#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Drico

"Ik denk dat je mijn muziek het beste kan omschrijven als rauwe eerlijke hiphop met een vleugje soul"

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Drico.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel op vrijdag de 15e om 20:50 uur in de &ZO. Ik raad jullie natuurlijk allemaal aan om te komen kijken.

Wat voor muziek maak je?
Ik denk dat je mijn muziek het beste kan omschrijven als rauwe eerlijke hiphop met een vleugje soul. Ik hou van een breed scala aan muziek en laat me door een heleboel muziekgenres beïnvloeden. Ik probeer daarvan ook zoveel mogelijk in mijn eigen muziek te stoppen. Ondanks dat het toch echt hiphop is, zal je altijd die invloeden terughoren.

Hoe is de act Drico ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
De act Drico in deze vorm bestaat nog niet heel lang. Ik heb daarentegen wel een langere geschiedenis in de muziek. Het begon in 2002 met freestylen op het schoolplein. Mijn oude naam 3ko kwam daar uit voort. Bij mijn ouders in de schuur bouwde ik toen mijn eerste studiootje, de Hiphopboerderij, waar ik met vrienden veel muziek maakte. In 2009 heb ik ook een plaat genaamd Licht en duisternis uitgebracht. Daarna ben ik een periode stil geweest en kon ik me even niet focussen op de muziek, maar na een tijdje begon het weer te jeuken. Ik heb mij toen juist veel meer gericht op het produceren en mixen van tracks. Zo produceerde ik voor Mongoose, Mulu, Kraantje Pappie en Rum&Skunk. In 2013 heb ik ook weer pen en papier gepakt en begon ik weer met schrijven. Er is in de afgelopen twee jaar een heleboel materiaal bijgekomen en het voelt weer heerlijk om op het podium te staan.

Wie is je muzikale held en waarom?
Het is moeilijk om één held te noemen dus ik noem er gelijk maar een paar.
Guru, Redman, Busta Rhymes en Tech N9ne qua rappers omdat ze allemaal compleet unieke mc’s zijn die hun craft tot een ander level hebben getild. Qua producers zijn het namen als: Dj Premier, Pete Rock, Quincy Jones, Marco Polo en Flying Lotus. Allemaal revolutionaire producers in mijn ogen. Van Nederlandse bodem noem ik Opgezwolle en het kamp daaromheen. Muzikanten als Jimmy Hendrix, James Brown, Michael Jackson en Otis Redding luisterde ik al van kleins af aan en hebben ook een grote invloed op mij gehad. De lijst kan zo door gaan in System of a Down, Korn en noem het maar op. Haha, you get the picture.

Wat heeft 2015 je gebracht?
2015 was eigenlijk een geweldig jaar. Ik heb mijn eigen studio opgebouwd en die begon dit jaar gelijk goed te lopen. Ik heb aan veel muziekprojecten gewerkt die allemaal in 2016 uitkomen. Ook heb ik een EP genaamd Skyhigh met producer Chris Lock gedropt en een heleboel toffe artiesten ontmoet. Daarnaast zijn we er achter gekomen dat we heel veel zelf kunnen. We doen nu bijvoorbeeld ook onze eigen videoclips.

Wat zijn de plannen voor 2016?
We zijn bezig met het starten van een label genaamd 9th Cube! We zitten in de afrondende fase van de platen van een aantal van onze artiesten. Zo zullen Mr. Memoir, Primetech, Celtjo, Victor Fataal en ikzelf allemaal platen uitbrengen komend jaar. Veel van de producties op deze platen heb ik voor mijn rekening genomen. Op 6 februari zal het album The Turn die ik met Mr. Memoir heb gemaakt uitkomen. Mijn volgende EP Wat is Rijkdom, die geproduceerd wordt door DjSadhu, zal op 25 maart verschijnen. Ik hoop dat er veel shows aankomen dit jaar, want zin om te spelen is er sowieso. Jullie gaan zeker heel veel van ons horen!

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Ik denk dat ik iets unieks te brengen heb voor het publiek. Verder wordt het natuurlijk een feest om de show te checken. Jullie kunnen een dynamische, high energy show verwachten. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik wil heel graag buiten de stad optreden met mijn muziek. De tijd is daar om een stuk verder te gaan dan Groningen. Verder lijkt het me de ideale kans om de juiste mensen te ontmoeten. Het is een netwerk-walhalla, dus kansen genoeg!

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Ik zou graag willen spelen in De Oosterpoort, Vera en op de Grote markt. Dit zijn toch echt wel de grootste en mooiste plekken om te staan in de stad.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Mr. Memoir! Omdat ik in hem geloof en denk dat hij de verrassing van 2016 wordt. Hij kan het echt heel erg ver gaan schoppen. Ook zal ik Rum&Skunk gaan checken. Die gasten zetten een keiharde show neer.