#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Kira

"Ik vind het heel erg leuk om grapjes in mijn liedjes te verwerken"

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jasper Bolderdijk ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Kira.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel op donderdag 14 januari om 22:15 uur in de Buckshot in Groningen.

Wat voor muziek maak je?
Ik maak met de band vrolijke dansbare popmuziek met af en toe een uitstapje naar soul of jazz. Als ik in mijn eentje in bijvoorbeeld een huiskamer speel noem ik het ook wel Engelse kleinkunst; ik vind het heel erg leuk om grapjes in mijn liedjes te verwerken.

Hoe is de act Kira ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Kira is eigenlijk heel erg spontaan ontstaan. Ik voelde me erg ongelukkig op school en besloot te stoppen met mijn opleiding om op zoek te gaan naar een opleiding die ik echt graag wilde doen. In de tussentijd leerde ik gitaar spelen van mijn opa en werden voorzichtig de eerste liedjes geschreven. Naar aanleiding van één van mijn YouTube-filmpjes kwam ik in contact met het programma Join the Beat gepresenteerd door Gerard Ekdom en kreeg ik één minuut zendtijd op tv. Daar heb ik mijn huidige producers Sven Figee en Roland Dirkse ontmoet. Op die set, nu zo'n twee jaar geleden (om precies te zijn op 8 december 2013), realiseerde ik me dat ik voor altijd muziek wilde blijven maken.

Wie is je muzikale held en waarom?
Mijn muzikale held is Jason Mraz. Ik ben al sinds zijn eerste album verliefd op zijn stem en manier van schrijven. Vorig jaar kreeg ik de kans om hem te ontmoeten en met hem te praten. Toen kwam ik er ook nog eens achter dat hij een ontzettend puur en echt mens is. Hij is niet alleen als muzikant maar ook als mens een voorbeeld voor me.

Wat heeft 2015 je gebracht?
2015 was voor mij een ontzettend bijzonder jaar. In maart kwam mijn eerste EP uit, ik heb mijn eerste festivals mogen spelen en ik heb ontzettend veel andere muzikanten en een paar van mijn muzikale helden mogen ontmoeten. Als klap op de vuurpijl heb ik in de vorige maanden mee mogen doen aan de Popronde, waar ik mocht ontdekken hoe het is om als artiest door heel Nederland te touren. Door al deze dingen heb ik een heel klein beetje naamsbekendheid gekregen en daardoor mag ik blijven doen wat ik het liefste doe: optreden!

Wat zijn de plannen voor 2016?
Ik zou het heel erg tof vinden om meer met andere muzikanten samen te werken. Dan denk ik aan liedjes schrijven met andere songwriters maar ook aan touren in samenwerking met andere bands. Ook gaan we er in 2016 heel hard aan werken om heel veel boekingen binnen te krijgen met een volledige band. We hebben samen veel nieuwe nummers geschreven en die willen we graag aan iedereen laten horen!

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Ik denk dat mensen mij nu vooral als singer-songwriter kennen. Tijdens dit optreden op Grunnsonic ga ik mijn band aan jullie voorstellen en is er veel ruimte om uit je plaat te gaan op dansbare popmuziek. Mocht je compleet verrast willen worden en een gezellige avond willen hebben dan zou ik zeker even bij ons binnen lopen!

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop dat er veel ruimte is om te netwerken met programmeurs. Het zou ook heel erg tof zijn om goede gesprekken te voeren met mensen die mij eventueel tips kunnen geven en misschien ook een kans willen geven om in 2016 nog meer te spelen. Ook is Grunnsonic een mooie gelegenheid om je publiek uit te breiden.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
ESNS is natuurlijk een droom voor volgend jaar! Dat zou ik echt helemaal geweldig vinden! Ook lijkt het me heel erg leuk om een keer in Simplon te spelen met mijn band of tijdens de Keiweek op de grote markt! Het bevrijdingsfestival zou ik dit jaar heel graag over willen doen. Ook het podium waar ik dit jaar met Miss Montreal stond tijdens Groningen ontzet (op de Ossenmarkt) lijkt me heel gaaf!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Ik vind persoonlijk View for a Day en Iris Rijnsewijn echt ontzettend goed! Twee totaal verschillende acts, Iris ligt natuurlijk helemaal in mijn straatje omdat het ook een singer-songwriter is en bij View for a Day kun je lekker losgaan op moderne rock.