe is LGHTNNG ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
LGHTNNG bestaat vanaf maart 2015. Daarvoor waren Wouter en Richard al enige tijd bezig maar zochten nog een zangeres. Doortje kwam er in maart 2015 bij en sindsdien is LGHTNNG compleet. Onze eerste show was in juni, onze tweede eind augustus. In september speelden we onze eerste Popronde-shows.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
We hebben niet echt één muzikale held. We vinden de film Drive en de bijhorende muziek en sfeer erg cool. Chromatics is één van de bands die we bijvoorbeeld allemaal tof vinden. Ook Neon Gold Records heeft veel artiesten waar wij van houden, Tove Lo, CHVRCHES, Marina and the Diamonds, HAIM, et cetera. Wij houden ontzettend van pop dus Madonna en Michael Jackson horen daar ook bij.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
Ten eerste het boekingsbureau Sharksomeness dat onze shows regelt. Verder veel exposure in het buitenland via tientallen muziekblogs, maar ook veel luisteraars via het Amerikaanse YouTube-kanaal NewRetroWave, dat ook onze EP Nights Change Days heeft uitgebracht. Binnen Nederland hebben we veel aandacht gekregen via 3voor12, we stonden in oktober bijvoorbeeld op de Luisterpaal. Tevens schreven Noisey Vice en The Daily Indie over ons en hebben we veel live-ervaring kunnen opdoen via de Popronde en andere shows. Hoogtepunten waren de twee supportshows in de Melkweg met Aurora en Josef Salvat. Vergeten we bijna ons televisiedebuut op De Wereld Draait Door en op de valreep van 2015 sloten we een deal met Lipton voor het liedje Sharks. Dat willen ze gebruiken voor een korte Lipton-film/-commercial en daarvoor mogen we ook de rest van de music score schrijven.

Wat zijn de plannen voor 2016?
We willen ons heel graag verder ontwikkelen met betere songs en een grootsere livesound. We zijn eigenlijk nog maar net begonnen en het is in een korte tijd best snel gegaan. Voor 2016 willen we de tijd nemen om beter, scherper en sterker te worden in alles. We willen veel spelen, veel nummers schrijven en zorgen dat 2016 een jaar met veel groei wordt.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Niemand "moet" natuurlijk naar ons optreden komen, maar het zou leuk zijn als men komt kijken. Helemaal omdat we haast niet in Groningen hebben gespeeld en omdat we van plan zijn om nieuw materiaal te laten horen.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
We hopen op een goede start van 2016 en dat we hopelijk steeds een stapje verder kunnen komen.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Waarschijnlijk zoals elke Groningse band, het hoofdpodium tijdens het bevrijdingsfestival en een supportshow in de grote zaal van De Oosterpoort. Vanzelfsprekend zijn dit dingen die op ieder verlanglijstje staat van een Groningse band. Het bevrijdingsfestival trekt een breed publiek, terwijl een supportshow juist een specifieke doelgroep met zich meebrengt. Vandaar deze wensen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Alle leden van LGHTNNG hebben een verleden in meer gitaargeoriënteerde bands. Vikings in Tibet is zeker een act die je zou moeten checken. Niet alleen de bandnaam is cool, het hele plaatje klopt en hun sound is epic. Ze doen ons denken aan bands als Karate en American Football die wijzelf ook erg tof vinden. Stuart Mavis ook zeker heengaan omdat hij mooie liedjes schrijft en gewoon een toffe gast is!