#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Iris Rijnsewijn

"Ik zou stiekem eens iets in de stationshal willen doen, omdat dat één van mijn favoriete plekken in Groningen is"

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jasper Bolderdijk ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Iris Rijnsewijn.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Op woensdag 13 januari speel ik om 23:00 uur bij Men at Work en op vrijdag 15 januari speel ik tijdens de Bus Sessions.

Wat voor muziek maak je?
Ik maak akoestische muziek. Het precies beschrijven lukt me nooit helemaal, omdat ik rustige nummers heb maar ook stevigere nummers. Qua onderwerpen word ik geïnspireerd door onder andere de liefde, mythologie, kunst, en verhalen van vrienden.

Hoe is de act Iris Rijnsewijn ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Ik zong rond mijn veertiende wel eens op mijn kamer en omdat de muren nogal dun zijn, konden mijn ouders het horen. Zij vroegen mij om wat vaker voor ze te zingen. Vervolgens had ik wat meer zelfvertrouwen en begon ik mee te zingen als ik gitaar speelde, dat ik sinds mijn twaalfde aan het leren was. Toen ik vijftien was, deed ik mee aan een talentenjacht in ons dorp. Een foto van dat optreden stond later in het kantoor van mijn moeder, waar Jan de Haan, programmamaker voor de Amer, het zag en vroeg of ik een voorprogramma bij de Amer wilde verzorgen. Op 13 november, een dag na mijn zestiende verjaardag, verzorgde ik het voorprogramma van Margriet Eshuijs. Daarna mocht ik nog verschillende keren terugkomen als voorprogramma van onder andere Huub van der Lubbe en Tangarine. Via die optredens kreeg ik steeds meer uitnodigingen voor optredens. In 2014 won ik de award Muzikaal Talent van het Noorden bij RTV Noord. Eind 2014 heb ik mijn eerste album Through The Walls uitgebracht. Ik ben nu net twintig geworden, en in de afgelopen vier jaar heb ik veel geleerd.

Wie is je muzikale held en waarom?
Ik heb niet één muzikale held. Ik haal mijn inspiratie uit vele muzikale helden die me allemaal iets anders brengen.

Wat heeft 2015 je gebracht?
Ik heb in 2015 op een aantal festivals mogen spelen, onder andere op Havenwerk in Deventer, en Bevrijdingsfestival en Kadepop Groningen. Dat vond ik erg tof om te doen. Ook heb ik een nummer mogen schrijven voor GM Insiders, de jeugdvereniging van het Groninger Museum. De cd is te koop in onder andere het Groninger Museum en Plato. Ik heb live gespeeld bij verschillende regionale radiostations en op allerlei bijzondere plekken.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Mijn doel is om meer op te treden, en dan voornamelijk op plekken waar mensen écht luisteren. Ook wil ik, vooral in Groningen, ervoor zorgen dat mensen mijn naam aan mijn muziek en mijn gezicht koppelen. Een tweede album lijkt me ook een mooi idee, maar daar zijn tot dusver nog geen concrete plannen voor.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Omdat ik mensen raak met mijn stem, waardoor het optreden een echte belevenis wordt. En het wordt natuurlijk een ontzettend leuk optreden waarbij ik begeleid word op de contrabas door Maarten van der Helm. Dat voegt zeker iets interessants toe aan mijn sound!

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop dat ik via Grunnsonic een groter publiek kan laten zien wat ik in huis heb en nieuwe podia kan bereiken.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Ik zou heel graag eens op Noorderzon en in De Oosterpoort, Simplon en Vera willen spelen. Weer optreden op Kadepop en het Bevrijdingsfestival lijkt me ook ontzettend tof. Ook zou ik stiekem eens iets in de stationshal willen doen, omdat dat één van mijn favoriete plekken in Groningen is.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Kira! Ik heb een ontzettende bewondering voor hoe gedreven zij met haar muziek bezig is. Ze schrijft leuke, catchy nummers en ze is ook nog een hele gezellige dame.