#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Dither

"Ik start vaak rond de 140 bpm en eindig tegen de 190 bpm; niet voor de gevoelige luisteraar dus"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Dither.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Woensdag 13 januari sta ik in de Warhol! En ik mag de avond lekker afsluiten.

Wat voor muziek maak je?
Mijn stijl wordt het beste omschreven als industrial-hardcore. Hardcore met een moeilijk randje, dat kan je verwachten. Ik start vaak rond de 140 bpm en eindig tegen de 190 bpm, niet voor de gevoelige luisteraar dus. In mijn sets en tracks zijn vaak veel invloeden terug te horen van techno en drum ’n bass, maar dan iets meer overstuurd.

Hoe is de act Dither ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Dither bestaat nu een dikke tien jaar denk ik. Als puber ben ik begonnen met plaatjes draaien en liedjes maken, dit deed ik eerst nog onder de naam Fraction. Ik wilde op den duur harder en moeilijker, en zocht een passende naam daarvoor. Ik koos voor Dither omdat dit van het woord dithering komt. Dithering is het opzettelijk toevoegen van noise (lawaai) aan je muziek.

Wie is je muzikale held en waarom?
Dit vind ik altijd lastige vragen omdat er zoveel verschillende helden zijn, in zoveel verschillende stijlen, die allemaal op hun beurt iets hebben betekend in mijn leven. Ik kies voor deze vraag toch een hardcore-act: The Outside Agency. Deze mannen brengen al sinds jaar en dag kwaliteit en hebben de industrial hardcore tot een ongekend (technisch) niveau getild. Daarnaast zijn het superlieve en behulpzame gasten.

Wat heeft 2015 je gebracht?
Ik heb in januari mijn eigen label gelanceerd genaamd Broadband Noise en in februari bracht ik daar mijn debuutalbum The Architect op uit. Ik stond op Masters Of Hardcore, Defqon 1, Decibel en The Qontinent en mocht reizen naar Oostenrijk, Schotland en Spanje om daar setjes te draaien.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Meer muziek maken, hopelijk buiten Europa optreden en meer content rondom Dither genereren. Ook wil ik iets meer doen met andere stijlen, uitstapjes.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Als je echt even volledig uit je plaat wilt gaan, je schoenen kapot wilt stampen en lekker bezweet naar huis wilt, ben ik de aangewezen persoon om daarvoor te zorgen.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Toch wel een stukje internationale bekendheid en natuurlijk een leuke, gezellige avond. Daarnaast zijn er genoeg netwerkmogelijkheden, niet geheel onbelangrijk. Wellicht komt daar nog een mooie samenwerking uit voort.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Ik zou het supergaaf vinden om nog een keer op de Grote Markt te mogen optreden, voor een groot publiek met de Martinitoren achter me. Ook lijkt me de nieuwe locatie(s) bij de Suiker Unie erg vet!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Stuart Mavis vind ik leuk. Toffe, unieke stijl en zaten bij mij op de Academie voor Popcultuur, dus sowieso +1. Daarnaast vind ik Fre4knc met zijn diepe drum ’n bass producties echt vet maar ik heb hem nog nooit live gehoord, dus daar kijk ik naar uit!