#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Duroc

"2015 was voor ons een goed jaar!"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Duroc.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen op donderdag 14 januari om 22:30 uur in het Pakhuis.

Wat voor muziek maken jullie?
Catchy pop/rockliedjes. De melodie staat altijd centraal. Qua sound is het een kwestie van de jaren tachtig new wave-invloeden mixen met de meer hedendaagse indiebands.

Hoe is Duroc ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Tegen het einde van onze studietijd zijn Janco en Robert elkaar op gaan zoeken om muziek te maken. Yde was zoekende naar een band en schoof aan. Dan hebben we het over eind 2006. Toen is Duroc officieel gestart. In die tijd ging het vrij vlot. De EP Place Duroc werd goed ontvangen en we stonden al gauw in leuke zalen als Vera en de Melkweg, en we kwamen op 3FM voorbij. De korte samenvatting voor de periode daarna is dat we geëxperimenteerd hebben met verschillende bezettingen en sounds. En met externe partijen. We zijn in die periode wel actief gebleven, maar alles is een tijdje op een lager pitje gezet. Toen kwam het schrijf- en opnameproces voor de EP Let The Waitress Decide. Dat was een erg positieve ervaring. Eind 2014 werd Willem aangetrokken als tweede gitarist. In feite zijn die EP en het aanschuiven van Willem het startschot geweest voor de positieve stroom waar we ons nu in bevinden. Duroc bestaat dus al sinds eind 2006 maar Duroc anno nu bestaat dus eigenlijk pas sinds eind 2014.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
The Cure. Vanwege hun mooie sound. En omdat ze de mooiste liefdesliedjes maken.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
In de zomer van 2015 hebben we twee nummers opgenomen. Dit als vervolg op de eerder genoemde EP Let The Waitress Decide. De eerste single van die twee nieuwe tracks is Laundry geworden. Het doel van die release was aandacht generen bij zowel zalen als in de media. De release van Laundry ging gepaard met een show in Vera, waar we meteen ook support waren voor DMA’s. Te gekke avond dus! Daarna volgden al vlot meer shows, waaronder WinterWelVaart en het Fryskbloed Festival. Uiteindelijk werden het vrij drukke laatste maanden van 2015. Wat betreft de media liep het met Laundry ook goed, wat bleek uit noteringen in lijstjes zoals de Indie Chart van IndieXL, maar ook uit een zeer positieve recensie van 3voor12 groningen. Dus al met al heeft de release van Laundry zeker teweeggebracht wat wij zelf voor ogen hadden. Helemaal als je onze plaatsing op ESNS/Grunnsonic ook meerekent! 2015 was voor ons een goed jaar.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Het jaar begint met de release van de tweede single On Fire.  Dit zal voorafgaand aan Eurosonic Noorderslag gebeuren en zal daarmee de smaakmaker zijn voor de ESNS-gangers, om nog eens nader kennis te maken met Duroc. Op ESNS zelf zullen we dan natuurlijk ook aandacht geven aan die release. Tevens zal er een videoclip volgen. Na ESNS willen we enerzijds leuke optredens binnenhalen. Eén die we dit jaar zeker graag zouden willen doen is het Bevrijdingsfestival. Verder gaan we onze pijlen richten op de Popronde, wat natuurlijk de uitgelezen kans is om onszelf verder in het land te profileren. Maar anderzijds, naast deze live-doelen, staat het komende jaar ook in het teken van het schrijven van nieuw materiaal. Er liggen nog ideeën genoeg op stapel; ruwe schetsen. Daarmee gaan we aan de slag en hopen we weer wat moois op te kunnen nemen. In welke vorm, EP of wellicht een album, en wanneer dat dan zal zijn, staat nog niet vast. Eerst gaan we ons simpelweg weer richten op het maken van de liedjes.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Omdat we mooie en catchy liedjes maken en die live spelen met een vol, warm geluid. Spreekt dat je aan, dan moet je er dus bij zijn!

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Tijdens ESNS is iedereen die ertoe doet in de Nederlandse muziekwereld te vinden in hartje Groningen. Het perfecte moment dus om nieuwe contacten op te doen, leuke en interessante of creatieve mensen te ontmoeten. Al met al hopen we dus vooral gewoon veel contacten op te doen. Je weet nooit wat dat weer voor nieuwe en misschien verrassende kansen gaat bieden!

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Het Bevrijdingsfestival en Noorderzon zouden we graag een keer willen aandoen. Verder blijft Vera natuurlijk leuk, waarvan ook de kelderbar een te gekke plek is. Daar zouden we graag weer optreden. En tja, De Oosterpoort, daar een supportplek pakken dit jaar zou natuurlijk ook helemaal te gek zijn!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
De band View for a Day. Dat zijn enthousiaste jongens die er hard voor werken. En met hun single Bridges hebben zij een mooi nummer te pakken.